Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Fatahs 6. generalforsamling

I begynnelsen av august 2009 avholder Fatah sin 6. generalforsamling, 20 år etter den forrige. Fatah er det største partiet i PLO. Det var Fatah-partiet Arafat ledet så lenge han levde, og nå er Mahmoud Abbas lederen.

I begynnelsen av august 2009 avholder Fatah sin 6. generalforsamling, 20 år etter den forrige. Fatah er det største partiet i PLO. Det var Fatah-partiet Arafat ledet så lenge han levde, og nå er Mahmoud Abbas lederen.

Omlag to tusen delegater har deltatt på Fatah-kongressen i Betlehem den siste uken. De fleste av møtene har foregått bak stengte dører, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Mahmoud Abbas ble enstemmig gjenvalgt som leder for Fatah. Avstemningen skjedde med håndsopprekning uten motkandidater, så ingen kunne få et skikkelig bilde av hvor mange som stemte imot.

Marwan Barghouti, som sitter fengslet i Israel for sin rolle i terrordrap på flere israelere, ble valgt som nytt medlem i Fatahs sentralkomite tirsdag. Foreløpige valgresultater viser at flere eldre medlemmer som ønsket gjenvalg faller ut av komiteen, blant dem Ahmed Qureia. Den tidligere statsministeren ble regnet som en av de mest moderate politikerne i Fatahs toppledelse. De yngre Fatah-lederne er som ofte mindre kompromissvillige overfor Israel.

Delegatene fra Gaza ble nektet av Hamas-styret der å komme til møtet.

De kommentarene vi har skrevet, bygger i hovedsak på stoffet Khaled Abu Toameh har hatt i Jerusalem Post. Toameh er selv muslimsk araber-palestiner. Han er også en dyktig reporter.

Jerusalem
Fatahs generalforsamling har vedtatt at Jerusalem er en integrert del av det palestinske hjemlandet og at Fatah vil hindre Israels arbeid med å endre byens arabiske og islamske karakter. Jerusalem er en «rød linje» som ingen kan gå over, altså et minimumskrav som må oppfylles. Jerusalem er den evige hovedstaden i Palestina og i den arabiske, islamske og kristne verden.
Fatah vil fortsette å påta seg ofre «til Jerusalem kommer tilbake til palestinerne uten bosettere og bosetninger», altså uten jøder. Det sies ikke noe om dette gjelder bare de delene av Jerusalem hvor jøder var utestengt fram til 1967 eller om hele Jerusalem er med. Uansett vil nok dette ikke gjøre det lettere å inngå kompromisser for fred.

Programmet
Generalforsamlingen vedtok et nytt program for Fatah. Der godtar man en palestinsk stat ved siden av Israel.
Programmet sier også at motstandskamp med vold er en rettighet, men fredelig motstand skal brukes der det er mulig.

Væpnet fløy
Aksa Martyrbrigader har fått offisiell status som Fatahs væpnede fløy. Brigadene har et stort antall terrorhandlinger bak seg. Den ble opprettet da den 2. intifadaen begynte i år 2000. Tidligere har lederskapet i Fatah sagt at brigadene skulle oppløses.

Konklusjon
Abu Toameh har fulgt konferansen, og mener at møtene viser at Fatah ennå ikke er klar til å være regjeringsparti i en stat. Det er altfor mye tom retorikk og slagord som passer bedre i en revolusjonær bevegelse. Det er lite konkret om hva man skal gjøre med økonomiske problemer, korrupsjon, inkompetanse m.m. Nesten alle problemer skylder man på Israel og på Hamas, det er lite selvransakelse.

Vår kommentar til slutt: Ved siden av Jerusalem er det vanskeligste punktet fremdeles dette med at alle arabiske flyktninger fra 1948 og alle deres etterkommere skal ha en «rett til å vende tilbake» til selv Israel som ingen andre flyktninger har. Så lenge dette kravet står fast, er en ekte fred umulig.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart