Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Har gratulert Netanyahu med seieren

Yair Lapid og Benjamin Netanyahu
Avtroppende statsminister Yair Lapid og påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Flash90)
Benjamin Netanyahu og hans allierte fikk bare 48% av stemmene i Israel, men endte likevel opp med flertall. Det betyr comeback for Netanyahu.

Det endelige valgresultet etter valget 1. november er klart. Det viser at Benjamin Netanyahus høyreparti Likud og hans allianse med religiøse partier får 64 av de 120 mandatene i det israelske parlamentet Knesset. Dagens koalisjon endte til slutt på 51 mandater, mens det arabiske partiet Hadash–Ta’al, som ikke støtter noen av sidene, fikk 5 mandater.

Etter at valgresultatet ble klart ringte fungerende statsminister Yair Lapid til Netanyahu for å gratulere ham med seieren. I samtalen sa Lapid at han ville forberede en sømløs overtakelse av makten.

– Staten Israel er over enhver politisk skillelinje. Jeg ønsker Netanyahu lykke til for folket i Israel og staten Israel, sier Lapid om valgresultatet.

Det ble tidlig klart at det gikk mot comeback for Netanyahu etter halvannen år i opposisjon, men det har likevel vært spenning helt til de siste stemmene var talt opp. Det venstreorienterte partiet Meretz, som har vært fast representert i Knesset siden 1992, har hele tiden ligget og vippet under sperregrensen på 3,25%. Hadde de passert sperregrensen ville mandatfordelingen endret seg i favør dagens koalisjon.

Til slutt var det bare 3800 stemmer som manglet for at Meretz skulle klare sperregrensen og få fire mandater. Nå ender de opp med ingen mandater for første gang siden partiet ble opprettet. Før valget ønsket Meretz å stille en felles liste med det israelske arbeiderpartiet, men de ville ikke. Arbeiderpartiet kom så vidt over sperregrensen selv og endte opp med bare 4 mandater, minst av alle partiene representert i Knesset.

Skuffelse på valgvaken til venstrepartiet Meretz. Partiet er ute av Knesset for første gang siden 1992.

Mange på venstresiden mener det var en skjebnesvanger feil og en av årsakene til at Netanyahu nå kan returnere som statsminister igjen.

Også det arabiske partiet Balad havnet under sperregrensen med rundt 3 prosent av stemmene. Tidligere var de en del av en arabisk fellesliste, men en splittelse gjorde at partiet stilte med egen liste til valget. Med Balad og Meretz under sperregrensen gikk 6 prosent av stemmene til anti-Netanyahu-blokka til spille. Det er hele 275.000 stemmer.

Faktisk var det bare 48 prosent av de totale stemmene som gikk til Netanyahu-blokka. Likevel ender de altså opp med et klart flertall. Årsaken er at flere partier på høyresiden hadde stilt felles lister, slik at færre skulle havne under sperregrensen og stemmene deres gå tapt.

Det endelige valgresultatet ga Likud 32 seter, Yesh Atid 24 seter, Religious Zionism 14 seter, National Unity 12 seter, Shas 11 seter, United Torah Judaism 7 seter, Yisrael Beytenu 6 seter, Ra’am 5 seter, Hadash-Ta’al 5 seter og Arbeiderpartiet som nevnt nederst på lista med 4 seter.

Regjeringsforhandlingene mellom Netanyahus høyreparti Likud, det ytterliggående høyrepartiet Religious Zionism og de ultraortodokse partiene Shas og United Torah Judaism er ventet å vare et par uker, men Netanyahu skal være ivrig i få avsluttet forhandlingene så fort som mulig. Han har ingen tid å miste i å returnere til statsministerjobben.

Selv om Netanyahu ønsker å få forhandlingene raskt i havn, er det ventet tøffe diskusjoner om hvilke roller de ulike partiene og personene skal få i den nye regjeringen. Det er knyttet spesielt stor spenning til hva slags roller de ytterliggående politikerne i Religious Zionism vil få.

Ifølge israelske Channel 12 skal flere land, inkludert USA, ha advart om at de kommer til å ha minst mulig samarbeid med departementer som blir ledet av de omstridte og ytterliggående politikerne Bezalel Smotrich og Itamar Ben Gvir, lederne av Religious Zionism.

Formelt vil Netanyahu først få mandatet til å danne ny regjering tidlig i neste uke, etter at Israels president Isaac Herzog møter alle partilederne for å høre deres anbefalinger om hvem som bør danne en ny koalisjon.

Valgresultatet betyr at det trolig vil gå mot en stabil regjeringskoalisjon i Israel, etter at politisk kaos har ført til hele fem valg på under fire år.

PS: Svært få kvinner vil være representert i den nye koalisjonen. Mens dagens koalisjon hadde 24 kvinnelige politikere vil den nye koalisjonen bare ha 8 kvinner av de totalt 64 mandatene. Det vil trolig også bety en kraftig nedgang i antallet kvinnelige ministere i en ny Netanyahu-regjering.

Det er knyttet stor spenning til hvilken ministerpost omstridte Itamar Ben Gvir vil få. (Foto: Flash90)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart