Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

NTBs Palestina-jubel fortsetter

NTB brukte Thorvald Stoltenberg til å legitimere palestiner som hyller terrorister. (Foto: Skjermdump fra Abcnyheter.no)
NTB brukte Thorvald Stoltenberg til å legitimere palestiner som hyller terrorister. (Foto: Skjermdump fra Abcnyheter.no)
Nyhetsbyrået NTB fortsetter kampanjen sin. Fredag lot de en kjent palestinsk leder servere klem til Thorvald Stoltenberg og deretter flere løgner.

”Palestina-jubel i AP”, reklamerer nyhetsbyrået NTB i overskriften på en artikkel fra Arbeiderpartiets landsmøte. Den ble publisert kort tid etter landsmøtets vedtak om anerkjennelse av Palestina. Artikkelen ble brukt i flere nettaviser samme dag, som for eksempel Dagen og Abc-nyheter.

”Den tidligere palestinske utenriksministeren Nabil Shaath ga sin gamle venn Thorvald Stoltenberg en god klem etter at Arbeiderpartiet fredag gikk inn for å anerkjenne Palestina”, rapporterer nyhetsbyrået, og avslører senere i teksten at møtet mellom de to fant sted på initiativ fra NTB.

Begge siteres på at det var ”en gledens dag”, fordi AP åpnet for å anerkjenne ”Palestina” som stat uten at det foreligger en fredsavtale med Israel. Med unntak av et kort avsnitt med sitater fra Israels ambassadør til Norge, som NTB omtaler som ”en advarsel”, bygger artikkelen utelukkende opp under forestillingen om at APs kursendring var det eneste rette valget. I NTBs artikkel fra dagen før får man inntrykk av at nyhetsformidlerne mener det var på høy tid at AP vedtok dette.

 

Hjelper Støre å fortsette feilinformeringen

Uten å problematisere Jonas Gahr Støres nye standpunkt, stiller NTB et avsnitt tilgjengelig som velvillig mikrofonstativ for å oppsummere argumentasjonen hans en gang til.

– En avtale kan ikke være et krav for å gå inn for anerkjennelse når den ene parten nå ikke vil ha en palestinsk stat, når det ikke er noen fredsprosess og det pågår en storstilt nedbygging på palestinsk jord, påstår Støre for andre dag på rad.

”Støre legger vekt på at statsminister Benjamin ”Bibi” Netanyahu selv har sagt at det ikke blir noen palestinsk stat med ham som regjeringssjef. Han mener at saken blir satt på ”evig vent” hvis Norge opprettholder kravet om en fredsavtale som forutsetning for å støtte anerkjennelsen av en palestinsk stat”, skriver NTB.

Er det ingen som lurer på hvorfor Støre tror Netanyahu skal regjere «evig»? Og viktigere: Er det ingen som klarer å få med seg Netanyahus begrunnelse for den kontroversielle uttalelsen dagen før valget, og hans egen moderering tre dager senere? Er det ganske enkelt slik at både NTB og Arbeiderpartiet hører det de vil høre? Netanyahu har etter egne utsagn slett ikke gått tilbake på sitt tidligere standpunkt om i prinsippet å støtte opprettelse av en demilitarisert palestinsk stat, og ni av ti partier i Knesset er klare i sin støtte til tostatsløsningen. Hvorfor får man det ikke med seg? Hvor mange ganger må det gjentas før de vil høre det?

 

NTB legitimerer kilde som hyller terror

Tilbake til Nabil Shaath – mannen som er hovedfokuset i artikkelen. Gjennom NTBs regi legitimeres og troverdiggjøres han som en venn av mannen de vet at vi alle har høy respekt for, uavhengig av partipreferanse – politikerveteranen Thorvald Stoltenberg. Shaath er neppe et kjent navn for nordmenn flest, og bortsett fra at artikkelen framstiller det som om Stoltenberg går god for ham, fortelles det bare at han er ”en av veteranene i Fatah-partiet som i dag kontrollerer den okkuperte Vestbredden, veteran i Fatahs sentralkomité og tidligere palestinsk utenriksminister”. Som om det var to gamle kollegaer som møttes.

Men det er mye NTB ikke forteller om Shaath. Palestinian Media Watch har dokumentert en mengde av hans utspill, som blant annet viser at han hyller terrorister, støtter væpnede angrep mot Israel som en form for ”hellig krig”.

Her er et par eksempler:

– På de palestinske selvstyremyndighetenes egen tv-kanal PA TV sa han 29. november at ”den palestinske nasjonen frigjør Al-Aqsa og de islamske og kristne hellige stedene i Jerusalem med sitt blod… Den palestinske nasjonens bestemmelse er å utføre ”Ribat” (religiøs krig om land man hevder er islamsk område).

– På Hamas’ tv-kanal Al-Aqsa TV 22. november 2012 hyllet han både enheten mellom Fatah og terrororganisasjonen Hamas, og en navngitt terrorist som er ansvarlig for drap på flere titalls sivile israelere. ”Enheten mellom oss vil gjøre at vi vinner flere seire. Velsignet være martyrene, og må Allah være nådig mot helten Ahmed Al-Ja’abari og alle martyrene”, uttalte han.

Ved en rekke tilfeller har han skrytt av at det var Yassir Arafat og Fatahs ledelse som selv tok initiativet til terrorbølgen som kalles Den andre intifadaen fra 2000 til 2003. En rekke ganger har han forklart at han ikke er imot ”væpnet motstand” (altså slike terrorhandlinger mot sivilie israelere som under intifadaen), men at det er av praktiske grunner man i øyeblikket bør holde seg til fredelige virkemidler som politikk og forhandlinger.

Egentlig er det en fornærmelse mot Thorvald Stoltenbergs livslange politiske innsats å stille ham i bås med denne mannen.

 

Løgner servert på sølvfat

Ved bruken av Stoltenberg, den manglende introduksjonen av hva Shaath egentlig står for, og den festlige rammen med overskrift om jubel, la NTB til rette et sølvfat Shaath kunne servere sine løgner på. Ved i tillegg å la være å stille ham motspørsmål eller sjekke fakta i etterkant, bidro nyhetsbyrået til å gjøre propagandaen ekstra slagferdig. Hovedbudskapet hans var dette:

– Det finnes ikke noe alternativ. Bare med en uavhengig palestinsk stat vil det på nytt kunne bli snakk om reelle forhandlinger, sier Shaath til NTB.

Selvfølgelig finnes det et alternativ – forhandliger der man gjensidig anerkjenner hverandres eksistens, slik Israel kontinuerlig stiller seg åpne for.

Shaath begrunner hovedbudskapet sitt med denne serien løgner:

– De siste ti årene har Israel firedoblet antallet bosetninger. Nå kontrollerer Israel 62 prosent av landområdene, 92 prosent av vannet og 100 prosent av Dødehavet, alle våre mineraler og hele vår bevegelsesfrihet. Den arabiske delen av Jerusalem, Øst-Jerusalem, forsvinner bit for bit for hver dag som går.

 

En rask og enkel faktasjekk

”Firedoblet antallet bosetninger?” Faktum er at det ikke er bygget nye bosetninger på 20 år. Ett enslig byggeprosjekt med 400 boliger fra 2013 omtales av enkelte som en ny bosetning, ”den første på 20 år” ifølge selv det bosetningskritiske israelske nettstedet 972mag.com.

”Kontrollerer 62 prosent av landområdene?” Faktum er at selv om Israel lovlig administrerer område C av Vestbredden i henhold til Oslo-avtalen, utgjør bosetningene med sine innegjerdede og patruljerte områder fortsatt bare tre prosent av Vestbredden. Byggeaktiviteten de siste 20 årene har i all hovedsak vært fortetting innenfor disse eksisterende bosetningene.

”92 Prosent av vannet?” Tallet må være tatt ut av løse luften. Ifølge en hydrologiprofessor med tilknytning til den felles israelsk-palestinske vannkomiteen er faktum at palestinerne har alle muligheter til å løse sine egne vannforsyningsproblemer hvis de gjør bruk av ressursene de har tilgang på.

”100 prosent av Dødehavet?” Den israelske siden av Dødehavskysten ligger jo i område C, så det er jo Oslo-avtalen de må reforhandle om de vil endre på det.

”Alle våre mineraler?” Er det ikke mineralinnhold i naturen i de selvstyrte områdene?

Uttalelsen fra Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, var mer enn en tydelig advarsel. Det var en konstatering av det åpenbare. Han sa:

– En anerkjennelse vil verken bidra til fred eller reell palestinsk uavhengighet. Tvert imot vil det bare gjøre det vanskeligere å nå dette målet. Det skaper et falskt inntrykk hos palestinerne om at de kan nå sine mål uten å forhandle med Israel.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart