Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hun er den siste som er savnet etter 7. oktober-massakren

Bilha Yinon og ektemannen Yakov. (Foto: Privat)
Vil familien noen gang få svar på hva som skjedde med Bilha (76)?

7. oktober 2023 stormet over 3000 Hamas-terrorister inn i Israel og drepte rundt 1200 mennesker, de aller fleste sivile, skadet tusenvis og kidnappet over 250. Etter angrepet var flere titalls mennesker også savnet i lang tid.

Mange døde mennesker lå i ruinene av bygg som var brent opp. Andre var blitt forkullet i utbrente biler. Arbeidet med å lete etter levninger i ruinene var så møysommelig at arkeologer ble hentet inn for å gjennomsøke ruinene.

Siden har man gjennom DNA-analyser og andre metoder klart å identifisere alle de savnede utenom én. Fortsatt vet man ikke hva som skjedde med 76 år gamle Bilha Yinon under den brutale sabbatsmorgenen for over 20 uker siden. Det siste livstegnet fra henne var tidlig på morgenen 7. oktober.

– De har fortsatt ikke funnet henne. De har ikke klart å identifisere henne. De har ikke funnet DNAet, sier datteren Maayan til israelske Channel 12.

76-åringen bodde i Netiv Ha’asara sammen med ektemannen Yakov. Det er et lite lokalsamfunn som ligger svært tett på grensen mot Gazastripen. Maayan hadde kontakt med foreldrene sine klokken 07.30 på morgenen. Da skrev de at de gjemte seg i husets sikkerhetsrom og at de hørte skyting og raketter utenfor. Klokken 07.45 var de frakoblet og all kontakt ble brutt.

– Huset deres ble truffet og stod i brann i løpet av minutter. Dette var et hus bygget med lette materialer som gips og kryssfiner, forklarer datteren.

Levningene av Yakov ble funnet i ruinene, men ikke Bilha. Hun ble opprinnelig ansett som død sammen med ektemannen sin, men mangel på DNA-bevis gjorde at den konklusjonen senere ble trukket tilbake.

Arkeologer og redningspersonell fra det israelske forsvaret leter etter levninger i ruinene. (Foto: IAA)

Det ble spekulert i om hun kunne ha blitt kidnappet til Gazastripen, men ingen andre skal ha blitt kidnappet fra Netiv Ha’asara. Hun har heller ikke blitt observert av noen av de andre gislene på Gazastripen som er blitt sluppet fri. Heller ingen av naboene som overlevde massakren så noe til 76-åringen.

Det har gjort at de fleste i familien har forsonet seg med at 76-åringen er død, selv om de kanskje aldri vil få et endelig svar på hva som skjedde. Døtrene holdt en shiva for moren, en sju dager lang sørgeperiode, uten å holde en begravelse.

– Hun døde der sammen med pappa. De forlot denne verdenen sammen.

Det har vært uenigheter mellom brannvesenet, som sier brannen førte til så høye temperaturer at det kan ha ført til at det ikke er mulig å finne DNA, og kriminalteknikere som mener det uansett burde være mulig å finne noe DNA. Det har gjort at ikke alle i familien har forsont seg med at 76-åringen er død.

– I mitt hode forstår jeg at hun er død, men mitt hjerte forteller meg at hun kanskje er blitt kidnappet, sier nevøen Eitan, før han legger til:

– Jeg prøver å ikke ha forventninger og tenke «hva hvis». Men jeg trenger på en måte å få den endelige bekreftelsen, sier han.

Oberstløytnant Dana Nof i det israelske forsvaret fører dialogen med familien. Hun sier IDF ikke vil konkludere med hva som har skjedd med 76-åringen.

– Det er et mysterium som vi prøver å løse. Det er ikke et mysterium som bare vil forbli et mysterium. Vi prøver å finne en konklusjon på om Bilha er i live eller ikke, sier Nof, som ikke vil utelukke at hun kan ha blitt kidnappet, selv om det ikke er noe som tyder på det.

– Vi gjør alt vi kan for å gi familien et endelig svar. Men vi er dessverre enda ikke der hvor vi kan gi dem det svaret, sier oberstløytnanten.

Bilha Yinon er foreløpig den eneste personen som er offisielt savnet etter 7. oktober-massakren. 130 personer antas å bli holdt som gisler på Gazastripen. Av disse skal minst 32 være drept enten før eller etter at de ble kidnappet.

En utbrent og ødelagt bolig i en israelsk kibbutz etter massakren 7. oktober. (Foto: Flash90)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart