Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jødene fra Etiopia

I en 45-dagers-periode i 1985 ble ca. 7.600 jøder brakt fra Etiopia til Israel via Sudan. Det var israelske militærfly som stod for transporten. De etiopiske jødene hadde en lang fottur gjennom ørkenen bak seg. Det ble derfor helst yngre mennesker som klarte turen. Det var grunnen til at de fleste som kom til Israel, hadde slektninger igjen i Etiopia. Det var yngre søsken, foreldre og besteforeldre.

Derfor var gleden stor i mai 1991, da 14.000 jøder fra Etiopia ble brakt til Israel i løpet av ei helg. Siden Israels flyselskap, El Al, ikke flyr på sabbaten, kunne hele flyparken settes inn i redningsaksjonen, i tillegg til en del militære fly.

 

Siden er også mange andre jøder brakt fra Etiopia til Israel.

 

Problemer med innordning

 

Det er ingen grunn til å legge skjul på at Israel har hatt problemer med å innordne jødene fra Etiopia i samfunnet. Deres kultur er så forskjellig fra den israelske at det er vanskelig å få alt til å stemme. Alle tallene i denne artikkelen er minst et år gamle.

 

Over 60.000 jøder er kommet fra Etiopia de siste par tiårene. Over 15.000 til er født i Israel.

 

Situasjonen er ikke helsvart. Det finnes nå bl. a. vellykkede akademikere fra Etiopia, selv om det ennå er ganske få. Det er 3 etiopiske jurister. Det var en lege som er utdannet i Israel og to til som var utdannet før de kom til Israel. Noen få ingeniører er utdannet på den tekniske høgskolen. Og det blir stadig flere regnskapsfolk, dataprogrammerere og offiserer i hæren. Det finnes også et dusin rabbinere med etiopisk bakgrunn. På høgskolene går det mer enn 850 ungdommer av etiopisk bakgrunn.

 

Etiopierne slipper å betale skolepenger. De har også noe lettere opptakskrav enn andre ungdommer (den ulike kulturbakgrunnen til handikap ved mange tester).

 

Det er anklager mot skolesystemet fordi det styrer for mange av de etiopiske ungdommene mot jobber i skolen og i sosialvesenet, hvor de kan arbeidet med «sine egne». Når dette blir drevet for langt, er det skadelig, mener mange.

 

Mange av de mest vellykkede har gått i en «ungdomslandsby». Der lærer etiopierne å være stolte av sin egen kultur. Men det blir også forlangt at de yter det samme som andre: Det må være førsteklasses.

Jo yngre man er når man kommer til Israel, jo mer sannsynlig er det at de vil gjøre det bra. Nesten ingen «suksess-historier» er eldre enn tidlig i 30-åra.

 

Les også:
Falash Mura


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart