Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Vi står for 10 prosent av nasjonal eksport

Intel-selskapets logo
Intel-selskapets logo
Den verdensledende amerikanske prosessorprodusenten Intels base i Israel er den største private arbeidsgiveren i landet. Men dersom ikke tiltak blir gjort for å endre utdanningen i Israel, kan de stå i fare for å miste sin teknologiske overlegenhet, mener Intels Israel-sjef Mooly Eden.

Av den totale eksporten innenfor høyteknologi er prosentandelen som Intel står for så høy som 20 prosent. 70 milliarder kroner eksporterte Intel Israel for i 2012. Med 8.542 ansatte er det heller ingen private virksomheter som har flere arbeidere enn det amerikanske selskapet.

– Intel Israel ligger helt i front når det gjelder avansert teknologi som er en del av Intels nye produkter. Det siste året har 140 nye Ultrabook-nettbrett med avansert touch-teknologi blitt introdusert. Samtlige av dem benytter Ivy Brigde-prosessoren, som har blitt utviklet i Israel, forklarer Israel Intels president Mooly Eden.

– Uten Intel ville den totale israelske eksporten ha sunket med 10 prosent, mens teknologieksporten ville dalt med 16 prosent. For eksempel har vi stått bak en tredjedel av Israels totale eksport til Kina, verdens heteste marked som alle land er nødt til å være en del av, sier han i et intervju med Times of Israel.

Farlige tall
Tallene er imponerende, men også farlige for en stat som ønsker å framstå som teknologigigant. Skulle Intel en dag velge å trekke seg ut, vil den israelske økonomien rammes hardt. Eden frykter at de nye teknologisenterne i Kina, India og Brasil kan gjøre at Israel ikke lenger blir så interessant.

– Vi høster i dag frukter av investeringer som ble gjort for 20 år siden eller mer innen utdanning og innovasjon, i tillegg til fordelene ved en rekke enkelthendelser som masseinnvandringen av russisk-talende jøder til Israel. De kom her med sterke teknologiferdigheter. En slik hendelse vil ikke skje igjen, mener han.

Derfor driver selskapet en rekke utdanningsprogrammer på israelske skoler, for å inspirere israelske barn og tenåringer til å velge en karriere innenfor teknologibransjen.

– Mange barn ønsker ikke å arbeide for hardt. Men når vi engasjerer oss sammen med dem, ser vi ofte at de åpner øynene og blir inspirert til å satse på karriere innenfor teknologi. Ironisk nok er det ofte foreldrene som oppfordrer barna til å ikke jobbe for hardt, så vi har også programmer med foreldre og barn sammen. Der forklarer vi viktigheten av teknologi for deres barns framtid, og for Israels framtid, forklarer Eden.

Må endre utdanningen
Men endringer er nødt til å komme, skal Israel bevare sitt teknologiske hegemoni.

– Jeg elsker boken «Start-Up Nation«, men den forteller en historie fra fortiden. Spørsmålet er, vil denne boken fortsatt gjenspeile realiteten om 20 år, eller blir det en historiebok? Dersom vi ikke handler nå for å forbedre utdanningen og fremme [arbeids]motivasjon – og får regjeringen involvert slik at de oppfordrer store og små selskaper til å investere i Israel – da vil den gjenspeile virkeligheten . La oss håpe at vi ikke trenger å bekymre oss for at den blir en historiebok, avslutter han.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart