Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israelsk opprørspoliti fikk en tøff jobb da de ble møtt av steinkasting og fyrverkeri på Tempelhøyden. (Foto: Twitter)

Frykter helgens uro vil fortsette

Rakettangrep, opptøyer og uro har preget helgen i Israel.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Det har vært en svært urolig helg i store deler av Israel – og spesielt i Jerusalem. Etter den muslimske fredagsbønnen oppstod det store opptøyer på Tempelhøyden, hvor Al-Aqsa-moskeen ligger. Over 90.000 mennesker var samlet til bønn og flere av dem benyttet anledningen til å kaste steiner og skyte fyrverkeri mot de israelske sikkerhetsstyrkene på stedet.

Det hele utviklet seg til kraftige opptøyer, hvor israelsk politi måtte ta i bruk tåregass og skjokkgranater. Flere hundre mennesker ble skadet, inkludert flere titalls israelske politi. Mange ble truffet av steinene som ble kastet.

Under opptøyene på Tempelplassen skal store folkemengder ha ropt «bomb, bomb Tel Aviv» og det ble viftet med flagget til terrorgruppen Hamas. Det ble også ropt kamprop om at Muhammads hær kommer for å slakte jødene.

Også lørdag og søndag var det opptøyer på Tempelhøyden. Opptøyene har også pågått i andre deler av Jerusalem, blant annet ved Damaskus-porten ved inngangen til Gamlebyen. Også andre steder i Israel, blant annet i Haifa og Nasaret, har israelske arabere samlet seg og demonstrert.

Samtidig har det vært en rekke rakettangrep fra Gazastripen mot Israel i løpet av helgen. Lørdag ble det avfyrt flere raketter mot byen Ashkelon i Sør-Israel og de nærliggende områdene. En av rakettene ble skutt ned av rakettforsvaret Iron Dome, mens en annen skal ha landet utenfor byen.

Også søndag og mandag morgen ble det avfyrt raketter mot Israel. Ingen skal ha blitt fysisk skadet i angrepene, men flere skal ha fått sjokkskader. Det israelske forsvaret har svart med å bombe Hamas-mål på Gazastripen.

I tillegg til rakettangrep har terrorister på Gazastripen også sendt ballonger med brennbart materiale over grensen til Israel, som skal ha forårsaket flere branner i det sørlige Israel. De har også sendt ballonger med eksplosiver.

Mandag kommer det meldinger om at opptøyene på Tempelhøyden fortsetter. Det skjer samtidig som Jerusalemdagen markeres i Israel. Det er en israelsk helligdag for å minnes gjenforeningen av Jerusalem. Vanligvis markeres denne dagen med en stor parade med israelske flagg, men på grunn av sikkerhetssituasjonen er det mulig paraden blir avlyst.

Den spente situasjonen har også gjort at det israelske forsvaret har sendt forsterkninger til Vestbredden. Fredag ble tre palestinske terrorister stanset da de forsøkte å infiltrere Israel for å drepe sivile. To av terroristene ble skutt og drept i en skuddveksling med israelske sikkerhetsstyrker. En tredje terrorist ble hardt skadet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart