Kurdere, hykleri og jødehat

Denne artikkelen er skrevet i 1999. Det meste av innholdet er fremdeles aktuelt. Riktignok er voldsnivået i krigen mellom tyrkerne og kurderne forholdsvis lavt, og det er vel også et visst tilløp i Tyrkia til å anerkjenne litt av kurdernes grunnleggende rettigheter. Men de grunnleggende forholdene ligger der fremdeles.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Kurderne
Omtalen av kurdernes situasjon bygger på en artikkel en kurder bosatt i Rogaland, Ahmed Bozgil, hadde i Stavanger Aftenblad for noen år siden, oppdatert med opplysninger fra kurdere i Stavanger.
I 1920-åra deltok kurderne aktivt i Tyrkias frihetskamp. Som gjenytelse var de lovt selvstyre. Men da kampen var vunnet, svarte den tyrkiske regjeringen med et brutalt angrep for å knuse den kurdiske drømmen om selvstyre. Over 50.000 mennesker ble drept (mange hengt) i 1925. Noe lignende skjedde i 1931 og 1937. Siden har Tyrkia iverksatt en dramatisk tvangsforflytning og tvangsassimilering av det kurdiske folket.

Det er mer enn 20 etniske grupper i Tyrkia, kurderne er en av dem. Men i et intervju med den franske avisa Le Monde benekter den tyrkiske statsministeren at det finnes minoriteter i Tyrkia. Denne politikken skjuler at kurderne kan bli drept og fengslet for å skrive, synge, danse, lese eller snakke på sitt eget språk, kurdisk, selv om de ikke sier noe «galt» innholdsmessig. På skolen må alle lære tyrkisk som om det var deres morsmål. Det er 17 millioner kurdere.

Tyrkias krig mot kurderne pågår fremdeles, med et stort antall drepte.
Kurderne bor i et område som er delt mellom flere stater. I Tyrkia er de ikke anerkjent som et eget folk. Myndighetene kaller dem fjell-tyrkere, og de får ikke lov til å bruke sitt eget språk i skolen. I Irak har kurderne hatt et opprør gående i mange år. Heller ikke der får de fulle rettigheter som en nasjonal minoritet. Opprøret i Irak har kostet tusener av kurdere livet. Iraks hær har til og med brukt giftgass mot dem. Også i Iran har kurderne gjort opprør i perioder hvor de følte seg sterke nok.

Målsettingen for kurderne er klar: De ønsker seg en egen stat, eller i hvert fall en stor grad av selvstyre innenfor de nåværende landene. Selv om de er muslimer slik arabere og iranere flest også er det, har de så klare nasjonale kjennetegn at de ikke passer sammen med araberne og iranerne.

Palestinernes situasjon
Palestinernes situasjon er helt annerledes. Bortsett fra små dialektforskjeller snakker palestinerne det samme språket som jordanerne, libaneserne, syrerne og irakerne. Palestina har aldri vært en egen arabisk stat, men har alltid inngått i en større sammenheng. Det var regnet som en del av Syria helt til britene og franskmennene delte opp området rundt 1920. Og ikke bare det: Ifølge PLOs grunnlov og en rekke andre sentrale PLO-dokumenter er målsettingen at den PLO-staten man tenker seg, skal innlemmes i en stor-arabisk stat. Under Golf-krigen i 1990-91 håpet mange palestinerne at Saddam Hussein vil bli leder for denne felles-arabiske staten. Da israelske arabere var på pilegrimsferd til Damaskus sommeren 1997, sa ledende representanter offentlig at syrere og palestinere er det samme folket.
Palestinerne har allerede en stat hvor de er i flertall: 65-70 % av befolkningen i staten Jordan er i dag palestinere.

Sammenlikning mellom kurdere og palestinere
Palestinerne har altså en stat hvor de er i flertall (Jordan), kurderne har det ikke. Palestinerne utgjør ikke i samme grad som kurderne en gruppe som skiller seg ut i forhold til nabofolkene. Og mens kurderne ikke får lov til å bruke sitt språk og utvikle sin nasjonale egenart, har palestinerne både i Israel, på Vestbredden og i Gaza full adgang til å bruke sitt eget språk i undervisning og ellers. De har også egen radio og TV. Og selv om altfor mange arabere og jøder er drept og skadet i konflikten mellom Israel og araberne, er voldsnivået langt høyere i konflikten mellom kurdere og arabere og mellom kurdere og tyrkere.

Internasjonalt hykleri
Kurdernes situasjon er noe av det som klarest setter lyset på det internasjonale hykleriet som blomstrer så snart jøder er part i saken. De personene som mener at det er viktig at det blir en stat nummer to med palestina-arabisk flertall, er i stor grad de samme som mener at det ikke bør bli noen stat med kurdisk flertall. Og det til tross for at uansett hva en legger til grunn, har kurderne større behov for og større rett til en egen stat enn palestina-araberne har til en stat nummer to.

Det er også rimelig å anta at langt flere kurdere enn palestinere har måttet flykte. Men de har ikke fått lov til å bli sittende i flyktningeleirer. De måtte starte på nytt der de kom

Omsorg og hykleri
Jeg kan bare finne en mulig forklaring: Verden bryr seg lite om nasjonale minoriteter i Midtøsten. Den bryr seg lite om at folk lider eller dør. Den bryr seg egentlig ikke noe særlig om palestinerne heller. Det kommer vi nok til å få se enda klarere på reaksjonene på det som går stadig mer galt i PLOs selvstyre-områder. Verden bryr seg om to ting: Det ene er å ikke fornærme de arabiske oljestatene. Det andre, og tilsynelatende viktigste, er å bruke ethvert påskudd til en beinhard kritikk av Israel, en kritikk som ikke står i noe rimelig forhold til hvordan man kritiserer andre land i verden for tilsvarende forhold.

Vi som er gamle nok, husker perioden da Israel var inne i Libanon i 1982-85. Det var ikke måte på omsorg for de stakkars libaneserne. Men da israelerne trakk seg ut, fortsatte blodsutgytelsene. Det var flere massakrer, visstnok også noen som var større enn den som den kristne militsen i Libanon utførte, men som Israel fikk skylden for. Når Israel ikke kan kritiseres, har libanesernes skjebne like liten interesse som kurdernes: Disse massakrene har nesten ikke vært nevnt.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart