Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Statsmannen Arafat

Alle kongedømmer har frimerker som avbilder monarken. Demokratiske republikker er mer tilbakeholdne med å vise statsoverhodet; først etter sin død blir USA-presidenter hedret filatelistisk. Men diktaturer hylder gjerne sin elskede president med en strøm av merker, som for eksempel Saddams Irak; presidenten sitter jo på livstid - som en konge.

I 1994 utkom det første merket som avbilder president Arafat: Det er fredsprisvinneren Arafat i internasjonalt selskap i forbindelse med fredsavtalen, som ble undertegnet i nærvær av president Clinton (som må vente noen år med å bli avbildet på et amerikansk merke). Dessverre har merket den ikke-eksiterende myntenheten mil fra britisk Palestina og kom derfor ikke i omløp. Først etter overstempling med jordansk fil i 1995 kunne merket brukes.

18. desember 1995 kom de første palestinske merkene med religiøs tilknytning – ikke en muslimsk høytid, men jul i Betlehem. Ett av de fem merkene viser paven – og Arafat, det kristne Betlehems beskytter.

 

1996 var unntaket når det gjelder presidentmerker. En smilende Arafat er portrettert alene på fem bruksmerker – altså ikke utgitt i noen spesiell anledning.

I 1997 kom de to første merkene som viser Venner av Palestina – altså venner av Arafat. Den første vennen ble den tyske diplomaten Hans-Jürgen Wischnewski, som hadde gode forbindelser med arabiske land; Willy Brandt kalte ham derfor spøkefullt «Ben Wisch». Han er mest kjent for å ha forhandlet med regjeringen i Somalia i 1977: Tyske soldater fikk da storme et Lufthansa-fly, som var kapret av Baader-Meinhof-banden og PFLP. Flyet hadde landet i Mogadishu; tre av kaprerne ble skutt og de nitti passasjerene ble reddet.

Den neste vennen som ble utgitt i 1997 er fredsprisvinnerkollega mor Teresa (ikke avbildet her).

 

I 2000 var Arafat på besøk i Berlin, der han hadde samtaler med Hans-Jürgen Wischnewski, president Johannes Rau, bundestagspresident Wolfgang Thierse, utenriksminister Joschka Fischer og finansminister Hans Eichel. En minneverdig begivenhet: Ett merke med Arafat og forbundskansler Schröder, og ett med president Arafat og president Rau.

 

 

 

I 2000 ble påsken markert med fem merker, som viste besøk av paven. På tre av merkene er han sammen med påskehøytidens beskytter, president Arafat.

 


I 2004 kom det siste palestinske merket med Arafat, igjen sammen med en av Palestinas venner, den franske president Chirac.

Etter at Arafat døde, er det ikke kommet noen palestinske merker som hedrer ham. Heller ikke er nåværende president Abbas avbildet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart