Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

– Steinitz blir utenriksminister om Lieberman dømmes

Kilder i Likud hevder at etterretningsminister Yuval Steinitz vil kunne ende opp som utenriksminister om noen måneder.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Leder for Knessets utenriks- og forsvarskomité, Avigdor Lieberman. (Foto: Wikipedia)
Leder for Knessets utenriks- og forsvarskomité, Avigdor Lieberman. (Foto: Wikipedia)

Statsminister Benjamin Netanyahu har lovet Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman at han skal få tilbake utenriksministerjobben dersom han frikjennes fra rettssaken som pågår mot ham. Men skulle ikke det gå, har han allerede på plass en plan B, skal vi tro kilder i Likud.

Etterretningsdepartementet og strategidepartementet fikk Yuval Steinitz på de interne kampene om ministerpostene i partiet. Men samme dag som forhandlingene var unnagjort, fikk han en ny og merkelig tittel: Minister for internasjonale saker.

Den rollen skal han ha fått, ifølge Jerusalem Post sine kilder, for å kunne fungere i praksis som utenriksminister i Liebermans fravær. Utenriksdepartementet har havnet i en vanskelig situasjon, ettersom Lieberman krevde at Ze’ev Elkin skulle bli viseutenriksminister, selv om han ikke kan engelsk. Derfor må Steinitz ta seg av de fleste av møtene på vegne av utenriksdepartementet. Den norske utenriksministeren Espen Barth Eide, som ofte er i Israel som leder for giverlandsgruppen til Palestina, er blant gjestene han skal ta imot.

Viseutenriksminister Ze'ev Elkin (Foto: Wikipedia)
Viseutenriksminister Ze'ev Elkin (Foto: Wikipedia)

– Mer radikal enn Lieberman
Journalist i Times of Israel, Raphael Ahren, stiller seg svært spørrende til at Ze’ev Elkin har fått innpass i utenriksdepartementet, siden holdningene hans i forhold til palestinerne «er enda lenger borte» fra regjeringens standpunkt, enn det Lieberman er.

I fjor sommer tok Elkin til orde for å annektere de såkalte C-områdene i Judea og Samaria [Vestbredden] og bekreftet sine synspunkter så sent som i januar. Han var i tillegg i strid med Netanyahu under sist Knesset-periode, fordi han mente sin egen partileder ikke stod nok på for bosetterne. Israel beholdt full sivil og militær kontroll over C-områdene i Oslo-avtalene.

Viseutenriksminister de siste fire årene, Danny Ayalon, har imidlertid tro på at Elkin lærer av «Lieberman sine feil» og ikke framstår for kompromissløs i sin representasjon av regjeringen internasjonalt.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart