Palestinske opptøyer på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Palestinske opptøyer på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: IDF)

Hamas oppfordrer til ny intifada

Torsdag gikk Hamas-ledere på Gaza-stripen ut med oppfordringer til å starte en tredje intifada på Vestbredden. Tusener samlet seg i gatene i Øst-Jerusalem i går kveld, og uroen fortsetter i dag.

Hamas’ talsmenn oppfordrer nå palestinerne på Vestbredden til å starte en tredje intifada, skriver Times of Israel. Flere ledende røster fra terroristorganisasjonen sier at det nå er tid til å ”reise seg, og starte en ny revolusjon mot fienden”.

Talsmenn for de palestinske selvstyremyndighetene oppfordret i dag tidlig palestinerne til å gjøre denne fredagen til ”en raseriets dag”.

 

Største opptøyer på mange år

Torsdag var siste kveld i muslimenes fastemåned Ramadan, og israelske sikkerhetsstyrker var i høy beredskap på grunn av forventede opptøyer i den forbindelsen. Ha’aretz skriver at det er mange år siden en tilsvarende mobilisering har funnet sted i Øst-Jerusalem. Flere tusen palestinere skal ha marsjert fra Ramallah til Jerusalem for å delta i demonstrasjonene, og det oppsto harde sammenstøt mellom de voldelige demonstrantene og israelsk politi ved sjekkpunktet Qalandiya. To palestinere ble drept i disse sammenstøtene. Flere enn hundre skal ha blitt skadet. Demonstrantene kastet steiner og Molotov-coctails, og politiet brukte tåregass og gummikuler. To israelske politimenn ble lettere skadet.

Utover kvelden ble det rapportert om opptøyer flere steder i Øst-Jerusalem, også i gamlebyen og ved Tempelhøyden.

Palestinske kilder oppga at flere titusener deltok i demonstrasjonene. Israel estimerte at det totalt var om lag 10.000 demonstranter i gatene.

 

Fem drept fredag

Fredag har demonstrasjonene fortsatt både i Øst-Jerusalem og flere steder på Vestbredden. Times of Israel oppsummerer hendelsene her.

Fem palestinere har blitt drept i fredagens sammenstøt.

En bosetter i Hawara-området sør for Nablus forklarer ifølge Channel 2 at han ble angrepet av en folkemengde som kastet steiner mot bilen hans, og at han grep til våpen i selvforsvar, og på den måten skjøt og drepte en ung mann. Flere hundre palestinere samlet seg til opprør i gatene etter hendelsen. En annen mann ble drept i opptøyene som fulgte, og flere ble såret, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tre palestinske menn har blitt drept i Beit Ummar ved Hebron i voldelige sammenstøt med israelske soldater.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart