Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Kvinnelige gisler ble holdt fanget i bur

Etter at Aviv (2 år), Raz (4) og moren Doron ble sluppet fri er familien blitt gjenforent. (Foto: Schneider-sykehuset)
Israelske gisler snakker ut om hvordan det var å bli holdt fanget av Hamas i tuneller under bakken.

Det kommer nå nye detaljer om hvordan de israelske gislene har hatt det i fangenskap hos Hamas i over 50 dager. Israelske medier skriver at flere kvinner som ble kidnappet fra Israel 7. oktober er blitt holdt i bur av Hamas inne på Gazastripen.

Siden fredag er 51 israelske gisler blitt løslatt fra fangenskap hos Hamas. Et av gislene, 84 år gamle Elma Avraham, ble sendt rett til sykehus etter løslatelsen. Hun er blitt alvorlig syk i fangenskap etter at hun ikke har fått nødvendige medisiner. Hun var ved god helse før hun ble kidnappet, men nå kjemper hun for livet på sykehuset.

– Min mor fortjente ikke å bli behandlet på en slik måte, sier datteren Tal Amano, som kritiserer Røde Kors for å ikke ha gjort nok for moren.

Også andre gisler har trengt medisinsk behandling etter løslatelsen, men de fleste har vært i grei fysisk form tatt omstendighetene i betraktning. Hvordan de psykologiske konsekvensene av fangenskapet vil bli er for tidlig å si, men man frykter at mange vil oppleve traumer. Gislene blir fulgt opp av et stort apparat fra helsevesenet.

De frigitte gislene forteller at de fikk lite forsyninger i fangenskap. Spesielt de to siste ukene i fangenskap skal gislene ha fått små rasjoner med mat og drikke. Det er foreløpig ikke kommet meldinger om fysisk mishandling eller tortur.

Mange av gislene har familiemedlemmer som fortsatt holdes fanget på Gaza, som gjør det vanskelig for dem å kunne snakke fritt. De risikere å sette livet til sine kjære i fangenskap i fare hvis de uttaler seg for kritisk om Hamas.

Gislene som til nå er løslatt har i stor grad blitt holdt i underjordiske tuneller under bakken med lite kontakt med omverdenen. Mange har ikke visst hva som har skjedd med familie, venner og naboer etter massakren 7. oktober.

Selv om mange har vært lettet og glade for å slippe fri fra fangenskap, har mange blitt møtt med triste nyheter om skjebnen til deres kjære.

Det var først etter løslatelsen fra Gaza at 77 år gamle Hannah Katzir fikk vite at hennes mann Rami var drept av Hamas. I tillegg fikk hun vite at hennes sønn Elad også var kidnappet til Gazastripen – og fortsatt sitter i fangenskap der.

Det fire år gamle gisselet Abigail Edan, som i helgen ble sluppet fri fra fangenskap, har ingen foreldre å returnere til. Begge ble drept 7. oktober.

Hamas har også tvunget noen av gislene til å skrive «takkebrev» for at de ble godt behandlet i fangenskap. Disse brevene har Hamas publisert og blir nå spredt som propaganda for å vise at gislene ble «humant behandlet».

Ron Krivoi, en russisk-israelsk statsborger som ble løslatt som en gest av Hamas til Russlands president Vladimir Putin, har etter løslatelsen fortalt at han klarte å rømme fra fangenskap da et israelsk luftangrep gjorde at bygningen han ble holdt fanget i kollapset.

Etter å ha kommet seg ut av ruinene skal Krivoi ha forsøkt å rømme fra Gaza på egen hånd. 25-åringen klarte å holde seg skjult i fire dager før han ble oppdaget av sivilpersoner, som tvang ham tilbake til Hamas.

Det er også kommet frem at Hamas-lederen på på Gaza, Yahya Sinwar, personlig skal ha møtt flere av de israelske gislene. Han skal ha snakket til gislene på flytende hebraisk, som han lærte seg da han sonet i et israelsk fengsel.

Terror-lederen ble i 1989 dømt til fire livstidsdommer etter å ha ledet kidnappingen og drapet på to israelske soldater, i tillegg til fire palestinere han mistenkte for å samarbeide med Israel. Han ble løslatt i 2011, da Israel slapp fri over 1000 terrorister i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit.

Sinwar er den hovedansvarlige for 7. oktober-massakren, hvor over 1200 ble drept, over 5000 skadet og over 240 ble tatt som gisler.

Flere av gislene har fortalt at de var redde for å bli lynsjet av folkemengden da de ble fraktet av Røde Kors ut av Gazastripen.

– De kastet stein etter bilen vår og vi følte oss ikke trygge før vi var helt ute. Vi var redde for at de skulle lynsje oss på veien, sier et gissel.

Det er ventet at ytterligere 20 gisler skal løslates over de neste to dagene. Blant annet er det yngste gisselet på bare 10 måneder fortsatt i fangenskap. Selv om 20 nye gisler blir løslatt vil det fortsatt være over 160 gisler igjen på Gaza.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart