Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Vi er forpliktet på fred

PA-president Mahmoud Abbas og USAs president Barack Obama. (Foto: Lawrence Jackson, Det hvite hus)
PA-president Mahmoud Abbas og USAs president Barack Obama. (Foto: Lawrence Jackson, Det hvite hus)
USAs president Barack Obama oppfordret både det palestinske og det israelske folk til "ikke å gi opp" i kampen for fred, under en pressekonferanse med Mahmoud Abbas i Ramallah.

USAs president Barack Obama forsikret både sin kollega Mahmoud Abbas og det palestinske folket om at USA virkelig står med dem i lengselen etter en palestinsk stat.

– Jeg var her for fem år siden og det er flott å være tilbake. Jeg er kommet tilbake til Vestbredden, fordi USA er dypt forpliktet på en fri og selvstendig palestinsk stat. Det palestinske folk fortjener et liv uten okkupasjon, i frihet og verdighet. Palestinerne fortjener sin egen stat. Og jeg vil berømme Abbas og [statsminister Salam] Fayyad, for framgangen de har gjort her, sa Obama.

– Ramallah har endret seg. Det skjer mye nytt her og mange nye firmaer er blitt opprettet her. Det foregår en stor kamp mot korrupsjon. De palestinske sikkerhetsstyrkene er mer profesjonelle. Det er en framgang som har skjedd under store vanskeligheter. Jeg ønsker å berømme Abbas og Fayyad for det. En varig fred er avhengig av gode institusjoner, fortsatte presidenten.

Den langt bedre situasjonen på Vestbredden, satte Obama deretter opp mot utviklingen på Gaza-stripen.

– Alt dette står i motsetning til alt som sivile utsettes for på Gaza, der Hamas er mer opptatt av å skyte raketter mot Israel enn å gi palestinerne et fritt liv. Vi så nettopp rakettene som rammet Sderot. Vi fordømmer denne volden. Hamas har et ansvar for å forhindre dette, slo Obama fast.

Men en vanskelig palestinsk økonomi på grunn av finanskrisen, er Obama glad at USA kan være med å hjelpe.

– Her på Vestbredden er det vanskelig for PA økonomisk akkurat nå. Jeg er glad for at USA har kunnet hjelpe dem med dette de siste ukene. Vi ser på dette som investeringer i en framtidig palestinsk stat. Jeg sier igjen at USA står fast på to stater, fordi det er i sikkerhetsinteresse til palestinerne, Israel og verden. En palestinsk stat ved siden av den jødiske staten Israel. Den eneste måten det kan oppnås på, er gjennom direkte forhandlinger. Det finnes ingen snarveier, sa Obama.

Han og Abbas diskuterte også det de oppfatter som problematiske sider ved den israelske okkupasjonen, innspill som Obama sa han ønsket å bringe tilbake til Jerusalem.

– Fortsatt utbygging i bosetninger og dårlig behandling av palestinske fanger er virkelig ting som må tas opp. En kan snakke om å opprettholde status quo, men slik status quo-aktivitet som dette gjør det vanskeligere å få til en permanent fred. Det vi må si til Israel i dag er at vi ikke kan gi opp freden, at det må være mulig å oppnå tillit partene mellom, sa Obama.

– Min administrasjon er forpliktet på å gjøre vår del for å redusere avstanden mellom partene. Vi kan ikke gi opp freden. Skal vi lykkes må vi bevege oss bort fra noen av de formlene og vanene som har vært så lenge her. Begge parter må tenke nytt. Det må USA også. Men jeg tror vi kan komme i mål, et mål om to fredelige naboer – Palestina og Israel. Dersom palestinerne får sjansen, så er jeg sikker på at de vil lykkes med sin stat, sa Obama.

– Vi kan ikke gi opp, fordi unge israelere og palestinere fortjener en bedre framtid enn denne, som er definert av konflikt. Hvor jeg enn møter disse unge menneskene, blir jeg minnet på mine egne barn og de ønsker og håp jeg har for dem. I USA forstår vi at forandring tar tid, men at det virkelig kan skje. Mine døtre hadde aldri hatt den samme muligheten for få tiår siden som andre, til å skape seg et liv. Slike ting kan skje her også, avsluttet han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart