Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Hvis min sønn står bak kidnappingen, er jeg stolt av ham

Dette er de tre kidnappede israelske tenåringene Eyal Yifrach, Gil-ad Shaar og Naftali Frenkel. (Foto: Privat)
Dette er de tre kidnappede israelske tenåringene Eyal Yifrach, Gil-ad Shaar og Naftali Frenkel. (Foto: Privat)
Det sier moren til den ene mistenkte i kidnappingen av tre israelske tenåringsgutter. Samtidig applauderer Hamas’ leder ugjerningen. Dette er noe av det NTB ikke forteller deg.

Israelske myndigheter offentliggjorde torsdag navnene på to palestinske menn fra Hebron som er mistenkt for å stå bak kidnappingen av de tre israelske tenåringsguttene Gil-ad Shaar, Eyal Yifrach og Naftali Frankel. Guttene forsvant da de haiket langs veien utenfor Hebron torsdag 10. juni, og en storstilt leteaksjon har pågått de siste to ukene.

 

– Håper han unnslipper

De to mistenkte er Amer Abu Aysha, en 32 år gammel låsesmed, og Marwan Kawasme, en 29 år gammel frisør. Det er kjent at begge er aktive medlemmer av Hamas, at de har relasjoner høyt oppe i organisasjonen, og at de er aktive i den samme moskeen. Abu Ayshas far har tidligere vært fengslet for terroraktivitet, og Kawasme har vært anholdt flere ganger tidligere under mistanke om terrorvirksomhet. Begge har vært savnet siden tidspunktet da kidnappingen skjedde, og IDF har hatt mistanke til dem siden starten av etterforskningen.

Times of Israel skriver at Abu Ayshas foreldre bekrefter overfor avisen av de sist så sønnen sin i et familieselskap bare noen timer før kidnappingen, og at han ikke oppga hvor han skulle da han dro fra selskapet.

Moren hans uttaler til avisen at hvis sønnen hennes var med på kidnappingen, er hun stolt av ham, og håper at han vil fortsette å lykkes med å unnslippe både israelske og palestinske sikkerhetsstyrker.

 

Hva NTB utelater

Dette får du ikke vite hvis du leser NTBs versjon av saken, som er publisert hos blant andre VG i dag. ”Israel anklaget to navngitte medlemmer av Hamas for å stå bak kidnappingen av tre israelske ungdommer på den okkuperte Vestbredden for to uker siden” lyder overskriften.

Det eneste som gjengis av NTB av uttalelsene til Abu Ayshas foreldre, er dette: ”Faren til Abu Eisleh (alternativ stavemåte) benekter overfor AFP at sønnen er involvert i bortføringen, men medgir at han ikke har hørt fra ham siden 13. juni da de tre tenåringene forsvant.”

En annen som ikke siteres særlig grundig av NTB er Hamas’ leder Khaled Mashaal. NTB skriver at Mashaal ”sa tirsdag at de ikke hadde noen informasjon om hva som kan ha skjedd med guttene.” Men det er langt fra alt Mashaal har sagt denne uken.

 

Hamas-leder hyller kidnapperne

I et lengre intervju med al-Jazeera mandag kveld uttalte han seg ganske annerledes enn i sitatet NTB har valgt å gjengi.

– Ingen har tatt på seg ansvaret så langt. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte (at Hamas har ansvaret), sa Mashaal i intervjuet, som er gjengitt på engelsk av Times of Israel.

Hamas-lederen hevdet i intervjuet at de tre tenåringsguttene som haiket på vei hjem fra tur var ”væpnede bosettere, soldater”.

– Velsignet være hendene som kidnappet dem, sa han.

– Dette er en palestinsk plikt, det palestinske folkets ansvar. Våre fanger må bli frigitt, ikke Hamas’ fanger, men det palestinske folkets fanger, sa Meshaal.

Han ga Israels statsminister Benjamin Netanyahu skylden for kidnappingen, på grunn av palestinske fanger i israelske fengsler, og på grunn av det han kaller ”jødifisering av Jerusalem”.

– Hadde Netanyahu ikke provosert oss i Jerusalem ved å jødifisere byen, ville palestinerne da ha vært så sinte? spurte han i intervjuet.

 

Kan felle samlingsregjeringen

La oss hoppe tilbake til NTBs artikkel et øyeblikk. Der er det nemlig enda et moment som utelates – forklaringen på hvorfor Netanyahu legger press på Abbas om å oppheve samlingsregjeringen som respons på kidnappingen.

NTB skriver: ”Imens oppfordret statsminister Benjamin Netanyahu igjen palestinernes president Mahmoud Abbas til å oppheve samarbeidsavtalen han inngikk med Hamas i april, og avvikle samlingsregjeringen.”

Det er en kjent sak at Israel mener å kunne bevise at Hamas står bak kidnappingen, noe som ikke kommer veldig godt frem i NTBs artikkel. Dersom Israel legger frem sine bevis for offentligheten, slik Netanyahu har varslet at vil skje, vil Mashaals uttalelser til Al-Jazeera gjøre det umulig for Abbas å fortsette samarbeidet med Hamas, skriver Times of Israel.

Mashaal uttalte at Hamas er én bevegelse, og at dens væpnede fløy, Al-Qassam Brigadene, er underlagt den politiske organisasjonen, selv om det ikke blir gitt direkte ordre om å utføre spesifikke operasjoner.

– Jeg Khaled Mashaal, og mine brødre i den politiske organisasjonen, tar på oss fullt ansvar for enhver handling som utføres av noe medlem av bevegelsen, sa han.

– Men Hamas er ingen liten forretning, det er en stor bevegelse, og hver person kjenner sin rolle i den, fortsatte han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart