Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Hvem er Irans president?

Det er ikke 2,4 millioner arabere (palestinere) på Vestbredden, bare 1,4 millioner, mener israeleren Yoram Ettinger.
Mahmoud Ahmadinejad. (Foto: Irans presidents offisielle nettside)

 

Mahmoud Ahmadinejad ble valgt til president i Iran juni 2005. Siden den gang har han skapt politisk storm verden over med sine uttalelser.

Allerede høsten 2003 ble Ahmadinejad valgt som borgermester i Teheran. Uten å være en veldig kjent figur internasjonalt før presidentvalgkampen, hadde han gjort seg bemerket i Iran ved å trekke tilbake tidligere reformer gjennomført i hovedstaden. Siden seieren i presidentvalget 2005, har han valgt en meget tøff linje i utenriks-, og sikkerhetspolitikken.

Ahmadinejad ble født i Garmsar, nær Teheran, i 1956. Han er sønn av en smed, og innehar en doktorgrad i trafikk og transport fra Det vitenskapelige og teknologiske universitet i Teheran, hvor han også en stund var lærer.

Revolusjonen
Hans rolle i den islamske revolusjonen i 1979 er meget omdiskutert. Flere av de 52 amerikanerne som ble holdt fanget i Den amerikanske ambassaden etter revolusjonen, hevder den nåværende presidenten var blant soldatstyrkene som arresterte dem. Selv benekter han dette og får støtte fra nåværende opposisjonspolitikere i Iran, som deltok i den til sammen flere måneder lange gisselaksjonen, skriver BBC.

Da han ble borgermester i Teheran, omgjorde han en rekke reformer som ble gjennomført av de moderate forgjengerne hans. Dette førte til at han ble nektet adgang til regjeringsmøtene av tidligere president Mohammed Khatami. Møteretten er et privilegium som er vanlig for Teherans borgermestre.

Valgkamp
Ahmadinejad skal ikke ha brukt en eneste krone på sin presidentvalgkamp, men han ble støttet av en rekke mektige og konservative politikere, som brukte moskeene som nettverk for å mobilisere. Kampanjen hans fokuserte på fattigdom, sosial rettferdighet og velferdsfordelingen i Iran. Samtidig gikk han offentlig ut og støttet landets atomprogram, som i ettertid har skapt mye hodebry for EU og USA.

Etter å ha kommet til makten, holdt han en utfordrende tale i FN angående atomprogrammet, og nektet å omgjøre landets avgjørelse om å anrike uran.

I oktober 2005 rettet han også kraftig kritikk mot Israel, og hevdet Vesten hadde ansvaret for å etablere en jødisk stat på egen jord, på grunn av nazistenes jødeforfølgelser under 2. verdenskrig. Likevel har han ved flere anledninger benektet at Holocaust faktisk fant sted, eller i det minste at det er sterkt overdrevet. Jødene bruker myten for å skape sympati for Israel, hevder han. Ved å tillate opprettelsen av «det zionistiske regimet», har Europa fortsatt sitt folkemord gjennom jødenes «nedslakting» av palestinerne, hevdet Ahmadinejad overfor Irans offisielle nyhetsbyrå.

President Ahmadinejad har offentlig gått ut med sin støtte til den palestinske Hamas-regjeringen. Han har også sendt 320 millioner kroner i bistand til de palestinske myndighetene, etter at EU og USA frøs sine overføringer. Han støtter den palestinske terroren som «legitim» krigføring mot den israelske okkupasjonen.

Ahmadinejads uttalelser
Her følger noen av presidentens uttalelser, som har skapt så kraftige reaksjoner i Israel, USA og EU.

– Vi ber Vesten om å fjerne hva de skapte for seksti år siden (Israel, red anm). Om de ikke hører på våre anbefalinger, må den palestinske nasjonen og andre nasjoner til slutt gjøre det for dem, sa han på 27-årsmarkeringen for den islamske revolusjonen (1979).
Den arabiske verden har ved en rekke anledninger søkt å utslette staten Israel.

– Det virkelige Holocaust er det som foregår i Palestina, hvor zionistene utnytter Holocaust-myten som utpressing og rettferdiggjørelse for drap på barn og kvinner, og gjør uskyldige mennesker hjemløse, fortsatte han.
Staten Israel driver ikke organisert drap av uskyldige mennesker, men gjennomfører militæraksjoner som demokratisk valgte politikere mener er nødvendig selvforsvar mot den palestinske terroren. Ved flere anledninger har israelske soldater fått lange fengselsstraffer, for å ha begått militære overtramp mot palestinerne, noe som er en klar indikasjon på at det ikke er Israels offentlige politikk. Les mer: Hva kom først – okkupasjon eller terror?

– Den beste løsningen [for Europa] var eliminering av jødene fra Europa, så de kastet jødene ut av Europa [ved å opprette den jødiske staten]. Det i seg selv er en form for etnisk og religiøs rensking, uttalte presidenten i januar 2006.
Israel måtte imidlertid klare seg uten hjelp fra Vesten, da de arabiske landene innledet Uavhengighetskrigen i 1948.

– Om det ikke har forekommet en overdrivelse av historien, og så mange jøder faktisk ble drept [under Holocaust], hvorfor er da muslimene [i de palestinske områdene] ofrene for hevn, og hvorfor betaler ikke Europa prisen?, kommenterte han til Irans offentlige nyhetsbyrå.
Langt flere jøder har imidlertid måttet flykte fra arabiske land til Israel, etter statens opprettelse, enn fra Europa.

Hovedkilder:
BBC-artikkel
AlJazeera-artikkel
Standwithus.com-artikkel

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart