Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Obamas uttalelse kan virke mot sin hensikt

Gerald Steinberg, leder for NGO Monitor. (Foto: Wikimedia Commons)
Gerald Steinberg, leder for NGO Monitor. (Foto: Wikimedia Commons)
En jødisk-amerikansk journalist har lekket kritikk mot Netanyahu-regjeringen som president Barack Obama skal ha kommet med i private samtaler. Det kan virke mot sin hensikt ved valget 22. januar, påpeker Gerald Steinberg (bildet).

I den engelske dagsrevyen på IBA (Israel Broadcasting Authority, Israels «NRK») 16. januar 2013 ble professor Gerald Steinberg, som leder NGO Monitor, spurt om de kritiske bemerkningene president Obama skal ha kommet med om Israel (at Israel ikke forstår sitt eget beste). Steinberg trodde at presidenten virkelig har sagt dette, det er ingen hemmelighet at Obama mener det. Det er mer uklart om Obama mente at dette skulle lekkes ut nå og spille en rolle for israelerne eller om han bare sa det privat.

Steinberg mente at lekkasjene fra Obama ville virke mot sin hensikt. [En meningsmåling publisert 17. januar viser at Steinbergs antydning om gevinst i oppslutning for Likud foreløpig ikke har slått til.] Israelerne godtar ikke at noen, heller ikke deres venner, skal fortelle dem at de vet bedre hva Israel trenger enn israelerne vet det selv, argumenterte Steinberg. Israelerne føler den slags som manipulering. Statsminister Benjamin Netanyahu har erklært at «kun det israelske folk skal bestemme hvem som representerer staten Israels viktige interesser».

Og når valget er over og en ny regjering er dannet [både i Israel og i USA], er Obama og Netanyahu nødt til å møtes. For uansett må de samarbeide om Iran, om Syria, om kjemiske våpen og mange andre saker.

Men Steinberg påpekte at konflikter mellom USAs president og Israels statsminister ikke er noe nytt. John F. Kennedy, som var president fra 1961 til han ble myrdet i 1963, la et intenst press på Israels daværende statsminister David Ben Gurion i forbindelse med Israels atomreaktor i Dimona, hvor Israel angivelig utviklet atomvåpen. Grunnen til Ben-Gurion trakk seg som statsminister i 1963, var sterke trusler fra Kennedy om å bruke de økonomiske forbindelsene mellom USA og Israel som våpen mot Israel.

Jimmy Carter var president fra 1977-81, han ble ikke gjenvalgt. Det var en meget intens, personlig konflikt mellom Carter og Israels statsminister Menachem Begin. Steinberg mener at Carter krysset «den røde linjen» og kom inn i antisemittisme, i hvert fall sterkt anti-israelsk.

Men Israel overlevde både Kennedy og Carter. Israel er ikke en amerikansk koloni, og ønsker ikke å la seg diktere. Men Steinberg tror ikke at motsetningene mellom Obama og Netanyahu vil bli så sterke som de var mellom Carter og Begin, og neppe heller som mellom Kennedy og Ben-Gurion.

Steinberg tror at samarbeidet mellom Israel og USA vil fortsette. Landene står foran så viktige saker, som nevnt, at de er nødt til å se bort fra sine motsetninger og samarbeide.

 

Hør foredrag av Conrad Myrland om forholdet mellom USA og Israel i Obamas andre presidentperiode.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart