Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel går til valgurnene på nyåret

På nyåret går hele Israel til valgurnene, opplyste statsminister Benjamin Netanyahu tirsdag kveld. (Foto: GPO)
På nyåret går hele Israel til valgurnene, opplyste statsminister Benjamin Netanyahu tirsdag kveld. (Foto: GPO)
- Sikkerhetssituasjonen krever at det avholdes nyvalg tidlig i 2013, sa statsminister Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse tirsdag. Budsjettsituasjonen er også avgjørende.

Nyvalg til den 19. nasjonalforsamlingen vil bli avholdt tidlig i 2013, i stedet for den siste mulige datoen etter valgloven – i oktober 2013. Årsakene statsminister Benjamin Netanyahu oppgir for at valget blir framskjøvet et halvt år, er en sårbar økonomisk og sikkerhetsmessig situasjon.

I sin tale til FNs generalforsamling antydet Netanyahu at Iran har en frist fram til sommeren, dersom de ønsker å unngå et israelsk forhåndsangrep på landets atominstallasjoner. Valget blir derfor ansett av mange israelere som en «folkeavstemning» om Netanyahus konfronterende linje overfor Teheran. Enkelte israelske kommentatorer tolket hele FN-talen til statsministeren som et innlegg i valgkampen, som de allerede da spådde ville komme.

Kortere valgkamp å foretrekke
Tirsdag kom bekreftelsen. Under en fjernsynssendt pressekonferanse understreket Netanyahu at å flytte valget fram er helt nødvendig for Israels sikkerhet. Dessuten har budsjettmøtene koalisjonspartnerne i mellom vist at det ikke blir mulig å komme til enighet om neste års statsbudsjett.

– En kortere valgkamp er å foretrekke framfor en lengre en, som kunne gjort alvorlig skade for staten Israel, sa Likud-lederen.

Stabil regjering
Nyvalget vil bli avholdt «så raskt som mulig», minimum tre måneder etter at Knesset har oppløst seg selv på søndag. I såfall vil valgdagen tidligst komme 15. januar 2013. 13. februar er tidligere blitt luftet som en mulig dato. Da er det fire år siden sist valg i Israel. Det gjør Netanyahu-regjeringen til en av de regjeringene som har sittet lengst i det moderne Israels historie.

– Om noen få måneder vil valgperioden til en av de mest stabile regjeringene på flere tiår være over. Denne stabiliteten har bidratt til at vi har oppnådd de to hovedmålene som vi lovet Israels innbyggere: Å styrke sikkerhet i en tid der farlige omveltninger griper om seg i Midtøsten, og [å styrke] økonomien under […] finanskrisen, sa statsministeren.

– Vi må opprettholde en ansvarlig økonomi- og forsvarspolitikk, for å sikre at Iran ikke skaffer seg en atombombe, la han til.

– Valg mellom ham og meg
Like før Netanyahu inntok talerstolen i presserommet på statsministerens kontor, gav Arbeiderparti-leder Shelly Yachimovich ham rett i at det er riktig med valg på nyåret.

– Befolkningen må huske på at Netanyahu går til valg nå, slik at han umiddelbart etterpå kan vedta et brutalt og vanskelig budsjett, som vil ramme livet til en hver innbygger i dette landet, bortsett fra de rikeste. Folket vil velge mellom to framgangsmåter: Netanyahus og min egen. Dette valget vil de velge mellom en voldelig jungeløkonomi, eller en rettferdig økonomi og et rettferdig samfunn, sa Yachimovich.

Yachimovich sa også at hennes parti er både ideologisk og organisatorisk klar for å gå i gang med en valgkamp. For øyeblikket er hun den mest populære opposisjonspolitikeren, og Ap klatrer nærmere og nærmere 20 Knesset-representanter på meningsmålingene.

Vil ha venstreregjering
Meretz-leder Zehava Gal-On publiserte en pressemelding etter kunngjøringen, der hun hevder at «tiden nå er inne for en regjering fra venstresiden».

– Dette er en sjelden mulighet for israelske innbyggere å stemme på det eneste partiet som forstår det tette båndet mellom en politisk løsning [med palestinerne], en slutt på okkupasjonen, samt økonomisk og sosial rettferdighet, sa Gal-On.

Kilder: Times of Israel, Yedioth Aharonoth, Jerusalem Post, Ha’aretz.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart