Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israels nye Avigdor Lieberman

Avigdor Lieberman er tilbake som Israels utenriksminister (Foto: Jonathan Klinger, flickr.com)
Avigdor Lieberman er tilbake som Israels utenriksminister (Foto: Jonathan Klinger, flickr.com)
For få uker siden var Avigdor Lieberman tilbake i utenriksdepartementet. Men borte er hans "selvheftende" stil, mener Jodi Roduren i New York Times.

Israels «nye» utenriksminister er tilbake i regjeringen, etter å ha blitt frikjent for korrupsjonsliknende forhold av distriktsdomstolen i Jerusalem. Utenriksministerposten ble holdt av statsminister Benjamin Netanyahu, fram til rettssaken var over. Avigdor Lieberman, som også leder Likuds samarbeidsparti Israel Beiteinu, hadde det samme vervet i den forrige Netanyahu-regjeringen.

En ting han nok aldri ble beskyldt for i den forrige regjeringsperioden, var å være en diplomat som går stille i dørene. Lieberman hadde en konfronterende stil som har gitt ham mye oppmerksomhet – både positivt og negativt – i Israel og i utlandet.

Lieberman versjon 2.0?
Men den gamle Lieberman har tydeligvis skiftet skall, ifølge New York Times‘ Jerusalem-korrespondent Jodi Rudoren, som mener han «ikke er å kjenne igjen».

– Borte er tilsynelatende den Avigdor Lieberman som ble anklaget av den palestinske presidenten [Mahmoud Abbas] for å drive med «diplomatisk terrorisme», har avvist fredsmulighetene som noe som ligger «tiår fram i tid» og bedt arabiske innbyggere i Israel om å inngå en lojalitetsed. I stedet har Lieberman sagt i en nylig tale at «vi må bygge en økonomi» for palestinerne, for å bane vei for en avtale, skriver hun.

Israel Beiteinu er et sekulært parti på høyresiden i israelsk politikk med en liberal kjerne, men med en konservativ og forsiktig tilnærming til ting som har med sikkerhet og forhandlinger med PA å gjøre. Partileder Lieberman har ønsket en palestinsk stat, landbytte og en endelig løsning, men ikke trodd på at det er mulig med det lederskapet palestinerne har i dag.

– Har alltid vært sånn
Etter å ha blitt frikjent rettssystemet, så er det Netanyahus tette samarbeidspartner som har advart mot en for konfronterende diplomatisk stil mot USA, nå som atomforhandlingene med Iran har pågått. Han har nylig sendt et personlig notat til statsministerens kontor, der han understreker at han nå ønsker å ha en mer aktiv rolle i forhold til både Iran, USA og fredsprosessen med palestinerne.

Hjemme er han blitt kritisert for å bevege seg mot sentrum, fordi han ønsker å ta over for Netanyahu som statsminister en dag og må appellere til et bredere spekter av velgere.

– Venner og medarbeidere sier at det som er en tilsynelatende transformering, i virkeligheten er den samme pragmatiske, fornuftige og omtenksomme mannen de kjenner, men som har blitt karikert [i mediene], skriver Rudoren.

– De oppfattet ham som lyttende
Yedioth Aharonoths spaltist Nahum Barnea sier til avisen at Lieberman forsøker å framstå som en «statsmann».

– Han ønsker å være mainstream og ikke på ytterkantene, men det betyr ikke at han ønsker å være moderat. Han ønsker ikke lenger å være en bølle lenger, men en statsmann. Likevel er han så uforutsigbar at jeg er usikker på om han har det i seg.

Abraham H. Foxman, som leder Anti-Defamation League, tar imidlertid Lieberman i forsvar og sier han på ingen måte har vært en så ufølsom utenriksminister tidligere, som mange vil ha det til. Han har de siste årene oppfordret diplomater han har møtt verden over om å ta Lieberman seriøst.

– En etter en har de kommet tilbake til meg og sagt «Takk». De oppfattet ham som en lyttende, artikulerende, debatterende og diskuterende mann, forklarer Foxman.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart