Opp og ned i jødisk historie

Et stort flertall av de israelske jødene, og mange jøder i resten av verden også, betrakter FN-konferansen i Durban mot rasisme (i september) som noe som tvert imot fremmet jødehat og rasisme. Et lyspunkt var det likevel at vestlige land klarte å forhindre at det verste av dette kom fram i de offisielle vedtakene fra selve konferansen.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Men omtrent samtidig ble det åpnet et museum i Berlin. Det presenterer 2000 år med jødisk historie i Tyskland. Berlins jødiske museum er det største og mest moderne i sitt slag i verden.
Like etter Holocaust var Tyskland et forbannet land for jødene. Det ville være vanskelig for dem å tenke seg at det jødiske samfunnet i Tyskland skulle være det som vokser raskest i hele verden (mest på grunn av innvandring fra det tidligere Sovjetunionen), og være på over 100.000 jøder.

I november 1899 skrev Theodor Herzl til den russiske tsaren: «Svaret zionismen gir på det jødiske spørsmålet, er at det gir en mulighet for jødene til å dra. Det vil gjøre at de som ikke kan integreres i samfunnene der de bor, vil bli borte. De som velger å bli igjen, vil da raskere bli fullt assimilert. De vil gå helt opp i flertallsbefolkningen, kanskje skifte religion, og gifte seg med andre. De vil forsvinne, og sammen med dem den onde byrden som både jøder og kristne har måttet bære.»

Herzls spådom om en jødisk stat er blitt oppfylt. Men det er klart at han tok feil mht hvordan det skulle gå med de jødene som ble igjen og samfunnene de bor i. Antisemittismen er ikke borte fra jordens overflate, som konferansen i Durban tydelig viste. Staten Israel, og likeså jødene i diasporaen, blir utsatt for et hat mer intenst enn noen gang siden 2. verdenskrig.

I årene før Holocaust forsøkte mange tyske jøder å unnslippe sin skjebne som jøder, hver på sin måte. Mange valgte emansipasjon – ikke rettigheter og muligheter – som den historiske plattformen for å bli helt integrert i det tyske samfunnet. Som det nye museet i Berlin viser, var det mange suksess-historier. Jødene utgjorde bare 4 % av befolkningen i Berlin før 2. verdenskrig. Men de spilte en fremragende rolle i vitenskapen, litteraturen, teaterlivet og journalistikken i byen. De var godt representert blant dem som fikk Nobelprisen.

Michael Blumenthal er direktør for museet. Han var finansminister i president Clintons amerikanske regjering. Hans familie flyktet i 1939 til Shanghai og derfra til San Francisco i 1947.

Zionistene dro til Palestina. Mange ønsket et Israel som var fritt for alle spor etter religionen og jødedommen fra diasporaen. De snakket om «den nye jøden», og ville at Israel skulle være akkurat som andre land. Da ville jødene bli behandlet som andre.

I dag, når Israel er tilbake til statusen som paria, har de vanskelig for å gi en logisk forklaring på de lovene som gjelder for jøders eksistens i verden.

Men i Tyskland blomstrer jødene igjen. De fleste av dem kommer riktignok fra det tidligere Sovjetunionen, og mange ble oppmerksomme på at de var jøder bare ved tilfeldigheter. Det er derfor mange ulike typer av jødisk identitet blant de tyske jødene.

Intifadaen og FN-konferansen har gjort at mange jøder i Israel har fått sitt billede av at verden hater jøder forsterket, og de vil vende tilbake til den gamle zionismen. Noen blir skremt av dette og frykter at Israel skal bli isolasjonistisk.

Men både i Durban, i Berlin og i Jerusalem kan man se at jødenes liv ikke er «normalt».

Fritt etter en artikkel i Jerusalem Post 9.9.01 av Avi Beker, en av lederne i World Jewish Congress.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart