Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Ubåter kan bli avgjørende

Dersom Israel ikke klarer å hindre Iran i å utvikle atomvåpen, vil landet være avhengig av flere ubåter utstyrt med atomvåpen som kan fungere som avskrekking.

Avraham Botzer, tidligere admiral og øverstkommanderende for den israelske marinen (1968-1972), er en av de mest ivrige talsmenn for å oppgradere Israels ubåtvåpen. Han tror det er en «farlig illusjon» å tro at de israelske luftstyrkene kan gjennomføre et angrep mot Irans atominstallasjoner som vil oppnå ønsket resultat.

– Generaler har en tendens til å kjempe den siste krigen, og det er akkurat det som har skjedd i luftforsvaret, sier Botzer. Luftstyrkene sikret en overlegen seier i Seksdagerskrigen, men dette ga overdreven tro på fly før Yom Kippur-krigen. I 1973 var luftstyrkene avhengig av at bakkestyrker tok ut egypternes bakke-til-luft raketter før de kunne operere fritt. Også i 2006, i krigen mo Hizbollah i Libanon, var det en overdreven tro på hva luftstyrkene var i stand til å utrette, påpeker Botzer.

– Hva var resultatet? Innbyggerne i Galilea kom bare ut fra sine tilfluktsrom etter en skammelig avtale som ble inngått gjennom mellommenn. Hvorfor skammelig? Fordi Hizbollah i ettertid har økt i styrke, sier Botzer i intervju med Yossi Melman i Ha’aretz.
Den gamle marinemannen innser at også hans egen våpengren har begrensninger, men det hindrer ham likevel ikke i å kjempe for at IDF investerer i ubåter framfor fly.

Israel har i dag tre ubåter, og ytterligere to er under bygging i Tyskland. Ifølge utenlandske rapporter, skriver Melman, israelske journalisters standardformulering for å omgå den israelske militærsensuren, er ubåtene utstyrt med åtte raketter, som også kan bli væpnet med atomstridshoder.

Botzer mener Israel burde ha en flåte med åtte eller ni ubåter. Dette vil gi Israel tilstrekkelig «strategisk avskrekkingsevne» overfor Iran eller andre truende stater med atomvåpen.

– Amerikas avskrekkingsevne under den kalde krigen, men også i dag, var basert på ubåter, påpeker Botzer.
Hvorfor er ubåter så viktig som avskrekking? Dersom et land, og særlig et lite land som Israel, blir utsatt for et atomangrep, kan det sette landets egne atomvåpen eller evne til å gjengjelde på annen måte ut av spill på et øyeblikk. Med atomvåpen-raketter på patruljerende ubåter, vil det angrepne landet likevel ha mulighet til å slå tilbake med ødeleggende virkning. Frykten for en slik gjengjeldelse skal skremme en aggressor fra å angripe.

Melman dekker militære saker for Ha’aretz og er ekspert på etterretningsstoff. Han tror ikke statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak har planer om å angripe Iran. Men Botzer tenker muligens litt annerledes.

– Jeg er redd luftforsvaret har overbevist politikerne om at et angrep mot Iran er mulig og vil oppnå resultater, sier Botzer.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart