Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israels atomanlegg i Dimona i Negev. (Arkivfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Israels atomanlegg i Dimona i Negev. (Arkivfoto: Conrad Myrland, MIFF)

Syrisk rakett eksploderte nær israelsk atomanlegg

Natt til torsdag gikk rakettalarmen ved atomanlegget Dimona i Negevørkenen.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Rakettalarmen begynte å ule i det nordlige Negev, nær Israels atomreaktor i Dimona, tidlig torsdag morgen. Alarmen ble etterfulgt av en eksplosjon som kunne høres over store deler av landet, skriver Times of Israel.

Det var en syrisk rakett avfyrt fra Syria som eksploderte i nærheten av atomreaktoren, men det skal ikke dreie seg om et bevisst angrep på atomanlegget, ifølge det israelske forsvaret. Det skal dreie seg om et syrisk luftvernmissil på avveie, som ble skutt mot israelske jagerfly under et luftangrep mot mål på Golanhøyden.

– Det var ingen intensjon om å treffe atomreaktoren i Dimona, forteller Hidai Zilberman, talsperson for det israelske forsvaret.

Likevel er det bare få dager siden en iransk avis med tilknytning til Irans øverste leder Ali Khamenei på lederplass oppfordret til angrep på Dimona.

Zilberman sier det dreier seg om en russisk-produsert SA-5-rakett, et stort prosjektil som veier flere tusen kilo og har et stridshode på 200 kilo.

Det er ikke kommet meldinger om raketten skal ha ført til skader. Israels rakettforsvar skal ha blitt aktivert, men det er ikke kjent om nedskytingen var vellykket eller ikke. IDF sier de fremdeles etterforsker saken.

Det er ikke første gang syrisk luftvernmissiler havner på avveie. I 2019 eksploderte en syrisk rakett på Kypros og forårsaket en stor brann. I 2017 landet to raketter i det østlige Israel, mens en tredje rakett landet i Jordan.

Det israelske forsvaret svarte på rakettangrepet med å gjennomføre et luftangrep i Syria. Blant annet ble luftvernbatteriet som avfyrte raketten bombet, i tillegg til annet syrisk luftvern. Fire syriske soldater ble skadet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart