Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bred enighet om skatteøkning

Arbeiderpartiets Avishai Braverman (forgrunnen) ønsker å innføre "luksusmoms", for å balansere underskuddet på Israels statsbudsjett. (Foto: J Street)
Arbeiderpartiets Avishai Braverman (forgrunnen) ønsker å innføre "luksusmoms", for å balansere underskuddet på Israels statsbudsjett. (Foto: J Street)
De fleste israelske partiene er enige om at en skatteøkning i det kommende statsbudsjettet er helt nødvendig. Men de er uenige om hvordan dette bør gjennomføres.

Statsminister Benjamin Netanyahu har lovet at det ikke blir aktuelt å øke skattene i neste statsbudsjett, selv om det kunne være aktuelt for å redusere underskuddet på fjorårets statsbudsjett på 60 milliarder kroner. Men de fleste andre israelske partiene i Knesset innrømmer at skatteøkninger vil tvinge seg fram. Uenigheten består i hvordan disse økningene skal bli innført.

For eksempel ønsker Arbeiderpartiets Avishai Braverman å gjøre noe med bedriftsskattene, melder Jerusalem Post.

– Israels bedriftskatt er på 25 prosent. I Tyskland er den 30 prosent. I USA 35. Ingenting vil skje dersom vi øker denne med 2,5 prosent, hevder han.

Braverman sier Ap ønsker å innføre «luksusmoms» og senke skattene på matvarer, for å hjelpe de aller fattigste. Yesh Atids finanspolitiske talsmann Yaakov Peri er enig. En person som kjøper Mercedes, bør betale dobbel moms i forhold til den som kjøper en Subaru, mener han. Peri mener også et komplisert skattesystem gjør at mange av dem som tjener mest kommer seg unna med en rekke smutthull i lovverket.

Tidligere finansminister og nåværende finanspolitisk talsmann for Hatnua, Meir Sheetrit, mener det er viktigere å se på hvordan skattepengene blir brukt. Partiet ønsker å avslutte «subsidieringen av folk som ikke arbeider», eksempelvis ultra-ortodokse bibelskolestudenter, og heller bruke pengene for å skape vekst.

Bayit Yehudi ønsker å beholde pengestøtte til bibelskolene, men er opptatt av at ultra-ortodokse også må tjenestegjøre i forsvaret. Uri Ariel tror de økonomiske utfordringene sektoren forårsaker vil avta, siden mange ultra-ortodokse står og venter på at IDF skal kalle dem inn til tjeneste.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart