Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Arabere mener Israel vant krigen

Kommentatorer i den arabiske verden er delt i synet på krigen mellom Hizbollah og Israel sommeren 2006. Noen støtter synspunktet til de fleste israelerne, nemlig at Hizbollah påførte Israel en smertefull ydmykelse. Andre mener Hizbollah, Libanon og den arabiske verden led nederlag.

Denne artikkelen er en forkortet, fri gjengivelse av Asher Sussers artikkel i Jerusalem Post 14. september. Susser er direktør for Moshe Dayan senteret for Midtøsten- og Afrika-studier ved Universitetet i Tel Aviv.

Det er en rekke argumenter for å si at Hizbollah tapte krigen:

Libanon står overfor gjenoppbyggingsprosjekter som vil koste titalls milliarder kroner. Skal seieren feires på Libanons ruiner av en leder som fortsatt må holde seg i skjul? spør en skribent i Al-Hayat retorisk. Shia-muslimene i Libanon, som utgjør den sivile ryggraden til Hizbollah, er påført store tap av menneskeliv og på eiendom.

Hizbollah har mistet forståelse blant flertallet av libaneserne. De ønsker ikke å bli dratt inn i en ny krig mot Israel av en shia-muslimsk organisasjon som kontrolleres av Iran. [To tredjedeler av den ikke-shia-muslimske befolkningen i Libanon mener Hizbollah tapte krigen, viste en meningsmåling fra slutten av august.]

Før krigen hevdet Hassan Nasrallah at Hizbollah var i Libanon for å beskytte landet. Nå må han kjempe mot anklagere som mener han har ødelagt landet ved å fremprovosere krigen.

Militært sett led Hizbollah store tap under krigen. Viktige installasjoner og kommandosentre ble totalt ødelagt i Beirut-bydelen Dahiya og Sør-Libanon. I tillegg skal organisasjonen ha mistet 25-33 prosent av sine kampsoldater [over 600 av dem ble drept]. Ved flere trefninger rømte Hizbollah-soldatene for å unngå direkte konfrontasjoner med israelske bakkestyrker, skriver Susser.

De fleste langt-rekkende rakettene til Hizbollah ble ødelagt. Selv om de 4.000 rakettene som ble skutt mot Nord-Israel sendte hundretusener av israelere i tilfluktsrom eller på flukt, var ikke effekten, i tap av menneskeliv, større enn et par selvmordsbomber, påpeker Susser.

For første gang på 30 år har den libanesiske regjering utplassert styrker i Sør-Libanon. En internasjonal styrker er også på full vei inn. Selv om ikke Hizbollah blir avvæpnet, er dette en situasjon som er påtvunget dem.

Sussers argumentliste gir støtte til statsminister Ehud Olmert og hans nærmeste medarbeidere, som hele tiden har hevdet at Israel vant krigen. Likevel er universitetsdirektøren sterk kritisk til den politiske og militære ledelsen av krigen. Det Israel oppnådde var på tross av «utrolig inkompetent» ledelse, mener Susser.

– Olmert, [forsvarsminister Amir] Peretz og [forsvarssjef Dan] Halutz har sviktet oss, og må gå, konkluderer han.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart