Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Fra Knesset i mai 2015. (Illustrasjonsfoto: Knesset)
Fra Knesset i mai 2015. (Illustrasjonsfoto: Knesset)

Her er Israels nye regjering

Torsdag 14. mai ble Israels 34. regjering innsatt. Les her om hvem som har blitt med i statsminister Benjamin Netanyahus fjerde regjering.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Netanyahu leder nå sin fjerde regjering totalt – den tredje på rad siden 2009. Fra starten av har statsministeren selv beholdt ledelsen over utenriksdepartementet og kommunikasjonsdepartementet. På den måten har han holdt døren på gløtt for eventuelle nye koalisjonspartnere. Times of Israel har presentert en oversikt over hvem som er hvem i Netanyahus nye mannskap:

 

Forsvarsminister: Moshe Ya’alon (Likud)

Ya’alon fortsetter i stillingen han har hatt siden 2013. Han har bak seg en lang karriere i forsvaret, og var forsvarssjef fra 2002 til 2005. Han ble politiker i 2008.

 

Forsvarsminister Moshe Ya'alon. (Foto: Reuven Kapuscinski, Wikimedia Commons)
Forsvarsminister Moshe Ya’alon. (Foto: Reuven Kapuscinski, Wikimedia Commons)

 

Finansminister: Moshe Kahlon (Kulanu)

Kahlon er en tidligere Likud-politiker som tok en pause fra politikken i 2012, og deretter dannet sitt eget parti i forkant av årets Knesset-valg. Partiet hans er plassert i sentrum og er hovedsakelig opptatt av sosialøkonomisk politikk. Kahlon har lovet velgerne å bekjempe problemene med dramatisk stigende boligpriser og høye levekostnader. Han har tidligere vært en svært populær kommunikasjonsminister.

 

Moshe Kahlon (Foto: Den britiske ambassaden i Tel Aviv)
Moshe Kahlon (Foto: Den britiske ambassaden i Tel Aviv)

 

Utdanningsminister: Naftali Bennett (Bayit Yehudi)

Bennett gjorde karriere innen høyteknologibransjen før han ble politiker. I 2006 ble han stabssjef for Benjamin Netanyahus kontor. Etter at han forlot stillingen gikk han over til det nasjonalreligiøse høyrepartiet Bayit Yehudi. Der ble han valgt til partileder i 2012. I den forrige regjeringen var han økonomi- og handelsminister, religionsminister og diasporaminister.

 

Naftali Bennett (Foto: Knesset.gov.il)
Naftali Bennett (Foto: Knesset.gov.il)

 

Justisminister: Ayelet Shaked (Bayit Yehudi)

Shaked er en sekulær kvinne i et religiøst parti. Hun har vært Knesset-medlem siden 2013 og er nå regjeringsmedlem for første gang.

 

Ayelet Shaked (Foto: Knesset.gov.il)
Ayelet Shaked (Foto: Knesset.gov.il)

 

Transport- og etterretningsminister: Yisrael Katz (Likud)

Katz har vært Knesset-medlem siden 1998. Han har vært transportminister siden 2009, og har nå fått utvidet ansvaret til også å omfatte etterretningsdepartementet. Dermed er han også nytt medlem av det nasjonale sikkerhetsrådet.

 

Yisrael Katz (Foto: Wikipedia)
Yisrael Katz (Foto: Wikipedia)

 

Innenriksminister: Silvan Shalom (Likud)

Shalom er samtidig visestatsminister. I den forrige regjeringen var han minister for utvikling av regionene Negev og Galilea. Han har vært Knesset-medlem i 23 år. Han var finansminister og utenriksminister i Ariel Sharons regjeringer.

 

Silvan Shalom (Foto: Knesset.gov.il)
Silvan Shalom (Foto: Knesset.gov.il)

 

Statssekretær i helsedepartementet: Ya’akov Litzman (United Torah Judaism)

Litzman er i praksis fungerende helseminister. Men medlemmene av det ultraortodokse partiet han representerer vil prinsipielt ikke titulere seg som ministre i regjering (av religiøse og ideologiske årsaker). Han hadde den samme stillingen fra 2009 til 2013. Tidligere har han også ledet finanskomiteen i Knesset.

 

Ya'akov Litzman. (Foto: Wikimedia Commons)
Ya’akov Litzman. (Foto: Wikimedia Commons)

 

Bolig- og bygningsminister: Yoav Galant (Kulanu)

Galant var Kulanus andrekandidat, plassert etter partileder Kahlon på listen. Han har bakgrunn fra toppstillinger i forsvaret. I 2010 lå han an til å bli utnevnt som forsvarssjef, men en avsløringssak av byggesaksfeil i hjemmet hans i Amikam kostet ham forfremmelsesmuligheten.

 

Yoav Galant. (Foto: Wikimedia Commons)
Yoav Galant. (Foto: Wikimedia Commons)

 

Kultur- og idrettsminister: Miri Regev (Likud)

Regev er ny som minister. Hun har steget raskt i gradene siden hun for første gang var nominert på Likuds Knesset-liste i 2009, den gangen på 27. plass. Ved dette valget var hun nummer fem på listen. Regev var talsperson for IDF fra 2005 til 2008, inkludert under Israels tilbaketrekning fra Gaza.

 

Miri Regev (Foto: Knesset.gov.il)
Miri Regev (Foto: Knesset.gov.il)

 

Økonomiminister og minister for utvikling av regionene Negev og Galilea: Aryeh Deri (Shas)

Deri var innenriksminister fra 1988 til 1993. I 1999 ble han dømt for bedrageri, tillitsbrudd og å ha mottatt bestikkelser. Han sonet to år fengselsstraff. Før det siste Knesset-valget vant han fram som partileder i det ultraortodokse partiet Shas.

 

Aryeh Deri (Foto: Wikimedia Commons)
Aryeh Deri (Foto: Wikimedia Commons)

 

Energi- og infrastrukturminister: Yuval Steinitz (Likud)

Steinitz har vært Knesset-medlem siden 1999. Han har tidligere vært finansminister, og i den forrige regjeringen var han etterretningsminister.

 

Yuval Steinitz (Foto: Knesset.gov.il)
Yuval Steinitz (Foto: Knesset.gov.il)

 

Integreringsminister og minister med ansvar for strategiske saker: Ze’ev Elkin (Likud) Elkin innvandret til Israel fra Ukraina i 1990 og ble første gang valgt inn i Knesset i 2006. Han har tidligere vært statssekretær i utenriksdepartementet. Han har også vært leder for koalisjonen i Knesset, og leder for forsvars- og utenrikskomiteen.

 

Ze'ev Elkin (Foto: Wikipedia)
Ze’ev Elkin (Foto: Wikipedia)

 

Vitenskaps- og teknologiminister: Danny Danon (Likud)

Danon har vært politisk engasjert siden 1996 og Knesset-medlem siden 2009. I den forrige regjeringen var han statssekretær i forsvarsdepartementet. Han ble avskjediget av Netanyahu under Gaza-krigen 2014, etter at han åpent kritiserte regjeringens håndtering av krigssituasjonen mens konflikten fortsatt pågikk.

 

Danny Danon (Foto: Wikipedia)
Danny Danon (Foto: Wikipedia)

 

Landbruksminister: Uri Ariel (Bayit Yehudi)

Ariel var bolig- og bygningsminister i den forrige regjeringen. Han er kjent som en forkjemper for utvidelser av og boligbygging i de jødiske bosetningene på Vestbredden. I den nye regjeringen har han delvis ansvar for arbeidet med finansiering og planlegging av byggeprosjekter i bosetningene.

 

Uri Ariel (Foto: Wikipedia)
Uri Ariel (Foto: Wikipedia)

 

Miljøvernminister: Avi Gabai (Kulanu)

Gabai er ikke Knesset-medlem. Han var med på å starte Kulanu sammen med Kahlon. Tidligere har han vært toppleder for telekommunikasjonsselskapet Bezeq.

 

Minister for likestilling, minoriteter og pensjonister: Gila Gamliel (Likud)

Gamliel har vært Knesset-medlem siden 2003, og er nå minister for første gang. Hun har tidligere vært statssekretær i landbruksdepartementet og viseordfører i Knesset.

 

Gila Gamliel (Foto: Knesset.gov.il)
Gila Gamliel (Foto: Knesset.gov.il)

 

Religionsminister: David Azoulay (Shas)

Azoulay har vært Knesset-medlem siden 1996, og er nå minister for første gang. Han har tidligere vært statssekretær i innenriksdepartementet.

 

David Azoulay. (Foto: Knesset)
David Azoulay. (Foto: Knesset)

 

Velferdsminister: Haim Katz (Likud)

Katz har vært Knesset-medlem i flere av periodene fra 1999 og fram til i dag. Han er i tillegg leder for fagforeningen til den israelske luftfartsindustrien.

 

Haim Katz (Foto: Knesset.gov.il)
Haim Katz (Foto: Knesset.gov.il)

 

Turistminister og minister for offentlig sikkerhet: Yariv Levin (Likud)

Levin har vært Knesset-medlem siden 2009. Han har vært leder for koalisjonen i Knesset, og leder for utenriks- og forsvarskomiteen.

 

Yariv Levin. (Foto: Wikipedia)
Yariv Levin. (Foto: Wikipedia)

 

Minister uten portefølje: Benny Begin (Likud)

Begin har vært periodevis Knesset-medlem de siste 28 årene. Han er sønnen til tidligere statsminister Menachem Begin. Tidligere har han vært vitenskapsminister, minister uten portefølje og medlem av det nasjonale sikkerhetsrådet. Han er ansett som en av Netanyahus betrodde rådgivere i store strategiske spørsmål.

 

Benny Begin. (Foto: Mati Milstein, flickr)
Benny Begin. (Foto: Mati Milstein, flickr)

 

Minister uten portefølje: Ofir Akunis (Likud)

Som mangeårig støttespiller for Netanyahu var det ventet at Akunis ville få en ministerpost. Det skal først ha vært planlagt å gjøre ham til ”minister innenfor kommunikasjonsdepartementet”, men uten at han skulle oppta posten som kommunikasjonsminister. Den ønsker Netanyahu å holde åpen for eventuelle nye koalisjonspartnere. Da det ble klart at det ikke er mulig å konstruere noe slikt som en ”minister innenfor et departement” uten at denne samtidig faktisk blir minister for det aktuelle departementet, endte Akunis opp som minister uten portefølje.

 

Ofir Akunis (Foto: Knesset.gov.il)
Ofir Akunis (Foto: Knesset.gov.il)

 

Statssekretær i utenriksdepartementet: Tzipi Hotovely (Likud)

Så lenge Netanyahu holder posten som utenriksminister åpen, vil Hotovely i praksis fungere i denne posisjonen. Selv om Netanyahu formelt sett selv har det øverste ansvaret for utenriksdepartementet, vil Hotovely ha den daglige ledelsen. Hun har vært Knesset-medlem siden 2009. I den forrige regjeringen var hun statssekretær i transportdepartementet.

 

Tzipi Hotovely (Foto: Knesset.gov.il)
Tzipi Hotovely (Foto: Knesset.gov.il)

 

Netanyahus koalisjon har oppslutning fra 61 av de 120 Knesset-medlemmene. Likud har 30 mandater, Kulanu har 10, Bayit Yehudi har åtte, Shas har syv og United Torah Judaism har seks. Opposisjonen består av Zionist Union (Arbeiderpartiet og Hatnua) med 24 mandater, den arabiske og kommunistiske felleslisten med 13 mandater, Yesh Atid med 11 mandater, Yisrael Beiteinu med seks mandater og Meretz med fem mandater. Siden flertallet i øyeblikket er knappest mulig, legger ikke Netanyahu skjul på at han både ønsker å utvide koalisjonen, og å arbeide for bred oppslutning om en endring av det politiske systemet for å gjøre det mer stabilt, ifølge Times of Israel.

 

Oppdatering:

25. mai kom meldingen om at Benny Begin går ut av regjeringen og Gilad Erdan (begge fra Likud) kommer inn som minister for kommunikasjon, sikkerhet, strategiske saker og diplomati.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart