Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israels 33. regjering

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Israels 33. regjering etter opprettelsen av den moderne staten i 1948 har støtte fra 68 av 120 Knesset-mandater. Her kan du bli litt kjent med statsrådene.

Israels 33. regjering etter opprettelsen av den moderne staten i 1948 har støtte fra 68 av 120 Knesset-mandater. Koalisjonen består av Likud/Israel Beiteinu, Yesh Atid, Bayit Yehudi og Hatnua.

Vi presenterer her de ulike statsrådene, samt noen statssekretærer og komitéledere i Knesset.

MINISTERE:
Statsminister og fungerende utenriksminister
Benjamin Netanyahu (Likud)
Netanyahu leder sin tredje regjering og var også statsminister i den forrige Likud-ledede regjeringen mellom 2009-2013. Har en lang politisk karriere og har både vært Israels finansminister og utenriksminister. Etter at hans partipolitiske erkerival Ariel Sharon trakk seg ut av Likud i 2005 og dannet Kadima, har Netanyahu vært den soleklare eneren i partiet. Time Magazine har tidligere brukt betegnelsen «Kong Bibi» om Netanyahu, med utgangspunkt i hans personlige kallenavn Bibi. Netanyahu er politisk konservativ.
Han vil også fungere som utenriksminister, fram til rettssaken mot Avigdor Lieberman er avsluttet.

Finansminister
Yair Lapid (Yesh Atid)
Det tidligere nyhetsankeret i israelsk fjernsyn dannet Yesh Atid-partiet våren 2012. Ønsket opprinnelig å bli utenriksminister, men måtte gi etter. Netanyahu hadde allerede lovet Israel Beiteinu den porteføljen. Overgangen fra journalistpulten til å skulle snu en svekket israelsk økonomi blir utvilsomt stor.

Forsvarsminister
Moshe Ya’alon (Likud)
Overtar jobben etter den forsvarspolitiske ringreven Ehud Barak. Har selv bakgrunn som forsvarssjef mellom 2002 og 2005. Har en lang karriere bak seg i IDF, som strekker seg tilbake til 1968. Var viseminister og minister for strategiske saker i den forrige regjeringen og har vært medlem i Likud siden 2008.

Justisminister og diplomatiminister
Tzipi Livni (Hatnua)
Var medlem i Likud fram til 2005, da hun fulgte Ariel Sharon over i det nye Kadima-partiet. Dannet i høst Hatnua, etter å ha tapt lederkampen i Kadima i en intern valgkamp mot Shaul Mofaz. Har fått ansvar for justisdepartementet. Blir også øverste leder for fredsprosessen med palestinerne. Var opposisjonsleder mellom 2009 og 2012, men har vært både landbruksminister, innvandringsminister, boligminister, utenriksminister og justisminister i ulike regjeringer.

Handelsminister, religionsminister og diasporaminister
Naftali Bennett (Bayit Yehudi)
«Handelsdepartementet» er en sammenslåing av den gamle tittelen industri-, handels- og arbeidsdepartementet. I tillegg får altså Bennett ansvar for departementet for religiøse saker og diasporadepartementet. Har en fortid med suksess i IT-bransjen, før han i 2006 ble stabssjef for Netanyahu som da var leder av opposisjonen. Havnet etterhvert på kant med ekteparet Netanyahu og gikk over til Bayit Yehudi hvor han vant partilederkampen i høst. Han ledet partiet til det beste valget i historien.

Innenriksminister
Gideon Sa’ar (Likud)
Kommer fra jobben som utdanningsminister de siste fire årene, hvor han etter manges mening har gjort en god jobb. Israelske elever gjør det stadig bedre på internasjonale tester. Men siden Likud tapte porteføljen i forhandlingene med Yesh Atid, måtte han nøye seg med innenriksdepartementet. Overtar etter Shas-leder Eli Yishai. Sa’ar har tidligere vært statsadvokat, samt regjeringssekretær og Knesset-medlem for Likud.

Utdanningsminister
Shai Piron (Yesh Atid)
Etter forhandlinger på overtid med Likud, klarte Yesh Atid å sikre seg utdanningsdepartementet i bytte mot blant annet innenriksdepartementet. Piron er nestleder i Yesh Atid og utdannet rabbiner. I likhet med resten av sine partifeller har han ingen bakgrunn fra statlig politikk. Har i mange år arbeidet for å forbedre klimaet mellom religiøse og sekulære jøder i Israel.

Helseminister
Yael German (Yesh Atid)
Én av de fire kvinnelige ministerne i denne regjeringen. Har tidligere vært ordfører i Herzliya for Meretz. Overtar porteføljen fra statsminister Benjamin Netanyahu.

Samferdselsminister
Yisrael Katz (Likud)
Har også vært samferdselsminister de fire siste årene for Likud. Mellom 2003 og 2006 var han landbruksminister. Fikk en plass i Knesset for første gang i 1998.

Etterretningsminister, strategiminister og minister for internasjonale saker
Yuval Steinitz (Likud)
Regnes for å være den Likud-politikeren som står Netanyahu nærmest, både personlig og politisk. Var finansminister i den forrige regjeringen, men mister nå den porteføljen til Yair Lapid. Overtar etterretningsdepartementet etter Dan Meridor (Likud) og departementet for strategiske saker etter Moshe Ya’alon.

Sosialminister
Meir Cohen (Yesh Atid)
Kommer rett fra jobben som ordfører for Israel Beiteinu i kommunen Dimona, hvor det israelske atomanlegget ligger plassert. Har også vært medlem av styret i Jewish Agency. Sosiale saker ble viktige for valgkampen til Yesh Atid, med en krympende middelklasse og økt fattigdom i Israel. Nå gjenstår den tøffeste delen av oppgaven for Cohen i en trang økonomi, nemlig å levere løftene. Er en av få ministere med ikke-vestlig familiebakgrunn. Opprinnelig fra Marokko.

Miljøminister
Amir Peretz (Hatnua)
Er som sin partileder Tzipi Livni en av de berømte partibytterne i israelsk politikk. Har representert ikke mindre enn fem partier i Knesset. Var forsvarsminister i 2006-2007 under Den andre Libanon-krigen, da han ledet Arbeiderpartiet. Fikk mye kritikk i etterkant av denne operasjonen. Har en fortid som leder for Israels svar på LO, Histadrut.

Boligminister
Uri Ariel (Bayit Yehudi)
Får trolig en av de tøffeste jobbene i israelsk politikk for øyeblikket. Boligprisene er skyhøye og den israelske økonomien såpass sårbar, at sentralbanken ikke kan øke rentene for å kompensere. Derfor må det bygges et stort antall nye boliger. Den gjennomsnittlige israeler har opplevd lite lønnsvekst de siste fire årene, mens boligprisene har økt med 20-30 prosent i samme periode. En av Bayit Yehudis kampsaker var å forenkle byråkratiet i byggesøknadene, slik at det skal bli enklere å bygge raskere. Ariel har aldri tidligere vært minister, men har vært medlem av nasjonalforsamlingen for National Union siden 2001.

Utviklingsminister, vann- og energiminister
Silvan Shalom (Likud)
Som energiminister får Silvan Shalom gleden av å være den første ministeren med ansvaret for å forvalte Israels nye olje- og gassindustri. Som utviklingsminister er hans oppgave å sørge for utviklingen i Negev-ørkenen. Det departementet hadde han også hatt kontroll over i forrige Netanyahu-regjering. De siste israelske regjeringene har satset hardt på å få flere israelere til å bosette seg i Negev-området. Shalom har en bred ministerbakgrunn og har vært både forsknings- og teknologiminister, finansminister, visestatsminister og utenriksminister.

Landbruksminister
Yair Shamir (Israel Beiteinu)
Shamir blir minister for første gang, etter en lang fartstid i næringslivet. Han overtar jobben etter Ha’atzmauts Orit Noked.

Forskningsminister og teknologiminister
Yaakov Peri (Yesh Atid)
Ledet Shin Bet fra 1988 til 1994 og har i likhet med Shamir fartstid fra næringslivet. Begge deler vil han dra nytte av i sin nye jobb.

Innvandringsminister
Sofa Landver (Israel Beiteinu)
Den tredje kvinnen i regjeringen. Har representert tre ulike partier i Knesset. Fortsetter i jobben som innvandringsminister under forrige Netanyahu-regjering. Bakgrunn fra gamle Sovjetunionen. Flyttet til Israel i 1979.

Turistminister
Uzi Landau (Israel Beiteinu)
Overtar departementet etter sin partikolega Stas Mosezhnikov. Etterlater energidepartementet til Silvan Shalom. Har en lang karriere bak seg i forsvaret og har tidligere vært sikkerhetsminister og minister ved statsministerens kontor i ulike regjeringer.

Pensjonsminister
Uri Orbach (Bayit Yehudi)
I likhet med Yesh Atid-leder Yair Lapid kom Orbach rett fra journalistyrket, da han gikk inn i politikken i 2009. Dette er hans andre periode i Knesset for Bayit Yehudi.

Kultur- og sportsminister
Limor Livnat (Likud)
Har i sine fire foregående år som kultur- og sportsminister måttet ta et kraftig oppgjør med rasisme i israelsk fotball. Særlig de siste månedene har det vært ille, etter at Beitar Jerusalem signerte sine to første muslimske spillere i historien. Men Livnat har fått skryt av pressen for hvordan hun har taklet situasjonen. Fjerde og siste kvinnelige minister.

Kommunikasjonsminister og sivilforsvarsminister
Gilad Erdan (Likud)
Var miljøminister under forrige Netanyahu-regjering. Har vært medlem av nasjonalforsamlingen for Likud siden 2003 og er en kommende politisk stjerne.

VISEMINISTERE:
Viseminister med ansvar for IBA og koalisjonsleder i Knesset
Ofir Akunis (Likud)
Et av Likuds yngre politiske talenter. IBA er den israelske kringkastingsforeningen. Ledet den nasjonale valgkomiteen i 2013 med suksess.

Viseutenriksminister
Ze’ev Elkin (Likud)
Ble valgt inn i Knesset for Kadima i 2006. Men ved valget i 2009 hadde han skiftet over til Likud. Mister jobben som koalisjonsleder han hadde de siste fire årene.

Visereligionsminister
Eli Ben Dahan (Bayit Yehudi)
Er utdannet rabbiner og en av de mange nye politikerne i den 19. nasjonalforsamlingen. Under valgkampen lovet han å kjempe for lovverk som utviser alle jødiske menn som nekter sine koner en get (religiøs og juridisk skilsmisse). Han ønsker også å forbedre og reformere forholdet mellom religion og stat i Israel.

Visesosialminister
Mickey Levy (Yesh Atid)
Er valgt inn i Knesset for første gang. Har vært øverste leder for politiet i Jerusalem og vært det nasjonale styrkenes utsending til Washington i USA.

Viseforsvarsminister
Danny Danon (Likud)
Var viseordstyrer i Knesset mellom 2009 og 2013. En politiker på høyresiden i Likud, som mange ganger har uttalt seg om sin manglende tro på en tostatsløsning. Regnes som en av Netanyahus største kritikere internt i partiorganisasjonen.

Visesamferdselsminister
Tzipi Hotovely (Likud)
Ung og lovende «Likudnik» som har fokusert mye på kvinners rettigheter etter at hun ble medlem av Knesset i 2009. Ledet Knessets panel for kvinners rettigheter i forrige periode.

Viseinnenriksminister
Faina Kirschenbaum (Israel Beiteinu)
Ukrainsk-født politiker, som stod bak et kontroversielt lovforslag om overvåkning av venstreorienterte menneskerettighets- og antikorrupsjonsorganisasjoner, som ble nedstemt i forrige nasjonalforsamling.

Viseutdanningsminister
Avraham Wortzman (Bayit Yehudi)
Førstegangsmedlem av nasjonalforsamlingen. Har vært viseordfører i Be’ersheba for den lokale felleslisten Forent religiøs liste, mens han kom tapende ut et nasjonalt ledervalg i Bayit Yehudi i 2008.

ORDSTYRER I KNESSET:
Yuli Edelstein (Likud)
Overtar jobben til Reuven Rivlin. Var diasporaminister i den forrige regjeringen. Ble født i Chernivtsi i den gamle Sovjetunionen, i det som i dag er Ukraina. Immigrerte til Israel i 1987. Begynte i politikken straks han hadde fullført førstegangstjenesten i IDF.

KOMITÉLEDERE I KNESSET:
Utenriks- og forsvarskomiteen
Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu)
Trakk seg som utenriksminister og visestatsminister rett før nyttår, fordi han ble siktet for korrupsjonsliknende forhold. Rettssaken mot ham pågår fortsatt. Vinner han den, tar han igjen over som utenriksminister. Taper han, er han trolig ferdig i israelsk politikk for denne gang. Da vil den neste Israel Beiteinu-lederen overta hans plass.
Har tidligere vært infrastrukturminister og transportminister i ulike israelske regjeringer.

Finanskomiteen
Ayelet Shaked og Nissan Slomiansky (Bayit Yehudi)
De to politikerne vil rotere på å ha hånden på finanskomiteens ror.

Justiskomiteen
Yair Levin (Likud)
Utdannet lingvist, som kommer godt med når nye lovtekster skal formuleres og/eller vurderes.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart