Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

FAKTA OM ISRAELSKE PARTIER

Fungerende partileder: Benjamin Ben-Eliezer (etter at Ehud Barak trakk seg i januar 2011)
Stiftet: 1968
Antall Knesset-medlemmer etter valget i 2009: 13, men står nå kun igjen med 8 representanter, etter partisplittelsen i januar 2011 (19 i 2006)
Politisk plassering: Sentrum-venstre
Tidligere ledere: Levi Eshkol (1968-69), Golda Meir (1969-74), Yitzhak Rabin (1974-77 og 1992-95), Shimon Peres (1977-92, 1995-97 og 2003-05), Ehud Barak (1997-2001), Benjamin Ben-Eliezer (2001-2002) og Amran Mitzna (2002-2003), Amir Peretz (2003-2007), Ehud Barak (2007-2011), Benjamin Ben-Eliezer (2011-)
Ideologisk grunnlag: Sosialdemokratisk, arbeiderzionistisk.
Kampsaker: Ønsker å bekjempe fattigdom og å styrke Israels økonomi. Vil minske de sosiale forskjellene i landet.
Holdning til palestinerne: Ønsker å skape en palestinsk stat, som kan leve side om side med Israel, gjennom diplomatiske kompromissløsninger. Jerusalem er Israels «forente» hovedstad, sier partiprogrammet. Partiet har likevel i flere tidligere anledninger, gått med på å forhandle om deling av byen.

Det israelske arbeiderpartiet er et sosialdemokratisk parti, som ble dannet etter sammenslåing av de tre partiene Mapai, Ahdut Ha’avodah og Rafi. Mapai og Arbeiderpartiet gav Israel alle sine statsministere, frem til Menachem Begins valgseier for Likud i 1977. Aps ideologiske visjon for Israel er basert på verdiene til den jødiske arbeiderbevegelsen, som igjen er et produkt av den sosiale erfaringen og kulturelle arven til det jødiske folk. Partiet er pragmatisk i sin tilnærming til politikken, og anerkjenner nødvendigheten av kompromiss både i innenriks- og utenrikspolitikken. Dette hevder de vil skape politisk stabilitet, samtidig som det fremmer Israels fundamentale interesser. Deres politiske plattform innleder med å si at «Arbeiderpartiet vil streve etter å skape en ny virkelighet hvor det ikke finnes terrorisme eller krig og hvor voldsomme økonomiske ressurser ikke lenger skal bli øremerket til våpenkappløpet» i Midtøsten.

Valget i 2009 var det dårligste i Arbeiderpartiets historie, da de endte opp med 13 mandater. I januar 2011 ble partiet splittet i to på grunn av Arbeiderpartiets deltakelse i regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu. Det var misnøye blant annet fordi man mente regjeringen ikke hadde lagt nok innsats i forhandlingene med palestinerne.

Partileder Ehud Barak og fire andre Knesset-representanter valgte å bryte ut og dannet sitt eget parti, Ha’atzmeut. De tre gjenværende Ap-ministrene trakk seg umiddelbart fra regjeringen. Den ene av dem, Benjamin Ben-Eliezer, ble utnevnt som midlertidig partileder.

Les mer:
Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om «Arbeiderpartiet».

En hovedkilde til opplsyningene på denne siden er Jewish Virtual Library.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart