Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil bli med på Israels lasersuksess

Frank St. John i Lockheed Martin med Yoav Har-Even i Rafaelved siden av Iron Beam i Israel 5. desember 2022 (Foto: Lockheed Martin)
Amerikanerne vil ha sin egen versjon av Iron Beam.

Amerikanske Lockeed Martin, en av verdens største produsenter av forsvarsutstyr, har signert en avtale med det israelske selskapet Rafael om å bli med i utviklingen av lasersystemet kjent som «Iron Beam».

I en uttalelse sier Lockheed Martin at samarbeidet vil være rettet mot å utvikle, teste og produsere en variant av Iron Beam til det amerikanske markedet, så vel som andre markeder, skriver Times of Israel. Iron Beam er en avansert laser som er designet for å fungere sammen med andre luftvernsystemer, som Iron Dome, for å skyte ned mindre prosjektiler.

Iron Beam sender ut en høykonsentrert laserstråle, som fester seg på målet og skyter ned droner, raketter, granater og lignende trusler.

Israel har lenge ønsket å finne samarbeidspartnere i USA til prosjektet. Rafael-sjef Yoav Har-Even hyller avtalen og sier den vil «utvide og diversifisere mulighetene» som selskapet kan tilby til sine kunder.

– Dette er et klart eksempel på at israelsk-skapt teknologi fører til strategisk samarbeid som vil være til stor nytte for begge sider, sier han.

Israel har i dag rakettforsvaret Iron Dome, men dette er kostbart og har begrensninger i kapasitet. Hver gang Iron Dome brukes for å skyte ned en innkommende rakett koster det flere hundretusen kroner. Etter Gaza-krigen i mai 2021, da det ble avfyrt over 4300 raketter mot Israel, ble regningen for bruken av rakettskjoldet over åtte milliarder kroner.

Den nye laseren vil derimot være bortimot gratis. Det vil koste noen titalls kroner i strømutgifter hver gang laseren skyter ned raketter. Dermed vil terrorgruppene som sender raketter mot Israel bruke store summer på rakettene, mens det vil koste Israel lite å skyte dem ned.

Det var sommeren 2021 at Israel hadde et gjennombrudd i utviklingen av laseren. Under en test oppnådde systemet 100 prosent effektivitet i å skyte ned en rekke droner fra én kilometer avstand. Intensjonen er å ha et lasersystem som har en effektiv rekkevidde på hele 20 kilometer.

Etter planen skal lasersystemet utplasseres i 2024, men det israelske forsvaret har presset på for at utplasseringen kan skje tidligere.

Iron Beam skal ikke erstatte Iron Dome eller andre rakettforsvar, men være et supplement til det eksisterende rakettforsvaret, ifølge IDF.

På sikt ønsker man også å montere denne laseren på fly.

Iron Beam skal i første omgang utplasseres ved Gaza-grensen, hvor rakett-trusselen er størst. Iron Beam sender ut en høykonsentrert laserstråle, som kan ødelegge mindre raketter, droner og lignende.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart