Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Mener Hizbollah skulle bruke tunnelene til å beleire israelsk by

Israelske soldater leter etter Hizbollah-tuneller langs grensen mot Libanon den 4. desember. (Foto: Det israelske forsvaret)
Israelske soldater leter etter Hizbollah-tuneller langs grensen mot Libanon den 4. desember. (Foto: Det israelske forsvaret)
Terrorgruppen har planer om å ta deler av Galilea i en ny krig mot Israel.

Terrortunnelene som Israel har avdekket at Hizbollah har gravd fra Libanon og inn på israelsk territorium, skulle ifølge det israelske forsvaret brukes av den iransk-støttede terrorgruppen til å gjennomføre et overraskelsesangrep for starte en framtidig krig, skriver nettavisen Times of Israel.

Den israelske hæren tror at tunnelen som ble avdekket tirsdag var ment å brukes av Hizbollah-terrorister til å beleire den israelske grensebyen Metulla, som ligger rett ved grensen mot Libanon. Målet skal ha vært å ta kontroll over byen, inkludert ved å blokkere hovedveien inn og ut av området.

Metulla er et ønskelig mål for Hizbollah, siden byen ligger rett ved grensen mot Libanon og kun tilgjengelig via én enkelt vei, som i tillegg er relativt bratt, skriver Amos Harel i en analyse i avisen Ha’aretz.

Tunnelene skulle også bli brukt som en del av en større operasjon for å erobre deler av det israelske territoriet Galilea i en framtidig konflikt.

– At deler av Galilea blir tatt av Hizbollah er en konkret trussel. Det er også en del av Irans regionale og globale terror, sier Benjamin Netanyahu.

Det israelske forsvaret borer i bakken for å ødelegge en terrortunnel som går inn på israelsk territorium. (Foto: IDF)
Det israelske forsvaret borer i bakken for å ødelegge en terrortunnel som går inn på israelsk territorium. (Foto: IDF)

Israels forrige store konfrontasjon med Hizbollah, den andre Libanon-krigen i 2006, startet etter at terrorgruppen klarte å infiltrere grensen og drepe flere israelske soldater. Terroristene bortførte likene til to av de drepte soldatene.

Dette gjorde at Hizbollah for omtrent syv år siden opprettet en spesialstyrke, kjent som Radwan-enheten, som trener på å krysse inn i Israel og forårsake så mye kaos og ødeleggelse som mulig. I tillegg til å sjokkere vil slike angrep inne i Israel også være en symbolsk seier for terrorgruppen.

Ingen av terrortunnelene skal ha vært ferdigstilt da det israelske forsvaret på tirsdag startet arbeidet med å ødelegge tunnelene. Ifølge Ha’aretz vil arbeidet med å oppdage og ødelegge flere tuneller pågå i ukesvis og kanskje månedsvis langs grensen mot Libanon. Den militære operasjonen, som har fått navnet Northern Shield, ble vedtatt av regjeringen 7. november.

At Israel visste om tunnelene fra Libanon skal ha kommet overraskende på Hizbollah, som skal ha prøvd å holdt utgravningen hemmelig også innad i organisasjonen. Bare en liten mengde mennesker var involvert i prosjektet. IDF publiserte en video fra innsiden av en tunnel, som viser en av Hizbollah-terroristene som blir overrasket når han forstår at han er oppdaget.

– Hizbollah virker å være overrasket og flaue over operasjonen vår. Siden starten på våre aktiviteter har de holdt en lav profil. Akkurat nå ser det ut til at de prøver å finne ut hvor mye vi vet, men jeg tror ikke de er klar over hvor mye informasjon vi har om tunellprosjektet deres. Det kommer til å bli flere overraskelser på dem, sier en kilde i det israelske forsvaret.

Tunnelene som graves fra Libanon og inn i Israel skiller seg ut ifra tunnelene som Hamas graver fra Gazastripen og inn i Israel. Det er fordi grunnforholdene er helt annerledes. Mens jorden er løs og porøs på Gazastripen er det fjell og langt vanskeligere forhold på grensen mellom Libanon og Israel. Det gjør gravearbeidet mye tøffere og komplisert.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart