Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Peres er i en klasse for seg

President Shimon Peres har vært en sentral lederskikkelse i Israel i mer enn 60 år. (Foto: Skjermdump fra Youtube.)
President Shimon Peres har vært en sentral lederskikkelse i Israel i mer enn 60 år. (Foto: Skjermdump fra Youtube.)
Etter 70 år i tjeneste for det israelske folket, har president Shimon Peres stått for et betydelig bidrag til Israels fremvekst, mener politisk kommentator Shimon Shiffer.

«Peres har ikke noe behov for å bli sammenlignet med dem som nå forsøker å bli hans etterfølger. Han er i en klasse for seg,» skriver Shiffer i Yedioth Ahronoth.

«Etter 70 år i folkets tjeneste, der han har vært tett innvevet i det stoffet som landet vårt består av, kan man bare konkludere med at Peres har gitt et betydelig bidrag til arbeidet med å gjøre Israel sterkt,» fortsetter han.

Når Shimon Peres kommer til Norge på statsbesøk neste uke, blir det blant hans siste oppdrag som president. Han tropper av fra embetet i juni, og i august fyller han 91 år.

Nyhetsbyrået AP påpeker at kandidatene til å overta etter Peres, er en tidligere forsvarsminister, en tidligere utenriksminister, en tidligere finansminister, et respektert mangeårig parlamentsmedlem og en nobelprisvinner. Peres har utrolig nok innehatt alle disse titlene og flere til.

 

– Kunnskapstørst, observant og politisk dyktig

Shimon Shiffer skriver at tre karaktertrekk særpreger Peres som person.

«Det første er den samme slags nysgjerrighet som et barn har når det begeistret utforsker verden, et trekk han ikke har forlatt i årenes løp. Han er fortsatt oppmerksom overfor enhver idé, og enhver vitenskapelig utvikling, og forsøker utrettelig å lære. Han var den første personen som snakket til meg om nanoteknologi. Etter møter med ham har statsoverhoder vært fulle av beundring overfor hans kunnskap og dype forståelse av hva som foregår i deres egne land,» skriver Shiffer.

«Det andre er hans evne til å observere. I samtaler opp gjennom årene har jeg selv vært vitne til hvordan han møter virkeligheten med et begjær etter å forstå historiske prosesser og hvordan ledere som står overfor avgjørende veivalg vil kunne påvirke historiens gang,» fortsetter Shiffer i sin analyse.

«Det tredje er hans politiske opptreden og hans evner som beslutningstaker, som kom utmerket til syne gjennom årene da han satte politikken til ledere som David Ben Gurion, Yitzhak Rabin og Ariel Sharon ut i livet.»

Shiffer bemerker også at Peres’ oppfatning om fredsprosessen og forhandlingene har vært i utvikling gjennom årene.

«Men han var og er en tjener av folket som ønsker å se Israel bli akseptert i regionen som en legitim enhet, som en pionerstat som ikke bare lever ved sverdet,» skriver han.

«Så før han begynner å pakke sammen sakene sine i presidentboligen vil jeg si: Takk, Shimon Peres – av hele mitt hjerte», avslutter han analyseartikkelen.

 

– Han gjenreiste presidentembetet

Nyhetsbyrået AP skriver i en artikkel om Peres at han som president i utgangspunktet bare kan utøve makt på to måter: Ved å utnevne en potensiell statsminister til å bygge en regjeringskoalisjon etter et Knesset-valg, og ved å benytte sin mulighet til å benåde kriminelle.

«Men Peres, som har vært statsminister to ganger, har vokst seg større enn embetet,» skriver AP.

«Han gjenreiste presidentembetets ære etter skandalen rundt Moshe Katzav, som ble tvunget til å gå av etter en sex-skandale og senere dømt for voldtekt i 2007. Peres ble raskt landets mest populære politiske figur, og fikk endelig sole seg i folkets beundring, noe han ikke fikk så store muligheter til tidligere i sin lange karriere,» fortsetter artikkelen.

«Han ble også en de facto utenriksminister som promoterte Israel utenlands, takket være sitt vide, globale kontaktnett,» skriver AP.

 

Over 60 år i politisk ledelse

Shimon Peres ble født 2. august 1923 med navnet Szymon Perski, i landsbyen som den gang het Wiszniew og tilhørte Polen, men som i dag heter Vishnyeva og ligger i Hviterussland. I 1934 emigrerte han og familien til Tel Aviv. Samtlige av slektningene hans som ble igjen i Wiszniev, ble drept under Holocaust. I 1945 giftet han seg med Sonya Gelman, som døde i 2011. De fikk tre barn sammen.

I 1947, året før den moderne staten Israels opprettelse, startet Peres’ offentlige karriere. Da sluttet han seg til Haganah, forløperen til det israelske forsvaret, og David Ben-Gurion gjorde ham til ansvarlig for personell og våpeninnkjøp.

Fra 1952 satt han i ledelsen i forsvarsdepartementet, og i 1959 ble han første gang valgt inn i nasjonalforsamlingen Knesset. Der ble han sittende uavbrutt frem til han ble valgt til president i 2007, med unntak av en pause på tre måneder i 2006.

Han var statsminister to ganger, og har deltatt i 12 ulike regjeringer, blant annet som transport- og kommunikasjonsminister, informasjonsminister, immigrasjonsminister, forsvarsminister, utenriksminister og finansminister.

Han har representert fem ulike partier, det siste var Kadima. Peres har også vært leder for det israelske Arbeiderpartiet.

I 1994 fikk han tildelt Nobels fredspris for sin rolle i forhandlingene som førte til Oslo-avtalen, sammen med Yitzhak Rabin og Yassir Arafat.

I 2005 kom han på 11. plass i en kåring av tidenes største israelere, utført gjennom en folkeavstemning i regi av Yedioth Ahronoth.

Etter at den fortsatt fullt aktive 90 år gamle statsmannen tropper av som president i sommer, er det ventet at han vil fokusere sin videre politiske innsats på å drive fredsfremmende arbeid gjennom den ideelle organisasjonen Peres Center For Peace, som han har grunnlagt.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart