Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Å anerkjenne en palestinsk stat nå vil være å belønne terrorisme

Statsminister Benjamin Netanyahu leder et møte i regjeringskabinettet 7. januar 2024. (Foto: GPO)
Den israelske regjeringen sier nei til å anerkjenne en palestinsk stat.

Det israelske kabinettet vedtok søndag en enstemmig uttalelse som avviser internasjonale forsøk på å tvinge frem en palestinsk stat. Uttalelsen kommer etter rapporter i mediene om at USA i samarbeid med flere arabiske land jobber med en omfattende fredsavtale mellom Israel og palestinerne, som inkluderer en fastsatt tidslinje for opprettelsen av en palestinsk stat.

«Israel avviser blankt internasjonale diktater angående en permanent avtale med palestinerne. En endelig avtale, hvis den kan bli oppnådd, kan kun skje gjennom direkte forhandlinger mellom partene, uten forbehold», skriver kabinettet i uttalelsen.

Hele kabinettet stilte seg bak denne uttalelsen, også Benny Gantz og Gadi Eisenkot, fra det mer sentrumsorienterte partiet Nasjonal Enhet.

«Israel vil fortsette å motsette seg en ensidig anerkjennelse av en palestinsk stat. En slik anerkjennelse i kjølvannet av massakren 7. oktober vil være en massiv og urovekkende belønning til terrorisme og vil ødelegge for alle fremtidige fredsløsninger», skriver kabinettet videre.

Tidligere forsvarsminister Benny Gantz sier man ikke oppnår regional stabilitet og fred gjennom ensidige handlinger. Han mener fred og stabilitet blir oppnådd gjennom langsiktige prosesser. Gantz peker også på bekjempelse av Irans innflytelse i regionen og økende levestandard som sentrale punkter.

Gideoen Sa’ar, som er en del av partiet til Gantz, sammenligner planene om en fastsatt dato for opprettelsen av en palestinsk stat med Münchenavtalen i 1938, hvor Tsjekkoslovakia ble ofret i et forsøk på å unngå konflikt med Nazi-Tyskland.

– Påstanden om at en palestinsk stat vil gi oss sikkerhet er det mest absurde jeg har hørt, sier Sa’ar, som lenge har vært motstander av en palestinsk stat.

Til tross for rapporter i mediene ser USAs ambassadør til Israel, Jack Lew, ut til å avvise at det er aktuelt med en ensidig anerkjennelse fra amerikansk side.

– Vi har aldri sagt at det bør være en ensidig anerkjennelse av en palestinsk stat, sier Lew, som omtaler en demilitarisert palestinsk stat som en visjon.

Den amerikanske ambassadøren er likevel klar på at tiden nå kan være inne for å forhandle om en palestinsk stat. Han viser blant annet til forhandlinger om en normalisering i forholdet til Saudi-Arabia, som stiller krav om en palestinsk stat. Men Lew sier det ikke vil skje uten at Israel støtter opp om planene.

– Nå er vi i en situasjon hvor normalisering og forhandlinger med Saudi-Arabia, sammen med reformer i de palestinske myndighetene, åpner opp muligheten for en demilitarisert palestinsk stat. Men det er Israel som må ta den avgjørelsen, sier Lew.

Ifølge en fersk meningsmåling publisert av universitet i Tel Aviv svarer 66% av jødiske israelere at de er imot opprettelsen av en palestinsk stat. 27% svarer at de støtter en slik opprettelse. Heller ikke på palestinsk side er det stor støtte til tostatsløsningen. Bare 17,2% av palestinerne støtter en tostatsløsning.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart