Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Ultra-ortodokse eier ikke landet alene

Yesh Atid-leder Yair Lapid (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)
Yesh Atid-leder Yair Lapid (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)
Finansdepartementet skal kutte ultra-ortodokse bibelskolestudenters stipender med 30 prosent. "Dere eier ikke landet alene", var finansminister Yair Lapids budskap til ultra-ortodokse Knesset-representanter, under mandagens budsjetthøring.

Kilder i en ny ministerkomité med ansvar for å legge grunnlaget for en allmenn verneplikt, sier til Times of Israel at midlene som er øremerket til ultra-ortodokse bibelskolestudenter vil kuttes med 500 millioner kroner i året. Mens studentene i 2012 totalt mottok 1,5 milliarder kroner, vil de i år ikke få mer enn én milliard.

Lavere aldersgrense
Komiteen ledes av forsknings-, teknologi- og romfartsminister Ya’akov Peri fra Yesh Atid. Målet med å skru delvis igjen pengekranen, er å presse ultra-ortodokse ut i arbeid og inn i forsvaret. De ønsker også å finne måter å få flere arabere til å verve seg, selv om det ikke er snakk om å bruke like sterke pressmidler.

De 30 prosentene som finansdepartementet vil kutte fra studentene ved de såkalte «Yeshivaene», vil komme gjennom å senke aldersgrensen for hvem som kan motta stipend. Før kunne de være fulltidsstudenter fra de var 18 til fylte 28 år på statens regning. Nå vil den øvre grensen senkes til 22 år og gis kun til de som har gjennomført militærtjeneste eller fått utsettelse.

– Kostbare partnere
Beslutningen førte til opphetet debatt under mandagens budsjetthøring i Knesset, informerer Yedioth Aharonoth, mellom finansminister Yair Lapid og ultra-ortodokse medlemmer av nasjonalforsamlingen.

– Jeg forstår at dere går gjennom tøffe tider. Var det ikke dere som satt i regjeringen som skapte underskuddene, eller var dere på mars? Dere har vært i hver eneste regjeringen og dere har vært noen kostbare partnere, svarte Lapid på all kritikken han fikk.

Foreldreansvar
United Torah Judaisms Moshe Gafni skal ha kommet med særlig hissige bemerkninger, som Lapid svarte tydelig irritert tilbake på.

– Vi er lei av å ta ordrer fra dere. Israel tilhører ikke dere alene.

Mange av de ultra-ortodokse representantene var bekymret for alle de ultra-ortodokse småbarnsfamiliene med fedre på bibelskole, som nå ikke lenger vil motta støtte fra staten.

– Vår plikt er å sikre at ingen barn går rundt og er sultne. Men jeg ønsker å minne dere på én ting: De som er ansvarlige for å ta vare på barna sine, kalles «deres foreldre». Når dere bringer barn inn i denne verden, […] er dere de første som er ansvarlige for dem, svarte Yesh Atid-lederen.

– Oppvigler til hat
Gafni og andre ultra-ortodokse representanter gikk også i strupen på Lapid, for den kritikken han kom med mot dem.

– Han bruker ultra-ortodokse for å distrahere oss bort fra de virkelige problemene med de enorme tiltakene han påfører befolkningen [gjennom dype budsjettkutt og skatteøkninger]. Det vil være på grunn av ham at israelere tar til gatene igjen snart, hevdet Gafni.

Flere andre Knesset-representanter for de ultra-ortodokse partiene beskyldte Lapid for å «oppvigle til hat» mot den jødiske minoriteten, med sin skarpe retorikk, for å få støtte nok til å gjennomføre andre tøffe økonomiske tiltak. Shas-leder Eli Yishai skrev en sarkastisk Facebook-melding etter møtet, der han angivelig tar på seg ansvaret for fjorårets budsjettunderskudd mens partiet var i regjering.

– Jeg ønsker å beklage overfor deg (Lapid) og resten av det israelske folk. Jeg har skylden for Israels underskudd. Over de siste årene har jeg, mine familiemedlemmer og mine naboer og bekjente, samt den ultra-ortodokse befolkningen generelt, ranet den israelske skattebetaleren. Hvem tror du ikke betalte for mine utenlandsreiser, de femstjerners hotellene hvor alle ultra-ortodokse lever, Mercedesen i oppkjørselen? Yair Lapid, din arrogante tale har tvunget meg til å innrømme alt, ironiserte han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart