Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Bosetningen Bat Ayin på Vestbredden (Foto: Aslan Media, flickr.com)
Bosetningen Bat Ayin på Vestbredden. (Foto: Aslan Media, flickr.com)

Boligbygging i bosetningene opp 70 prosent

I årets første halvår ble det startet bygging av 1.708 nye boliger i de israelske bosetningene på Vestbredden. Tallet for samme periode i 2012 var 995 boliger.

Økningen i utbyggingshastigheten i bosetningene har økt 70 prosent siden perioden januar til og med juni 2012, ifølge tall fra den venstreorienterte israelske fredsbevegelsen Peace Now.

I første halvår i år ble 1.708 nye boliger i bosetningene påbegynt, 180 av dem i utposter som etter israelsk lov regnes som ulovlige. I første halvår av 2012 ble det påbegynt 995 nye boliger i bosetningene totalt. Antallet boliger som ble ferdigstilt i årets første halvår er 1.794. Til sammen 2.840 boliger er under bygging.

Da Benjamin Netanyahu ble statsminister i 2009, var han i første omgang svært tilbakeholden med å gi nye byggetillatelser. Regjeringen ga ingen nye byggetillatelser i israelske bosetninger på Vestbredden i 2009 og 2010, noen få hundre i jødiske bydeler i Øst-Jerusalem. Byggetillatelser i større antall kom først etter Itamar-angrepet og etter at palestinerne nektet forhandlinger og gjorde ensidige tiltak.

Hvorfor fortsetter Israel å bygge i bosetninger? Palestinske ledere nekter å inngå en permanent avtale om grenser og tviholder på politiske krav som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat. Når det er slik, kan vi likevel fortsette å bygge i de områdene vi har tenkt å beholde, tenker de fleste jødene i Israel.

Ingen større nye bosetninger er etablert i Israel siden 1997. Til tross for at Israel har bygd i over 40 år, dekker bosetningene kun tre (3!) prosent av Vestbreddens areal.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart