Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ap inn, Bayit Yehudi ut?

Ap-leder Shelly Yachimovich under valgkampen i 2013. (Illustrasjon: Shelly Yachimovich, Facebook.com)
Ap-leder Shelly Yachimovich under valgkampen i 2013. (Illustrasjon: Shelly Yachimovich, Facebook.com)
Arbeiderpartiets leder Shelly Yachimovich har begynt å snakke om fredsprosessen igjen og stiller strenge krav for å gå inn i regjering.

Forhandlingene mellom Israel og PA tærer på den israelske regjeringskoalisjonen. Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett, et parti som er motstandere av en tostatsløsning, har tidligere truet med å forlate regjeringen dersom forhandlingene med PA baserer seg på 1967-linjene. Det avslørte Ha’aretz 18. juli.

Økonomi- og handelsminister Naftali Bennett (Foto: Wikipedia)
Økonomi- og handelsminister Naftali Bennett (Foto: Wikipedia)

Nå har Bennett hittil ikke gjort alvor av truslene, men det kan gi statsminister Netanyahu redusert handlingsrom i forhandlingene. Netanyahu blir også presset fra høyresiden i sitt eget parti Likud.

Arbeiderparti-leder Shelly Yachimovich har utvilsomt lagt merke til de problemene regjeringen har i dette spørsmålet. For mens hun under valget stort sett snakket om sosial urettferdighet og mot skattelettelser, så har fokuset skiftet, påpeker Daily Beast i en interessant artikkel. Til Jerusalem Post sa Yachimovich for halvannen uke siden, at hun krever framgang i fredsprosessen under statsminister Benjamin Netanyahus ledelse.

Det eneste Yachimovich har sagt om fredsprosessen etter valget, er at Arbeiderpartiet vil fungere som et «sikkerhetsnett» i forhandlingene, skulle regjeringen risikere å gå i oppløsning. Kanskje er det de mange antydningene om hvordan forhandlingene sliter på koalisjonen, som har gjort henne bevisst på at hun må komme til å leve opp til sitt løfte. Det er et løfte mange av hennes partifeller helst liker å glemme, siden partiet sa etter valget at de kun vil inn i en Netanyahu-ledet regjering etter at fredsforhandlingene er unnagjort.

I et intervju med Ha’aretz denne uken legger Yachimovich fram nye krav for å gå inn i koalisjonen.

– Bayit Yehudi må kastes ut av regjeringskontorene.
– Tilbaketrekning fra bosetningene må begynne nå.
– Amerikansk «oppskrift» på fredsavtalen (Ap er i stor grad enig med Obama-administrasjonen i hvordan en sluttavtale bør se ut).
– Regjeringen må gå videre med det arabiske fredsinitiativet.

Yachimovich sier hun ikke bare ønsker å inn i en regjering for å gi «Netanyahu mer tid» i forhandlingene, men for å skape reell og raskere framgang.

– Dersom Netanyahu tror han kan ha oss med uten at det koster ham noe, tar han veldig feil […] Dersom vi blir med i regjeringen nå, blir det ikke bare som et akselererende element i prosessen, men som en sterk pådytter. For straks vi sitter der, vil Netanyahu tro at han kan kjøpe seg mer tid, hevder hun.

Tydeligvis ser Det hvite hus verdien av å løfte fram Yachimovich, siden president Barack Obama og hun er svært enige i palestinske spørsmål. Nylig ble hun invitert til Washington for å legge fram en internasjonal plan, for hvordan israelerne og palestinerne kan oppnå fred. Dermed løfter Obama-administrasjonen opp Ap og Yachimovich som et alternativ for å bevege fredsforhandlingene framover.

Arbeiderpartiets Knesset-representant Yitzhak Herzog (Foto: Knesset.gov.il)
Arbeiderpartiets Knesset-representant Yitzhak Herzog (Foto: Knesset.gov.il)

Leder for Aps Knesset-gruppe, Yitzhak Herzog, misliker svært sterkt møtet partilederen hadde med diplomater i Washington. Og han mener det å stille krav til fredsprosessen som en del av eventuelle regjeringsforhandlinger, er en svært dårlig idé.

– La oss først gi de to partene en sjanse til å bli enige, før vi engasjerer en internasjonal plan. Det er for tidlig å forhandle om å bli med i regjeringen og å sette forhåndskrav [for fredsprosessen] er ikke riktig. Vi håper at det vil komme et gjennombrudd. Dersom det gjør det, vil vi samle oss og bestemme vår framtid. Men det ville vært feil å styrte Netanyahu, dersom det skjer en dramatisk utvikling, sier han.

Arbeiderpartiets Knesset-representant Eitan Cabel (Foto: Knesset.gov.il)
Arbeiderpartiets Knesset-representant Eitan Cabel (Foto: Knesset.gov.il)

Partiets Knesset-medlem Eitan Cabel er også svært skeptisk til Yachimovich sitt linjeskifte.

– Dessverre har vi som parti blitt helt irrelevante når det kommer til fredsprosessen. Shelly har bare begynt å snakke om fred, fordi hennes rådgivere har gitt henne beskjed om det. Hun har ingen påvirkning på fredsprosessen, uansett hva hun sier eller gjør, hevder han.

Uttalelsene vitner om at Yachimovichs lederskap i Arbeiderpartiet blir utfordret.

Dagens koalisjonsregjering består av Likud, Israel Beiteinu, Bayit Yehudi, Hatnua og Yesh Atid.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart