Qassam-rakettens «farfar»

I oktober 2001 slo den første Qassam-raketten ned i Israel. Siden har tusenvis av slike raketter rammet tilfeldig; Qassam er ikke noe presisjonsvåpen som kan rettes mot et militært mål. Det gjør at Qassam-raketten i seg selv er et rent terrorvåpen, bare egnet til å spre frykt blant uskyldige sivile.

Navnet har raketten etter den væpnede avdeling innen Hamas, Qassam-brigadene, som ble dannet i 1992. Hovedmålet er den sionistiske staten, både militære og sivile; drap av sivile er en heroisk og militær bragd, med tas brigademedlemmer av dage av israelske styrker, blir de martyrer. Qassam-brigadene må ellers tilskrives æren for at Fatah mistet grepet i Gaza sommeren 2007.

Brigadene har selv navn etter sjeik Izz a’Din al Qassam, f. 1882 i Syria. Som glødende islamist og nasjonalist kjempet han i 1921 mot franskmennene og flyktet 1923 til Palestina. Som den første geriljaleder i Palestina bekjempet han briter, jøder og nyplantning. I 1935 ble han innhentet av britisk politi og skutt – og ble martyr.

En stim av mennesker møtte opp i Haifa til gravferden. De sørgende ropte slagord mot britene og mot et jødisk nasjonalhjem og kastet stein på politiet. I Kairo skrev så avisen al-Ahram: «Kjære venn og martyr, jeg har hørt deg preke i moskeene og kalle oss til våpen, men i dag, når du preker fra Guds favn, taler du kraftigere i døden enn i livet.»

I 1985 feiret Khomeinis Iran 50-årsjubileet for Qassams martyrium med et frimerke.

 

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart