Palestinske opptøyer på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Palestinske opptøyer på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: IDF)

Hamas oppfordrer til ny intifada

Torsdag gikk Hamas-ledere på Gaza-stripen ut med oppfordringer til å starte en tredje intifada på Vestbredden. Tusener samlet seg i gatene i Øst-Jerusalem i går kveld, og uroen fortsetter i dag.

Hamas’ talsmenn oppfordrer nå palestinerne på Vestbredden til å starte en tredje intifada, skriver Times of Israel. Flere ledende røster fra terroristorganisasjonen sier at det nå er tid til å ”reise seg, og starte en ny revolusjon mot fienden”.

Talsmenn for de palestinske selvstyremyndighetene oppfordret i dag tidlig palestinerne til å gjøre denne fredagen til ”en raseriets dag”.

 

Største opptøyer på mange år

Torsdag var siste kveld i muslimenes fastemåned Ramadan, og israelske sikkerhetsstyrker var i høy beredskap på grunn av forventede opptøyer i den forbindelsen. Ha’aretz skriver at det er mange år siden en tilsvarende mobilisering har funnet sted i Øst-Jerusalem. Flere tusen palestinere skal ha marsjert fra Ramallah til Jerusalem for å delta i demonstrasjonene, og det oppsto harde sammenstøt mellom de voldelige demonstrantene og israelsk politi ved sjekkpunktet Qalandiya. To palestinere ble drept i disse sammenstøtene. Flere enn hundre skal ha blitt skadet. Demonstrantene kastet steiner og Molotov-coctails, og politiet brukte tåregass og gummikuler. To israelske politimenn ble lettere skadet.

Utover kvelden ble det rapportert om opptøyer flere steder i Øst-Jerusalem, også i gamlebyen og ved Tempelhøyden.

Palestinske kilder oppga at flere titusener deltok i demonstrasjonene. Israel estimerte at det totalt var om lag 10.000 demonstranter i gatene.

 

Fem drept fredag

Fredag har demonstrasjonene fortsatt både i Øst-Jerusalem og flere steder på Vestbredden. Times of Israel oppsummerer hendelsene her.

Fem palestinere har blitt drept i fredagens sammenstøt.

En bosetter i Hawara-området sør for Nablus forklarer ifølge Channel 2 at han ble angrepet av en folkemengde som kastet steiner mot bilen hans, og at han grep til våpen i selvforsvar, og på den måten skjøt og drepte en ung mann. Flere hundre palestinere samlet seg til opprør i gatene etter hendelsen. En annen mann ble drept i opptøyene som fulgte, og flere ble såret, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tre palestinske menn har blitt drept i Beit Ummar ved Hebron i voldelige sammenstøt med israelske soldater.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart