Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Svenske Aftonbladet var våkne der NTB sviktet

Skjermdump fra Aftonbladet.
Skjermdump fra Aftonbladet.
Da den palestinske politikeren Nabeel Shaath besøkte det svenske partiet Socialdemokraternas landsmøte sist helg, avslørte Aftonbladet hans hyllest av terrorisme. Det var andre toner enn NTB slo an da Shaath besøkte Arbeiderpartiets landsmøte i april.

Både svenske Socialdemokraterna og norske Arbeiderpartiet har dette året hatt besøk av den palestinske Fatah-politikeren Nabeel Shaath på hvert sitt landsmøte. Sist ute var svenskene forrige helg. Der holdt han tale til forsamlingen og hyllet partiet for deres politikk i palestinaspørsmålet.

Det Aftonbladet kunne fortelle sine lesere, var at han i tillegg hyller terrororganisasjonen Hamas. ”Han beskrives som en viktig fredsforhandler – men på videoer på nettet hyller han Hamas’ væpnede gren”, skriver den svenske avisen. De viser til en video fra 2012 der Shaath hyller Ahmed Jabari, som var lederen for Hamas’ væpnede styrker. Videoen kan du se nederst i denne saken, med teksting til engelsk av Palestinian Media Watch.

 

Langt rulleblad

Aftonbladet har svært god dekning for å lage en slik kritisk sak om Socialdemokraternas valg av gjest. Shaath har nemlig et langt rulleblad av hyllest til og legitimering av terrorisme og annen hatretorikk. Palestinian Media Watch har dokumentert en mengde av hans utspill.

Et enda nyere eksempel enn det Aftonbladet tok fram, er fra 29. november 2014. Da sa han på de palestinske selvstyremyndighetenes egen tv-kanal PA TV at ”den palestinske nasjonen frigjør Al-Aqsa og de islamske og kristne hellige stedene i Jerusalem med sitt blod… Den palestinske nasjonens bestemmelse er å utføre ”Ribat” (religiøs krig om land man hevder er islamsk område).”

Ved en rekke tilfeller har han skrytt av at det var Yassir Arafat og Fatahs ledelse som selv tok initiativet til terrorbølgen som kalles Den andre intifadaen fra 2000 til 2003. En rekke ganger har han forklart at han ikke er imot ”væpnet motstand” (altså slike terrorhandlinger mot sivile israelere som under intifadaen), men at det er av praktiske grunner man i øyeblikket bør holde seg til fredelige virkemidler som politikk og forhandlinger.

 

NTB bør lære av Aftonbladet

Med tanke på de mange ekstreme uttalelsene det er dokumentert at Shaath har kommet med, kunne Aftonbladet gjerne ha tatt kritikken enda litt lenger. Socialdemokraternas internasjonale sekretær Andrine Winther slipper unna med å fortelle at hun synes Hamas-hyllesten er ”upassende”, at hun har sagt dette til Shaath og at han svarte med å ”understreke at Fatah og han selv er hengitt til ikke-volds-prinsippet”. Et oppfølgingsspørsmål kunne for eksempel ha vært: ”Er det en troverdig påstand fra ham, når han gang etter gang har kommet med uttalelser som legitimerer og til og med oppmuntrer til voldsbruk?”

Men Aftonbladets artikkel er uansett et viktig innslag i mediebildet. Her til lands er det sjelden vare at de palestinske ledernes hatretorikk på hjemmebane overhodet blir satt noe kritisk søkelys på.

Den svenske nyhetsartikkelen er nemlig av et ganske så annerledes kaliber enn artikkelen det norske nyhetsbyrået NTB kom med under Arbeiderpartiets landsmøte i april. Også der var Shaath gjest. Men i stedet for å se nærmere på hva slags personer partiet velger å invitere og løfte fram, valgte NTB å renvaske ham fullstendig i omtalen sin. Det eneste de hadde å fortelle om bakgrunnen hans, var at han er ”en av veteranene i Fatah-partiet som i dag kontrollerer den okkuperte Vestbredden, veteran i Fatahs sentralkomité og tidligere palestinsk utenriksminister”. Så regisserte de et møte mellom ham og Thorvald Stoltenberg og fotograferte at de klemte hverandre, før de stilte seg ukritisk tilgjengelig som mikrofonstativ for Shaaths propaganda.

NTB – look to Sweden!

 

Her er videoen fra 2012 som Aftonbladet henviser til:

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart