Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Braksuksess av luftstyrkene – så hva skjer nå?

Israelske Apache-helikoptre på øvelse i Hellas. (Illustrasjon: IAF)
Israelske Apache-helikoptre på øvelse i Hellas. (Illustrasjon: IAF)
Luftforsvarets aksjoner på Gaza det siste døgnet har vært ekstremt vellykkede, mener Mitch Ginsburg i Times of Israel. Han tror Hamas er så ydmyket at de aldri vil akseptere en våpenhvile nå.

«Operasjon Forsvarssøyle» har IDF kalt den pågående aksjonen mot Hamas og de andre terrorgruppene på Gaza-stripen. Operasjon har rent militært sett åpnet med en braksuksess. Øverstkommanderende for Hamas-regimets væpnede styrker, Ahmed Jabari, er blitt satt ut av spill. Det samme har det store flertallet av mellomdistanserakettene i terrorgruppens arsenal, raketter som kunne truet Tel Aviv og det sentrale Israel, skriver Mitch Ginsburg i Times of Israel.

Hamas har forsøkt å skjule sine mest avanserte raketter og deres avfyringsbatterier under bakken. Israel må ha gjennomført et svært bra etterretningsarbeidet i forkant når luftstyrkene kunne lykkes med å slå ut dette arsenalet i løpet av få minutter.

Fire klare punkter
Forsvarsminister Ehud Barak klargjorde fire mål ved innledningen av denne operasjonen. Israel ønsker å:

– Styrke det militære avskrekkelsesmomentet.
– Utarme og forstyrre rakettarsenal til Hamas.
– Påføre Hamas og andre terrorgrupper alvorlige krigssår.
– Redusere skaden på den israelske hjemmefronten.

Ginsburg skriver at alle de tre første av disse målene allerede er oppnådd. Hamas er fullstendig knust allerede før deres krigføring har kommet skikkelig i gang, noe som gjør at de taper ansikt overfor innbyggerne på Gaza-stripen.

– Hamas vil definitivt gjøre alt i sin makt for å sikre at det fjerde punktet ikke blir oppnådd [av Israel], for å i det minste ha én seier å vise til folket på Gaza, skriver han.

Hva vil skje?
Som følge av den enorme suksessen IDF har hatt i innledningen av Operasjon Forsvarssøyle, er det vanskelig å se hva Israel vil foreta seg av aksjoner de nærmeste dagene. Men Hamas vil kanskje reagere noe mer forutsigbart, påstår han ved å henvise til en uttalelse fra tidligere Shin Bet-kommandør Yisrael Hasson.

– Det første Hamas vil gjøre er å søke hevn, sa Hasson i et intervju med Hæren Radio etter likvideringen av Jabari onsdag ettermiddag. Hamas vil la det regne med raketter inn i Israel.

Deretter, i neste fase, vil Hamas fortsette å krige med det de har. Etter den knusende starten på denne krigsliknende situasjonen med Israel, har de ikke råd til å bli oppfattet som svake. Hasson mener det er svært lite sannsynlig at Hamas ber om en våpenhvile i nær framtid.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart