Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hva NRK og NTB aldri har fortalt deg om den forrige Gaza-krigen

En bygning på Gaza-stripen som ble ødelagt under krigen i januar 2009. (Foto: International Solidarity Movement, Wikimedia Commons)
En bygning på Gaza-stripen som ble ødelagt under krigen i januar 2009. (Foto: International Solidarity Movement, Wikimedia Commons)
I alle kriger, og særlig i kriger mellom regulære militærstyrker og geriljagrupper som skjuler seg i sin egen befolkning, blir dessverre sivile rammet. Når Israel slår tilbake mot terroristene på Gaza-stripen, skjer det med større skånsomhet enn nesten alle andre land ville brukt.

I norske medier, og særlig fra NRK og NTB, tegnes det ofte et bilde av Israel som en enestående brutal krigsmakt. Rene pro-Hamas propagandafilmer, som for eksempel Gazas tårer, har bidratt til å styrke dette falske bildet, og gjør at 4 av 10 nordmenn mener Israels  behandling av palestinerne er like ille som jødene ble behandlet under andre verdenskrig.

Men hva er realiteten?

I Israels siste store operasjon på Gaza-stripen, Operasjon Cast Lead (Støpt Bly) i 2008/2009, fulgte Israel reglene for krigføring «godt over gjennomsnittlig» i forhold til hva som er vanlig ellers i verden. Det er ikke MIFFs konklusjon, men konklusjonen til seniorforsker Cecilie Hellestveit, en av de fremste ekspertene i Norge på krigens folkerett. Hellestveit har begrunnet dette i et foredrag du kan se på MIFFs YouTube-kanal.

– Ødeleggelsene på Gaza-stripen er store, men ikke så store som i irakiske byer som ble inntatt av amerikanske og britiske styrker, konkluderte oberst Tim Collins fra Nord-Irland etter et besøk på Gaza-stripen.

– Jeg tror ikke det har vært noe tilfelle i krigshistorien hvor noen hær har gjort mer innsats for å redusere sivile tap og drap på uskyldige mennesker enn det IDF gjør på Gaza-stripen, sa en anne britisk oberst, Richard Kemp, til BBC under krigen.

Kommer NRK og NTB til behandle Israel rettferdig denne gangen? Får vi høre slike stemmer, eller vil NRK fortsette sin ensidige kampanje og repetere sitt smalsynte virkelighetsbilde? Kommer NRK og NTB å sammenligne Israels krigføring med krigføringen til andre NATO-land, eller skal man fortsette å tegne det falske bildet?

 

Har du hørt eller lest…

Har NRK og NTB noen gang forklart deg hva krav om proporsjonalitet i krig handler om? Det ikke en sammenligning av dødstall, men en vurdering av hvordan skader på sivile mål (collateral damage) kan forsvares i forhold til den militære gevinsten av et angrep. Les filosofiprofessor Asa Kashers moralske evaluering av Gaza-krigen.

 

Norges krigføring

I høst har det flere ganger kommet fram at Norge fører krig akkurat slik norske ledere har fordømt Israel for å føre krig. Norske etterretningsoffiserer har hjulpet NATO til å peke ut militante ledere for utenomrettslige henrettelser fra luften. Norske soldater forteller at de svarer med «slegge» når de får «et dask på haka».

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart