Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Et hellig løfte

Gertruda Bablinska og Michael Stolowitzky.
Gertruda Bablinska og Michael Stolowitzky.
Det finnes tusenvis av beretninger om jøder som overlevde Holocaust. Mange viser heltemotet til deres redningsmenn. Gertrudas løfte må være en av de mest velskrevne bøker hvor en redningskvinne har hovedrollen.
Gertrudas løfte.
Gertrudas løfte.Et barn, et løfte og en flukt under andre verdenskrig. Forfatter: Ram Oren Forlag: Lunde Forlag Antall sider: 288 Kvalitet: Innbundet

Da Gertrudas løfte av Ram Oren kom ut på hebraisk ble boken straks en bestselger. Gertruda’s Oath ble utgitt på engelsk av forlaget Random House i 2010. I november kom den norske oversettelsen fra Lunde forlag.

Den sanne historien er ført i pennen av den israelske journalisten og suksessforfatteren Ram Oren (75). Han har solgt over én million bøker bare på hebraisk.

Den katolske barnepiken Gertruda Bablinska er bokens helt. Den jødiske gutten hun reddet, Michael Stolowitzky (75), lever fortsatt og kan bevitne historien.

 

En kjærlighetshistorie

– I fem og et halvt år så Gertruda, min engel, en plakat foran huset sitt hvor det stod: ”Alle ikke-jøder som skjuler jøder vil bli henrettet på stedet uten rettsak.” Men hun fortsatte [å skjule meg]. Dette er ikke [en typisk] Holocaust-bok. Dette er en kjærlighetshistorie, mellom en jødisk gutt og en katolsk kvinne, sier Stolowitzky.

Da Michaels mor lå på dødsleiet, presset til døde av frykt, sult, kulde og savn etter mannen, sa hun til Gertruda: «Jeg har slektninger i Palestina. Ta Michael med dit når krigen er over.»

«Det sverger jeg på at jeg vil gjøre,» svarte Gertruda. Hun våget livet både før og etter krigen for å oppfylle dette hellige løftet.

 

Penger kunne ikke redde dem

Gertrudas løfte utmerker seg i Holocaust-litteraturen for sin sterke historie om trofast kjærlighet. Den er også spesiell fordi Stolowitzky-familien hadde et helt annet utgangspunkt enn de fleste av de andre tre millionene jødene i Polen ved krigens utbrudd. Dette er ikke historien til fattige jøder på den polske landsbygda, men næringslivstopper som forhandlet om storkontrakter med europeiske regjeringer. Faren til Michael var en svært vellykket forretningsmann, en av de rikeste i hele Polen. Familiens luksuriøse hverdag før krigen står i skrikende kontrast til situasjonen de måtte leve i under og etter flukten østover, for å komme seg unna nazistenes stormtropper.

Men Stolowitzky-familiens penger kunne ikke redde dem fra krigens redsler og nazistenes forfølgelse. Den store herskapsvillaen i Warszawa ble overtatt av nazi-regimet. Den polske sjåføren, som tidligere hadde vært svært lojal mot familien, viste seg som en ynkelig kjeltring da han stjal alle verdisakene som Michaels mor tok med seg under flukten. Slik blir boken også et vitnesbyrd om det ytterste svik og mørke.

 

Bygde seg ny framtid

Etter krigen dro Gertruda og Michael mot Palestina med flyktningskipet Exodus. Etter mye motstand kunne de endelig bygge en ny framtid i den nye staten Israel.

I 1962 ble Gertruda utropt til «Rettferdig blant nasjonene» av Yad Vashem, en ærestittel som blir gitt til ikke-jøder som reddet jødiske liv under Holocaust. Selv ble Gertruda boende i Israel til sin dødsdag. Hun var tre og nitti år gammel da hun døde i 1995. «Israel er mitt hjem. Alt jeg eier og har finnes innenfor Israels grenser,» kunne den katolske kvinnen stolt erklære.

Boken beskriver også Michaels forsøk på å få tilbake familiens verdier etter krigen. Etter flere års kamp fikk han kun 148.000 dollar for fabrikkene i Polen og en fabrikk i Tyskland. Herskapshuset i Ujazdowskasgaten i Warszawa og andre private eiendommer beholdt polske myndigheter uten noen erstatning. Sveitsiske banker gjorde seg dumme og uvitende og utbetalte ikke en krone, selv om faren skulle ha plassert millioner av dollar i deres sikkerhet før krigen.

Tre millioner europeiske jøder som unnslapp nazistenes masseutryddelsesprogram fikk beholde livet, men mange av dem mistet nesten alle sine eiendeler. Michaels historie var på ingen måte unik. Men Michael har ikke latt den grove uretten, tap av foreldre og annen familie, samt nesten all eiendom, få hindre ham i å bygge en ny framtid, først i Israel og siden som forretningsmann i New York. Foreldrene hans ville ha vært stolte av ham. Det var Gertruda også.

 

Her presenterer Michael Stolowitzky den engelske utgaven av boken:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=llH7tiVFhKs[/youtube]

 

Til Norge?

Lunde forlag arbeider for å få Michael Stolowitzky til Norge i løpet av våren. Flere av MIFFs lokalforeninger står på vent for å arrangere møter hvor Michael forteller sin historie.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart