Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Partiene på venstresida har lett medvind

Mandatfordeling i meningsmåling publisert av Jerusalem Post 2. november 2012.
Mandatfordeling i meningsmåling publisert av Jerusalem Post 2. november 2012.
Arbeiderpartiet og Yesh Atid ser ut til å overta de fleste stemmene som gjorde Kadima til Knessets største parti ved forrige valg. Likud og Israel Beiteinu, som stiller felles valgliste, er ned fem mandater på ny måling.

En fersk meningsmåling fra Smith Research og Jerusalem Post viser at valglisten til Likud og Israel Beiteinu ville fått 37 mandater i det neste Knesset dersom det ble avholdt valg nå. Valglisten taper stemmer til Arbeiderpartiet (22 mandater) og Shas (12 mandater). Yesh Atid ville fått 13 mandater. Til sammen har høyresiden tapt 4 mandater siden sist måling i midten av oktober, men har fortsatt flertall med 64 mandater.

Se hele mandatfordelingen i grafen i toppen av artikkelen.

 

Her følger en presentasjon av noen av partiene på venstresiden.

 

Kadima

I det Knesset som nå går mot sin avslutning med nyvalg 22. januar 2013, er Kadima det største partiet med 28 plasser. Men den daværende lederen av Kadima, Tzipi Livni, klarte ikke å samle flertall til en sentrum-venstre-regjering. Derfor ble det Likud, med 27 plasser i Knesset, som ble det sentrale partiet i den regjeringen som fremdeles sitter.

Livni var kjent som en skarp opposisjonspolitiker. Hun var negativ til det meste av det regjeringen stod for. Mange velgere syntes hun gikk for langt, og noen ganger kanskje også at hun svekket Israels stilling i verden unødig. Under hennes ledelse opplevde Kadima et betydelig fall på meningsmålingene.

Shaul Mofaz overtok ledelsen i Kadima etter å ha vunnet primærvalget. Men det har ikke ført til noen bedring for partiet. Under Mofaz har Kadima mer eller mindre gått i oppløsning. Flere medlemmer av Knesset er gått til andre partier, og ifølge meningsmålingene vil partiet få ganske få plasser i Knesset (kanskje 5-8).

 

Arbeiderpartiet

Det største opposisjonspartiet på dagens meningsmålinger er Arbeiderpartiet under ledelse av Shelly Yachimovich. Hun har ikke vært politiker så lenge, men har skapt en tydelig profil som et sosialt, demokratisk og zionistisk parti. I enkelte tidligere perioder har ikke-zionistiske elementer fått stor plass i partiet, også i ledelsen. Slik er det ikke nå. Hun er ikke redd for å støtte regjeringen i mange saker, for eksempel i forholdet til trusselen fra Iran. Hun og hennes parti er kritisk til jødiske bosetninger på Vestbredden, men ikke alle bosetningene. Arbeiderpartiet legger stor vekt på sosiale saker, og støttet de store demonstrasjonene som var i fjor sommer.

 

Yesh Atid

Yair Lapid har vært TV-personlighet og er ny i politikken. Hans parti, Yesh Atid («Det er en framtid») ligger også bra an på meningsmålingene. Blant hans hovedsaker er krav om at de ultra-ortodokse (også kalt haredim) ikke lenger skal slippe under militærtjeneste i så stor grad som de gjør, og at de må tjene til livets opphold selv som andre grupper (en meget stor del av ultra-ortodokse menn studerer teologi på heltid hele livet). Men han er ikke fiendtlig mot religionen i seg selv. Nummer to på hans liste ved valget blir en tidligere feltrabbiner, Shai Piron.

I forhold til araberne er det ikke noen stor forskjell mellom ham og statsminister Netanyahu, så vidt jeg kan se.

 

Kilde: Blant annet Isi Leiblers artikkel Gambling on a gambit i Israel Hayom 29. oktober 2012.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart