Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

En politibil har sperret en av veiene nær Gaza-grensen. Det er frykt for hevnangrep fra Islamsk Jihad. (Foto: Flash90)

Terrorleder pågrepet – frykter hevn

Det israelske forsvaret har stengt av områder nær Gazastripen i frykt for hevnaksjoner fra den palestinske terrorgruppen Islamsk Jihad.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Det israelske forsvaret har høynet sikkerheten og stengt av veier og områder nær Gaza-grensen, etter at lederen for terrorgruppen Palestinsk Islamsk Jihad på Vestbredden ble pågrepet i natt, skriver Jerusalem Post.

Det var under et raid i byen Jenin på Vestbredden at Bassam al-Saadi og hans svigersønn Ashraf Zidan Molmad Aljada ble arrestert. De israelske sikkerhetsstyrkene ble møtt med stor motstand av lokale palestinere. Ifølge palestinske myndigheter ble en 17 år gammel palestiner drept i sammenstøtene. Han skal ha kastet eksplosiver mot israelske soldater.

Al-Saadi skal ha motsatt seg arrest og ble bitt av en militærhund og lettere skadet i forbindelse med nattens anti-terror-operasjon.

Det er frykt for at Islamsk Jihad på Gazastripen skal gjennomføre en hevnaksjon som følge av arrestasjonen. I tillegg til at veier er stengt er også jernbanen som går forbi området stengt. Det er frykt for at terrorgruppen vil bruke et panservernmissil eller snikskyttere mot biler eller mennesker. Skoler i Sderot er også delvis stengt.

Islamsk Jihad er kjent for å ha panservernmissiler og har skutt det mot både sivile og militære kjøretøy, som har ført til flere dødsfall.

Rakettforsvaret Iron Dome er også forsterket, i tilfelle rakettangrep.

Terrorlederen Bassem Al-Saadi (t.v.) og hans svigersønn Ashraf al-Jada. Det er ukjent når bildet er fra.

Statsminister Yair Lapid holder tirsdag morgen et sikkerhetsmøte med alternativ statsminister Naftali Bennett, forsvarsminister Benny Gantz, nasjonal sikkerhetsrådgiver Eyal Haluta, IDF-sjef Aviv Kochavi, Shin Bet-sjef Ronen Bar og flere andre.

62 år gamle Al-Saadi har vært pågrepet sju ganger tidligere for sin rolle som Islamsk Jihads øverstkommanderende på Vestbredden og sin rolle i terrorisme. Han har sonet totalt 15 år i israelsk fengsel. To av hans sønner, som også var en del av terrorgruppen, ble drept av det israelske militæret under den Andre intifada.

Årsaken til arrestasjonen skal være at Al-Saadi utgjorde en direkte trussel for nye terrorangrep mot israelske sivile. Al-Saadi har jobbet med å styrke Islamsk Jihads posisjon på Vestbredden og i Jenin spesielt. Han skal være en viktig faktor for radikalisering i området.

Mellom mars og april i år ble 19 personer drept i terror i Israel. Mange av terroristene kom fra nettopp Jenin. Kusinen til Raad Abu Hazzam, som skjøt og drepte tre personer på en bar i Tel Aviv, er gift med Al-Saadi.

Etter de mange terrorangrepene har det israelske forsvaret gjennomført en rekke arrestasjoner rundt om på Vestbredden, og spesielt i Jenin. Bare i løpet av de siste dagene er 50 palestinere mistenkt for å være involvert i terror pågrepet og avhørt.

Denne videoen viser litt av skuddvekslingen under nattens raid:

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart