NB! Mindre enn 90 ledige billetter til Gamle Logen onsdag kveld

Bestill din billett nå for å få plass, det vil ikke bli solgt billetter ved inngangen!

Jødene fra Etiopia

I en 45-dagers-periode i 1985 ble ca. 7.600 jøder brakt fra Etiopia til Israel via Sudan. Det var israelske militærfly som stod for transporten. De etiopiske jødene hadde en lang fottur gjennom ørkenen bak seg. Det ble derfor helst yngre mennesker som klarte turen. Det var grunnen til at de fleste som kom til Israel, hadde slektninger igjen i Etiopia. Det var yngre søsken, foreldre og besteforeldre.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Derfor var gleden stor i mai 1991, da 14.000 jøder fra Etiopia ble brakt til Israel i løpet av ei helg. Siden Israels flyselskap, El Al, ikke flyr på sabbaten, kunne hele flyparken settes inn i redningsaksjonen, i tillegg til en del militære fly.

 

Siden er også mange andre jøder brakt fra Etiopia til Israel.

 

Problemer med innordning

 

Det er ingen grunn til å legge skjul på at Israel har hatt problemer med å innordne jødene fra Etiopia i samfunnet. Deres kultur er så forskjellig fra den israelske at det er vanskelig å få alt til å stemme. Alle tallene i denne artikkelen er minst et år gamle.

 

Over 60.000 jøder er kommet fra Etiopia de siste par tiårene. Over 15.000 til er født i Israel.

 

Situasjonen er ikke helsvart. Det finnes nå bl. a. vellykkede akademikere fra Etiopia, selv om det ennå er ganske få. Det er 3 etiopiske jurister. Det var en lege som er utdannet i Israel og to til som var utdannet før de kom til Israel. Noen få ingeniører er utdannet på den tekniske høgskolen. Og det blir stadig flere regnskapsfolk, dataprogrammerere og offiserer i hæren. Det finnes også et dusin rabbinere med etiopisk bakgrunn. På høgskolene går det mer enn 850 ungdommer av etiopisk bakgrunn.

 

Etiopierne slipper å betale skolepenger. De har også noe lettere opptakskrav enn andre ungdommer (den ulike kulturbakgrunnen til handikap ved mange tester).

 

Det er anklager mot skolesystemet fordi det styrer for mange av de etiopiske ungdommene mot jobber i skolen og i sosialvesenet, hvor de kan arbeidet med «sine egne». Når dette blir drevet for langt, er det skadelig, mener mange.

 

Mange av de mest vellykkede har gått i en «ungdomslandsby». Der lærer etiopierne å være stolte av sin egen kultur. Men det blir også forlangt at de yter det samme som andre: Det må være førsteklasses.

Jo yngre man er når man kommer til Israel, jo mer sannsynlig er det at de vil gjøre det bra. Nesten ingen «suksess-historier» er eldre enn tidlig i 30-åra.

 

Les også:
Falash Mura

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart