Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kan Israel unngå krig mot Hizbollah?

Israelske soldater i grenseområdet i nord-Israel. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Israelske soldater i grenseområdet i nord-Israel. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Ingen parter ser ut til å ønske at konflikten på nåværende tidspunkt eskalerer til full krig mellom Israel og den shiamuslimske alliansen av Hizbollah, Assad-regimet, Iran og Hamas. Men forholdene er skjøre, og det rapporteres om angrepsplaner.

Som Ha’aretz’ militære korrespondent og forsvarsanalytiker Amos Harel skriver, har søndagens luftangrep mot konvoien med en iransk general og krigere fra både Iran og Hizbollah etter alt å dømme fått terrororganisasjonen Hizbollah til å trekke to konklusjoner.

For det første føler de seg forpliktet til å gå til gjengjeldelsesaksjon. Dette er det minst tre grunner til. En faktor er at behovet for å demonstrere at terrorlederen Nasrallahs ord på tv tre dager før luftangrepet ikke var tomme ord. En annen faktor er at alliansepartneren Iran også har gått hardt ut med trusler om gjengjeldelser, og at dette skaper forventninger å leve opp til. I tillegg handler det selvfølgelig om å generelt opprettholde det de selv mener er et akseptabelt nivå av avskrekking overfor sine fiender.

Den andre konklusjonen Hizbollah ser ut til å ha trukket, er at de ikke ønsker å reagere så kraftig at konflikten eskalerer til full krig med Israel på det nåværende tidspunkt. Verken Iran eller Hizbollah ser seg tjent med en slik krig i øyeblikket. For Iran ville en krig kunne forpurre mulighetene de øyner til å komme videre i atomforhandlingene med Vesten. For Hizbollah ville det være for krevende å kjempe både i Syria og mot Israel samtidig.

Israel har heller ikke noen interesse av å gå til kamp for å endre forholdene i nabolandene nå, skriver Harel.

Likevel er forholdene anspente og skjøre. Et angrep fra Hizbollah vil kunne kreve gjensvar fra Israel, og den nedadgående spiralen som utgjør veien mot krig ligger latent.

Israel har ikke tatt offisielt ansvar for luftangrepet søndag, men meldingene om at FN-styrker i grenseområdet så israelske droner ta seg inn i syrisk luftrom er ikke dementert.

 

– Shia-styrkene på Golan vil ikke stanse i Syria

Times of Israel har gjort et sjeldent intervju med en offiser fra opposisjonsstyrkene i Syria, som uttaler seg om hva han vet om aktiviteten til Assads, Hizbollahs og Irans shiamuslimske allianse. Han oppfatter det slik at de tre alliansepartnerne er i gang med å trene styrker til angrep mot Israel.

– Shia-krigerne i Golan-høydene vil ikke stanse i Syria, sier han.

Ifølge ham er både libanesere, iranere og også russere med og kjemper i shia-styrkene. Hans agenda er å oppfordre Israel til å engasjere seg på opprørsstyrkenes side i Syria.

 

Hamas vil også være med

Også Hamas skal ha kommet med et frieri til Hizbollah om å være med i den felles kampen mot ”sionistfienden”. Jerusalem Post refererer en rapport fra Hizbollahs tv-kanal om at lederen for Hamas’ terrorstyrker, Mohammed Deif, skal ha sendt kondolansebrev til Hizbollah etter luftangrepet søndag.

Det har vært uvisst om Deif var i live, etter at han ble forsøkt angrepet av IDF under Gaza-krigen i fjor sommer. Dersom kondolansebrevet virkelig kommer fra Deif personlig, er det første livstegn han har gitt omverdenen siden sommeren.

”Alle motstandsstyrkene må stå sammen og forene seg mot sionistfienden og dens medsammensvorne”, skal Deif ha skrevet i brevet.

Hizbollahs tv-kanal rapporterte at også Hamas’ politiske leder Ismail Haniyeh skal ha sendt støttebrev til Hizbollah. Al Manar rapporterte at Haniyeh uttrykte sin ”dypeste kondolanse” til ”martyrenes familier”, og fordømte ”henrettelsen av fiendtlige ledere”.

 

Truslene fra Iran tiltar

Iran har brukt skarp retorikk mot Israel etter luftangrepet i Syria. Kort tid etter angrepet der en av deres generaler ble drept, uttalte lederen for revolusjonsgarden at Israel bør forvente ”grusomme lynnedslag”.

Nestkommanderende i revolusjonsgarden, Brigadegeneral Hossein Salami, eskalerer nå trusselen ytterligere, ved å konkret true med å sende Shahab-3 missiler fra Iran inn mot Israel, skriver Ynetnews.com, som refererer uttalelsene fra iranske statlige medier.

– Israel bør forvente en knusende respons på luftangrepet, sier Salami.

Han mener luftangrepet i Syria var ”et forsøk på å endre maktbalansen i Syria”, til støtte for opposisjonsstyrkene i borgerkrigen.

Flere iranske militære kilder har kommet med lignende uttalelser de siste dagene.

 

IDF fortsetter opprustingen i nord

Kort tid etter luftangrepet kom det meldinger om at IDF styrket beredskapen i nordområdene, blant annet ved å plassere ut ekstra rakettforsvarsbatterier. Ynetnews.com skriver at det israelske forsvaret siden onsdag har drevet en massiv ytterligere opprustning av sitt nærvær i nordområdene.

Onsdag kveld var beredskapen særskilt høy, da mistenkelige bevegelser i grenseområdet mot Libanon ga grunn til å tro at Hizbollah forsøkte å infiltrere Israel. Innbyggerne i fem byer ved Libanon-grensen ble instruert til å holde seg innendørs, og ekstra sikkerhetsstyrker ble tilkalt. Veiene i området ble stengt for trafikk. Mistanken om infiltrasjon viste seg imidlertid å ikke stemme den gangen.

Al Arabiya rapporterte at fem personer mistenkt for å være infiltratører skulle ha forsvunnet fra området da IDF-styrkene ankom.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart