Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kadima risikerer å bli splittet

Kadimas Tzachi Hanegbi har de siste tre årene ledet et opprør mot partiet. Nå ser det ut til at han kan lykkes med sitt ønske om å gjenforenes med Likud. (Foto: Wikipedia)
Kadimas Tzachi Hanegbi har de siste tre årene ledet et opprør mot partiet. Nå ser det ut til at han kan lykkes med sitt ønske om å gjenforenes med Likud. (Foto: Wikipedia)
En rekke politikere fra partiet er tilbudt ministerposter i regjeringen, deriblant Tzachi Hanegbi (bildet). Det på tross av at leder Shaul Mofaz trakk Kadima ut av koalisjonen i forrige uke.

Da Mofaz trakk Kadima ut av regjeringen tirsdag, var venstresiden i partiet svært lettet. Helt siden han valgte å dra med seg Kadima inn i koalisjonen, har misnøyen internt vært svært stor. Støttespillerne til den forrige partilederen, Tzipi Livni, var svært negative da Mofaz bestemte seg for å søke innflytelse i den Likud-ledede regjeringen.

Men tydeligvis har også misnøyen på høyresiden i partiet vært stor den siste uken, siden Kadimas «koalisjonsekteskap» avgikk med døden etter kun 70 harde hvetebrødsdager. Tidligere Knesset-politiker Tzachi Hanegbi har arbeidet i kulissene siden tirsdag, for å dra med seg sju andre Kadima-politikere ut av partiet. Statsminister Benjamin Netanyahu har lokket ham med at han selv og de sju andre kan få statssekretærposter i koalisjonsregjeringen, dersom de vender tilbake til Likud. Som takk for gesten må samtlige av dem love å stemme for Likuds forslag til ny vernepliktslov.

Hanegbi har allerede i tre år arbeidet for å sikre støtte hos nok Kadima-medlemmer i Knesset, til å kunne gjenforenes med sitt gamle Likud-parti. Belønningen hans, dersom han lykkes, vil bli en forsvarsministerpost der han får ansvar for sivilforsvaret.

Kun én av åtte fortsatt hemmelig
Foreløpig har politikeren klart å dra med seg følgende Knesset-politikere fra Kadima (aksepterte ministerposter i parantes):

– Avraham Duan (visesosialminister)
– Arie Bibi (visesikkerhetsminister)
– Yulia Shamalov-Berkovich (visekommunikasjonsminister)
– Otniel Schneller (ukjent)
– Nino Abesadze (ukjent)

Til Jerusalem Post sier Schneller at han er overbevist om at utbryterne klarer å få med to nye navn over i Likud.

– Vi ønsker å overraske dere. Vi er i en samtaleprosess. Jeg ønsker ikke å komme med noe navn ennå, fordi dette er virkelig sensitivt, hevder han.

Samtidig avslører han at Avi Dichter kan være i ferd med å bryte med Kadima. Dermed er det bare én av de åtte som sannsynligvis bryter med partiet, som ikke er kjent for offentligheten.

Kadima i opprør
Shaul Mofaz skal være svært sint på Netanyahu og Hanegbi for det politiske spillet som nå foregår rundt hans eget parti. Han anklager statsministeren for «å synke til det dypeste lavmål hva gjelder politisk bestikkelse». I en pressemelding fordømmer Kadima-partiet det som foregår i Knessets kulisser.

– Statsminister Benjamin Netanyahu forsøker å kjøpe seg stemmer i vernepliktslovsaken, ved å dele ut trivielle posisjoner i sin oppblåste koalisjon, heter det i pressemeldingen.

Kilder: Jerusalem Post, Times of Israel, Yedioth Aharonoth


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart