Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel trues nå av krig på flere fronter

Store militære styrker mobiliseres nå i nord ved grensen mot Libanon. Det er frykt for at det bryter ut krig på flere fronter. (Foto: Flash90)
Selv om det israelske forsvaret lenge har øvd på det, vil en multifrontskrig by på store utfordringer.

Alt tyder på at Israel snart vil iverksette en stor bakkeoperasjon på Gazastripen for å knuse de militære kapasitetene til terrorgrupper som Hamas og Islamsk Jihad. I tillegg vil man forsøke å redde ut de over 100 israelske gislene som Hamas har truet med å henrette.

Men en Gaza-krig kan fort utvikle seg til en krig på flere fronter. Allerede ulmer det i den nordlige grensen mot Libanon, hvor Hizbollah truer med sine 150.000 raketter siktet inn mot den jødiske staten. De siste dagene har det vært flere trefninger mellom israelske soldater og terrorister fra Libanon.

Israel har de siste årene gjort store forberedelser på en potensiell krig med Hizbollah, med flere store militære øvelser hvor det er øvd på dette scenariet. Konflikten som Israel har forberedt seg på kommer nå nærmere og nærmere.

Hizbollah er større, mektigere og har mer våpen enn både Hamas og Islamsk Jihad til sammen. De har de siste årene deltatt i den syriske borgerkrigen, med støtte til diktator Bashar al-Assad, og fått mye verdifull krigserfaring.

Også fra Syria i nordøst er det avfyrt granater inn på israelsk territorium de siste dagene. Også her kan det åpne seg opp en ny front, med iransk-lojale militser eller avdelinger av Hizbollah. Også helt fra Irak kan sjiamilitser lojale til Iran avfyre raketter mot Israel.

Den iransk-støttede Houti-militsen i Jemen har også advart om at de kan bli involvert i kampene. Houti-militsens leder uttalte nylig at hvis USA blander seg inn i konflikten på Gazastripen, så vil de svare med droner, raketter og andre militære muligheter.

Houtsi-militsen, som er aktive i borgerkrigen i Jemen, har de siste årene stått bak flere droneangrep mot mål i Saudi-Arabia. Selv om det er langt fra Jemen til Israel, så kan de ha droner og missiler med kapasitet til å nå Israel. De sier de også vil koordinere eventuelle angrep med andre grupper.

I tillegg kan situasjonen fort komme ut av kontroll på Vestbredden.

Israel forbereder seg på krig og har innkalt over 300.000 reservestyrker. Likevel vil situasjonen bli vanskelig om det skulle utvikle seg til krig ikke bare på to, men kanskje også på enda flere fronter. Det er også en av grunnene til at USA har sendt verdens største hangarskip mot Israel. Målet er å avskrekke andre aktører fra å involvere seg i kampene.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart