Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Arbeiderpartiet til stemmeurnene

Aps partileder Shelly Yachimovich (Foto: Arbeiderpartiet i Israel)
Aps partileder Shelly Yachimovich (Foto: Arbeiderpartiet i Israel)
I jakt på gamle storhetstider skal Arbeiderpartiets 60.424 medlemmer stemme over partilisten til Knesset-valget 22. januar.

I løpet av Israels første to tiår som stat var Arbeiderpartiet landets soleklart største. Statens grunnlegger, David Ben Gurion, var også statsminister for Ap. En ny storhetstid fulgte på 1990-tallet.

Men ved sist Knesset-valg klarte ikke daværende partileder Ehud Barak å oppnå flere enn 13 seter i nasjonalforsamlingen. Da han for to år siden tapte ledervalget mot Shelly Yachimovich, brøt han og fire andre Knesset-representanter med partiet og formet Ha’atzmaut.

Lysere tider, men…
Denne gangen ser det imidlertid lysere ut i forhold til prosentvis oppslutning. I gårsdagens måling fra Ha’aretz fikk Ap 18 representanter i Knesset. Det vil gjøre dem til det største opposisjonspartiet, men uten mulighet til å skape en regjeringskoalisjon som alternativ til høyresiden.

Mange faktorer gjør at venstre-sentrum ikke akkurat er i vinden for tiden. For det første fører den rolige situasjonen på Vestbredden til at de fleste israelere er mest opptatt av å opprettholde status quo. For det andre gjør både Iran og Operasjon Forsvarssøyle at de fleste israelere er fokusert på sikkerhet på bekostning av sosiale spørsmål i dette valget, noe som tjener høyresiden. Etter å ha mistet Ehud Barak fra partiet har heller ikke Yachimovich noen solid forsvarsekspert på laget.

– Ap representerer sentrum
I Arbeiderpartiet er det også kjønns- og minoritetskvotering på partilisten. Plass nummer 5, 9, 14 og 19 er forbeholdt kvinner. 17. plass og utover er reservert minoriteter, som arabere og immigranter, opplyser Times of Israel. Det gir selvsagt partiet større troverdighet blant sosialt orienterte velgere, men gir også mindre plass til de sentrumsorienterte sikkerhetsekspertene partiet så sårt trenger.

Yachimovich sa tidligere denne uken at hun frykter sentrumsrepresentantene nærmest kan bli «utradert» fra de sikre plassene på partilisten. Hun er redd det kan skremme kandidater over til sentrumspartiene. Torsdag forsvarte Ap-lederen utsagnene i et intervju med Army Radio, der hun hevdet at de tradisjonelt har representert sentrum i israelsk politikk.

– Arrbeiderpartiet som parti etablerte staten Israel og har alltid representert sentrum, sa hun.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart