Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Middelmådig popalbum

Den israelske popartisten Idan Raichel, selve hjernen og hjertet av Idan Raichel Project (Foto: Beth B, flickr.com)
Den israelske popartisten Idan Raichel, selve hjernen og hjertet av Idan Raichel Project (Foto: Beth B, flickr.com)
Idan Raichel er selve kronjuvelen i Israels musikkbransje. Men hans siste plateprosjekt, "Quarter to Six", lever ikke opp til forventningene til musikkanmelder Yngve Litleskare Leine.
Idan Raichel Projects siste plate "Quarter to Six" (Cumbancha 2013)
Idan Raichel Projects siste plate "Quarter to Six" (Cumbancha 2013)

Idan Raichel er nok ikke særlig kjent her til lands, men i hjemlandet Israel har musikken hans fått stort gjennomslag, og ti år etter platedebuten er han den største popstjernen i landet.

Idan Raichel er rett nok ikke noen soloartist. Alle platene har kommet ut under navnet «Idan Raichel Project». Raichel selv lager det meste av musikken, samtidig som han spiller og synger på mange av sangene. Men det som gjør Idan Raichel Project unikt er det enorme antallet gjestemusikere fra de forskjelligste kulturelle og musikalske bakgrunner som deltar på platene. Dette gjør at musikken blir veldig variert, og det kan være store forskjeller fra sang til sang på samme plate.

Jødisk folkemusikk, reggae, etiopisk musikk og andre toner fra Midtøsten blir satt sammen og gir et
mildt sagt spennende og interessant resultat. Med mange forskjellige vokalister og språk blir hver
låt unik. Idan er i tillegg meget dyktig til å lage gode og vakre melodier. Selv har jeg lyttet til
de tre første soloplatene (Idan Raichel Project, Mima’amakim, Within my Walls) og livealbumet (Traveling Home) med stor glede.

Nå har Idan Raichel Project kommet med sitt fjerde studioalbum, «Quarter To Six». Etter tre
gode album hadde jeg høye forventninger til dette, men dessverre må jeg si at jeg ble skuffet. Platen når rett og slett ikke opp til det nivået som de foregående albumene har lagt opp til, heller ikke den samme variasjonen. De fleste av sangene er popbalader, som selv om de er vakre blir for lite varierte i en helhet. Der hver enkelt sang på tidligere album har hatt sitt eget, tydelige særpreg er sangene på «Quarter To Six» nesten ikke til å skille fra hverandre. Det gjør at platen blir kjedelig, ikke minst med forventningene Idan Raichel har bygd opp rundt seg selv og sitt prosjekt.

Én sang skiller seg derimot kraftig ut fra platen for øvrig, den nest siste sangen, hvor Idan har fått med seg den tyske tenoren Andreas Scholl til å synge «In Stiller Nacht», et dikt av Friedrich von Spee. Det er en flott melodi som er nydelig fremført, og som viser den musikalske allsidigheten Idan Raichel er i stand til. Låten er derimot ikke veldig representativ for Idan’s øvrige musikk. Selv om jeg ikke synes «Quarter To Six» helt møtte mine forventninger, vil jeg varmt anbefale musikkinteresserte å sjekke ut Idan Raichel Project, for et interessant innblikk i israelsk popmusikk og mange gode musikalske opplevelser.

Se musikkvideoen til «In Stiller Nacht» her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mkMQg6l81mI[/youtube]

Albumet kan blant annet kjøpes på cdon.no.

 

Yngve Litleskare Leine jobber til daglig som ungdomsarbeider. Det er MIFFs journalist Kenneth O. Bakken som har invitert ham til å anmelde Idan Raichels nye plate.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart