Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ny sikkerhetsbarriere skal blokkere terrortunneler fra Gaza

Her er starten på byggingen av den nye sikkerhetsbarrieren ved Gaza-grensen. (Foto: Skjermdump fra video på Ynetnews.com)
Her er starten på byggingen av den nye sikkerhetsbarrieren ved Gaza-grensen. (Foto: Skjermdump fra video på Ynetnews.com)
Israel bygger nytt grensegjerde både over og under bakken ved Gaza.

Byggingen av det israelske forsvarets nye sikkerhetsbarriere ved Gaza-grensen har begynt, ifølge blant andre Times of Israel og Ynetnews.com.

Det omfattende byggeprosjektet er beregnet å koste 4,38 milliarder kroner. Barrieren vil bestå av betongmur både over og under hele den 60 km lange grensen mot Gaza. Formålet er å stanse palestinske terrorgrupper fra å grave tunneler under bakken og på den måten infiltrere Israel for å utføre angrep. Forsvarsdepartementet ga grønt lys til prosjektet i juli, og i september begynte byggearbeidet i Sha’ar Hanegev-regionen.

Forsvarssjef Gadi Eisenkot omtaler barrieren som ”det største prosjektet hittil i Israels militærhistorie”. Den er ment å bli svaret på mer enn ti års leting etter en løsning på tunneltrusselen fra Gaza.

En slik barriere ble først foreslått av IDF etter Gaza-krigen sommeren 2014, da det ble avdekket og ødelagt mer enn 30 terrortunneler fra Gaza til Israel. Det kom fram rapporter om at Hamas var i gang med å gjenoppbygge terrortunnelene allerede kort tid etter krigen.

Planen om å fornye grensegjerdet over bakken ble vedtatt i 2015, og realiseres nå samtidig med at den underjordiske barrieren bygges.

I tillegg til betongbarrieren som skal stanse angripere fysisk, inneholder også barrieren et høyteknologisk sensorbasert overvåkingssystem som skal kunne avdekke bevegelser under bakken.

Tidligere i 2015 har det israelske forsvaret avdekket to terrortunneler fra Gaza som har ledet inn på israelsk territorium. Lokale israelske innbyggere i nærheten av Gaza-grensen varslet tidligere i år at de kjente bakken riste under seg mens Hamas gravde tunneler. I tillegg har en rekke underjordiske tunneler rast sammen inne i Gaza.

Hamas-ledere og talsmenn for flere andre terrorgrupper i Gaza har kommet med trusler om nye angrep mot Israel dersom barriereprosjektet realiseres.

Ynetnews.com erfarer at det hersker en viss usikkerhet rundt tidsplanen for byggearbeidet fordi finansieringsplanen fortsatt framstår som uklar.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart