Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Forskere ved Universitetet i Tel Aviv (bildet) har deltatt i prosjektet. (Foto: Anatoli Axelrod)
Forskere ved Universitetet i Tel Aviv (bildet) har deltatt i prosjektet. (Foto: Anatoli Axelrod)

Beviste hvorfor sigaretter hjelper mot Parkinson

Forskere ved ulike institusjoner i Israel har funnet den genetiske mekanismen som gjør at røykere og snusere beskyttes mot Parkinson.

Det har lenge vært kjent i legevitenskapen at nikotin kan hjelpe både mot utviklingen av Parkinson for personer som har arvet genene, og til å bremse sykdomsutviklingen hos dem som allerede har fått diagnosen. Men hvorfor det er slik, er det ingen som har visst med sikkerhet.

Hjelper de avhengige
Nå har imidlertid israelske forskere funnet svaret, skriver Ha’aretz. En stor undersøkelse har blitt utført av ledende eksperter både fra Hadassah-sykehuset, Det hebraiske universitet, Beilinson-sykehuset, Universitetet i Tel Aviv og forskningsinstitusjoner i Milano. De har samlet inn blodprøver fra 677 Parkinson-pasienter, hvorav 438 aldri har røykt og 239 røyker nå eller gjorde det en gang tidligere.

Det forskerne kom fram til var at nikotinavhengighet beskytter mot utviklingen av Parkinson, men kun hos dem som allerede hadde vært nikotinavhengig før sykdommen brøt ut. Genene CHRNB-3, -4 og -5 viste seg å arbeide mer effektivt i kroppens indre kamp mot sykdommen, dersom de ble utsatt for nikotinstimulering fra pasienter i denne gruppen. Dopaminproduserende celler i hjernen døde også saktere ut, viste undersøkelsen.

Rammer sentralnervesystemet
Forskningsresultatene kan ifølge forskerne føre til utviklingen av nye medisiner som kan være med å bremse utviklingen av sykdommen.

Parkinsons sykdom er den nest vanligste genetiske sykdommen i verden, som rammer sentralnervesystemet i kroppen. Celler i hjernen som produserer stoffet dopamin dør ut og fører til at pasienten svekkes gradvis både bevegelsesmessig, motorisk og kognitivt.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart