Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ikke flertall for «omgruppering»?

Tidligere statsminister Ariel Sharon fikk flertall i Knesset (Israels "Storting") for tilbaketrekning fra Gaza. Men han ble kritisert for ikke å ha lagt saken fram for folket i folkeavstemning eller i et valg som klart handlet om denne saken.

Tidligere statsminister Ariel Sharon fikk flertall i Knesset (Israels «Storting») for tilbaketrekning fra Gaza. Men han ble kritisert for ikke å ha lagt saken fram for folket i folkeavstemning eller i et valg som klart handlet om denne saken.

Før det siste valget (28. mars 2006) gikk Ehud Olmert sterkt ut og sa at han går inn for nye tilbaketrekninger på Vestbredden, så ingen kan si at israelerne ble lurt. Da valgresultatet forelå, virket det som om han hadde fått flertall for dette. Hans parti Kadima (29 representanter), Arbeiderpartiet (19 representanter) og Pensjonistene (7 representanter) sitter i regjeringen og har 55 av de 120 representantene i Knesset, og de støtter tilbaketrekning. – Shas (12 representanter) sitter også i regjeringen, men vil ikke uten videre stemme for en slik tilbaketrekning.

I tillegg til de 55 representantene fra regjeringspartier har statsminister Olmert regnet med støtte fra partiene på ytre venstre i denne saken: Meretz (ledet av Yossi Beilin, 5 representanter) og tre arabiske partier med til sammen 10 representanter. Det skulle gi et solid flertall for «omgrupperingen»: Minst 70 representanter for og maksimalt 50 imot.

Beilin: Vi stemmer imot
Men nå har Yossi Beilin skapt tvil om dette regnestykket. Han sier at hans parti og de arabiske partiene ikke vil stemme for den tilbaketrekningen(«omgrupperingen») som statsminister Olmert har skissert. De er enige i å flytte israelere fra områder som ligger øst for sikkerhetsgjerdet. Men partiene på ytre venstre vil bare stemme for å flytte bosetterne til selve Israel fra før 1967. De vil ikke stemme for Olmerts plan: Å flytte de fleste bosetterne til andre steder påVestbredden, områder vest for sikkerhetsgjerdet.

Beilin sier at ikke noe land i verden vil godta den grensen Olmert legger opp til når bosetninger på Vestbredden blir utvidet. «Veikartet», som er gjeldende politikk fra USA og andre land, tillater ikke en gang naturlig befolkningsvekst i bosetningene. Det beste Olmert kan håpe på, sier Beilin, er at verden «vender et blindt øye til», altså ikke vektlegger det så sterkt.

Hvis det ikke lykkes Olmert å finne kompromisser (for eksempel med Shas), kan dermed tilbaketrekningene på Vestbredden bli utsatt på ubestemt tid.

Kilde: En artikkel av Gil Hoffman 28. juni 2006 i Jerusalem Post.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart