Søk

Livet i Iran

Det følgende er fritt gjengitt etter en artikkel 7.2.02 av Amotz Asa-El, redaktør av Jerusalem Post International.

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Økonomi
Før islamistene tok makten, under sjahen, var det en sterk økonomisk vekst i Iran. I 1972 var den oppe i hele 16 %, og ellers var veksten på 8-14 %. Siden har det gått feil vei. Og når det ikke er noen vekst i den totale økonomien, blir det enda verre pr. innbygger. For fødselsraten er blant de høyeste i verden.

Et enkelt eksempel på nivået: Antallet telefoner er nå nede i bare 4 pr. 100 innbyggere.

Men regjeringen i Iran tar seg råd til å bruke hele 14 % av nasjonalproduktet på militæret, og bare 4 % på utdanning. Derfor er Iran ett av de landene i verden som har flest analfabeter.

Mental isolasjon
Mer enn et halvt tiår etter at han kom til makten, er Mohammed Khatamis Iran fremdeles et offer for Irans selvpålagte, mentale isolasjon. Den moderasjonen han skulle innføre, virker ikke som stort mer enn et PR-knep.

Khatami forsøker på en viss modernisering. Men han er fanget av systemet: Ayatollah Ali Khamanei overstyrer den valgte Khatami så snart han mener at Khatami ikke er «islamsk» nok.

Khatami får ikke lov til å åpne Iran for en friere kontakt med resten av verden. I stedet kommer han med forslag som «et muslimsk fellesmarked». Det fører ingen steder hen. De muslimske landene som skulle være en del av et slikt marked, er meget fattige. De produserer lite og har usedvanlig liten kjøpekraft.

Han snakker også om «silkeveien», som var et viktig begrep for flere hundre år siden. Men holdningene til dem som en gang gjorde «silkeveien» til det den var i handel, kultur og politikk, var selve motsetningen til den snevre tankegangen som ayatollahene representerer: Oldtidens persere var tolerante og respekterte andre folks egenart. Det var ingen tilfeldighet at det var perserkongen Kyros som lot jødene dra tilbake til Israel og bygge opp templet etter at babylonerne fordrev dem. Det er noe helt annet enn dagens Iran, hvor andre folks flagg blir brukt til dørmatte.

Skylde på andre
I stedet for å skylde alt som er galt på USA og Israel, burde iranerne være opptatt med å endre de holdningene som lammer all framgang, og søke å gjenopprette noen av de tankene som gjorde fortidens storhet mulig. Khatami, som er valgt med stort flertall for å modernisere Iran, er en tragisk figur. Han burde møte åpent de fanatiske holdningene som fikk de religiøse lederne til å fengsle tidligere innenriksminister Adbullah Nur, som dro i tvil hvor klok den sterkt anti-israelske politikken er. Han må stå imot de fanatiske geistlige som er besatt av tanken om å kjempe mot USA, Israel og framskrittet.

Ellers vil Iran fortsette å synke lenger og lenger ned i fattigdom.
Og jødene må, som på Esters tid, være forberedt på å forsvare sine liv.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart