Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Samlingsregjering en historisk mulighet

Kadima-leder Shaul Mofaz (Foto: Wikipedia)
Kadima-leder Shaul Mofaz (Foto: Wikipedia)
Kadima-leder Shaul Mofaz forsvarer beslutningen om å gå inn i Netanyahu-regjeringen. Ifølge visestatsministeren sparer det staten for milliarder i utgifter til å arrangere nyvalg.

– Da jeg valgte å ta denne historiske beslutningen, som er så viktig for staten Israel, visste jeg at det ville bli kritikk.

Ordene tilhører Kadima-leder Shaul Mofaz, som har vært i hardt vær etter at han tok partiet sitt med seg inn i regjeringen. Beslutningen ble tatt etter å ha lovet under og etter partiledervalgkampen at han ikke ønsket å bli del av Netanyahus koalisjon.

Torsdag valgte partiets styreleder Haim Ramon å trekke seg i protest mot avgjørelsen, mens hundrevis av sinte medlemmer har meldt seg ut av partiet de siste dagene.

– Jeg er ikke likegyldig
For første gang etter at koalisjonsavtalen ble inngått med statsminister Benjamin Netanyahu og Likud, forsvarer Mofaz avgjørelsen offentlig, i et intervju med Yedioth Aharonoth.

– Jeg forholder meg ikke likegyldig til det, men jeg vet også at ledere, når de tar viktige og vanskelige beslutninger, må vite hvordan de skal leve med denne kritikken og se framover – mot hva som er best for Israel og hennes framtid, sier han.

– Jeg har fullstendig fred for beslutningen min. I løpet av de siste tre årene har Netanyahus regjering ikke greid å vedta en rekke saker. Og nå er det en stor mulighet for å klare nettopp det, legger han til.

Dramatisk, men viktig
Kadima-lederen hevder at han blir berørt av all kritikken som kommer, men at han ser flere muligheter enn farer ved den nye samarbeidsavtalen. Etter at partiet hans ble med i regjeringen, har de et flertall i nasjonalforsamlingen på 94 av totalt 120 seter.

På spørsmål om Mofaz virkelig hadde Israels beste i tankene da han signerte denne avtalen, men egen vinning, svarte han:

– Jeg tror at flertallet av israelerne ønsker en flertallsregjering. Befolkningen ønsker at valg skal finne sted til rett tid, så vel som en lov som kan dele byrden (førstegangstjenesten i IDF) likt på alle. Dette trekket (å gå inn i regjeringen) var dramatisk, og befolkningen har nå i innledningen møtt det med skepsis. Jeg kan forstå det, og det er derfor jeg er åpen og lyttende til kritikken. Jeg går ut i fra at sinnet også er grunnet i det faktum at avtalen ble satt sammen på under 24 timer, sier han.

– Lagt det bak oss
Journalist Moran Azoulay vil vite hvordan Mofaz kunne gå fra å kalle Netanyahu en «løgner», til å plutselig skulle ta del i hans koalisjon.

– Siden har jeg snakket med Netanyahu og vi har lagt det bak oss. Foran oss står en rekke politiske, sosiale og økonomiske prosesser. Nå har vi basisen til å kunne bevege oss framover sammen – og våre handlinger vil tale for seg selv, hevder Mofaz.

Sosiale saker ikke glemt
Partilederen lover også at han ikke har gått tilbake på det engasjementet for sosiale spørsmål, som han i stor grad vant partiledervalgkampen på. Dersom det blir nye sosiale protester i sommer, vil han hjelpe til.

– Jeg ønsker å hjelpe enhver protest. Nå er jeg på innsiden av regjeringen og kan påvirke derifra. Jeg lytter nøye på kravene fra forrige sommers protestaksjoner, sier han.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart